Maagpijn na de maaltijd: 10 mogelijke oorzaken
Gepubliceerd op 07 juli 2017 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Maagpijn na de maaltijd kan worden opgewekt door voeding die een discomfort veroorzaakt of kan ook te wijten zijn aan een verstoring van de spijsvertering. Als je vaak last hebt van deze aandoening, dan is het aan te raden om medische hulp te zoeken om het probleem te verhelpen.
Pijn in de organen in de maagstreek gaande van de maag zelf, de ingewanden, de appendix, de lever, de galblaas pancreas kunnen bijdragen tot dit ongemak. De verschillende symptomen laten onderzoeken zullen helpen om vast te stellen welke organen betrokken zijn bij het ongemak en of je hier verdere medische aandacht moet aan geven.
Oorzaken van maagpijn na de maaltijd
Maagpijn na het eten kan een toestand zijn die veroorzaakt wordt door tal van redenen, zoals een ongezonde of verkeerde voeding, een storing van het spijsverteringsstelsel en noem maar op.
1. Overeten
Wanneer je te veel eet of te snel de voeding naar binnen werkt kan het zorgen voor pijn in de maagstreek. Dit is een manier van je lichaam om je te signaleren dat je moet stoppen met eten omdat er plots meer voedsel in je lichaam aanwezig is dan je systeem kan verwerken.
Het kan ook een teken zijn dat je lichaam begint uit te drogen bij het proces van het afbreken van het voedsel dat je hebt gegeten.
Te overwegen: altijd streven naar minimum kwantiteit, maximum kwaliteit.
2. Voedselintolerantie
Mensen die gevoelig zijn voor bepaalde soorten voedsel kunnen na het eten van deze stoffen een zeker ongemak gewaarworden.
Kruiden en pittig voedsel kunnen de oorzaak zijn van krampen in de maag, zeker bij diegenen die gevoelig zijn voor wat meer ‘pit in de pot’. Een voedselvergiftiging kan ook de oorzaak zijn van scherpe pijnen in de streek van de buikspieren na het eten.
Dit gaat vaak gepaard met gevoelens van walging, braken, soms diarree en ook zweetreacties.
Te overwegen: best dit voedsel voortaan te vermijden.
3. Pijn in de hartstreek
Wanneer een patiënt gevoeliger is voor bepaalde stoffen kan dit ook leiden tot pijn in de hartstreek. Dit kan aanvoelen als een pijnlijke of brandende sensatie in de regio van de borst en wordt vaak verkeerdelijk voor een hartprobleem gehouden.
Te overwegen: cardiologische check-up indien het zich herhaalt.
4. Constipatie
Mensen die al dagenlang onvoldoende darmbewegingen hebben gehad kunnen lijden aan een harde stoelgang, wat zorgt voor een eigen druk op het verteringssysteem. Dit kan pijnlijker worden na het eten omdat het spijsverteringsstelsel langzaam vol raakt.
Te overwegen: veel meer (water) drinken (voor de maaltijd) is het allereerste advies.
5. Lactoseintolerantie
Lactoseintolerantie is vooral een probleem voor zuivelproducten. Dit veroorzaakt de onmogelijkheid om voedsel dat lactose bevat af te breken in het lichaam.
Na het eten en drinken van voedingsstoffen zoals melk, yoghurt, ijsjes en kazen kan je het gevoel hebben opgeblazen te zijn en ongemakken bij het verteren gewaarworden.
Ook veel klachten die niet direct met de vertering verband lijken te houden kunnen hierdoor veroorzaakt worden.
Te overwegen: lactosevrij eten gedurende 6 weken en dan besluiten trekken.
6. Intestinale obstructie
Als er een blokkade optreedt in je kleine darm of je endeldarm kan dit de oorzaak zijn dat voedsel er niet goed meer door geraakt.
Een obstructie kan worden veroorzaakt door het stuk voedsel dat niet goed werd afgebroken door het lichaam, of door adhesie, een tumor of een hernia.
Wanneer je krampen hebt direct na het eten of een waterachtige stoelgang kan dit een indicatie zijn dat je ingewanden (gedeeltelijk) geblokkeerd zijn.
7. Een ontsteking aan het bekken
Een ontsteking ter hoogte van de bekkenorganen (PID, Pelvic Inflammatory Disease) wordt veroorzaakt wanneer een infectie een van de organen van het voortplantingssysteem aantast, zoals de baarmoeder, de eierstokken of de prostaat.
Deze ontsteking kan worden veroorzaakt door een bacteriële infectie, die kan worden opgelopen gedurende seksuele gemeenschap. Wanneer je maag en je ingewanden vol raken na het eten, kan het zorgen voor extra druk op de ontstoken organen, wat op zijn beurt leidt tot pijn.
Te overwegen voedingssupplement: NA dokterscontrole is bromelaine 3 * / dag een uitstekende optie.
8. Diverticulitis
Deze aandoening wordt veroorzaakt wanneer de wand van de dikke darm verzwakt, waardoor kleine uitstulpingen ontstaan.
Deze zwakke punten staan bekend als divertikels en ze kunnen deeltjes van de stoelgang verzamelen, waarna ontstekingen optreden die echt pijnlijk kunnen zijn. Deze pijn is bijzonder prominent aanwezig na het eten, wat kan leiden tot krampen vooral aan de linkerkant van de regio van de maag.
9. Galstenen
Galstenen komen voor wanneer de gal in de galblaas verhardt. Deze stenen kunnen de grootte van een graankorreltje hebben maar evengoed het formaat van een stevige knikker.
Wanneer deze stenen zich ontwikkelen dan kan je pijn gewaarworden aan de rechterkant van de buikspieren, wat zich verder kan uitbreiden naar de rug en naar de rechterschouder.
Deze pijn kan na de maaltijd erger worden, zeker wanneer de maaltijd elementen bevatten met heel wat vet en vette stoffen.
Te overwegen voedingssupplement: Resium Complex is hierbij zeer sterk aanbevolen
10. Appendicitis
De appendix is een kleine zak die bevestigd is aan het begin van de dikke darm, en dit kan na het innemen van voedsel bacteriën mee opnemen tijdens het verteringsproces. Dit kan ertoe leiden dat de appendix gaat ontsteken, wat zorgt voor ernstige ongemakken.
Pijnscheuten kunnen optreden in de lagere rechter regio van de buik, zeker na een maaltijd. Wanneer de infectie zich verder doorzet kunnen koorts, constipatie en uitgesproken algemeen onwel zijn optreden.
Het is van groot belang dit probleem zo snel mogelijk operatief te behandelen want de appendix kan uiteindelijk barsten met een algemene buikinfectie tot gevolg.
11. Pancreatitis
Ook de pancreas kan ontstoken worden wanneer de enzymen uit het verteringssysteem de weefsels aanvallen.
Deze pijn zal gradueel beginnen in de bovenste regio nabij de maag en zich in de buikzone na de maaltijd verder verspreiden.
Te overwegen voedingssupplement: NA doktersadvies denken aan Super Digestive Enzymes.
Hoe kan je maagpijn na de maaltijd voorkomen?
Als je soms last hebt van een milde maagpijn na het eten, dan kan je een aantal nuttige stappen ondernemen waaronder onder meer:
- Wanneer je teveel hebt gegeten of je last hebt van een ongemak bij het verteren is het van groot belang om – liefst voor de maaltijd – voldoende water te drinken om niet uitgedroogd te raken en om meer sappen te kunnen aanmaken.
- Vermijd vast voedsel gedurende enkele uren, zeker wanneer je hebt moeten braken. Wanneer je weer vast voedsel begint te eten, start dan met voedsel dat gemakkelijk kan verteerd worden zoals appelsaus, gewone crackers of rijst.
- Vermijd het voedsel dat de oorzaak is geweest van het ongemak. Als je last hebt van pijn in de hartstreek of slechte vertering, moet je vet voedsel zoveel mogelijk vermijden, evenals alcohol en koolzuurhoudende drankjes en mag je een antacidum nemen om de pijn te bestrijden.
- Neem geen aspirine, narcotische middelen of middelen die ontstekingen bestrijden wanneer je de oorzaak van je digestieve ongemak niet hebt kunnen vaststellen, want deze zijn allemaal belastend voor het maagslijmvlies.
Wanneer moet je een dokter opzoeken?
Wanneer het ongemak bij de vertering en de pijn na de maaltijd al meer dan een week duurt, wanneer je last hebt van het verlies van je eetlust op lange termijn of lijdt aan vaginale bloedingen, onverklaarbaar gewichtsverlies, langdurige diarree, langdurige zure oprispingen, of een brandend gevoel, wanneer je bij een groot of klein toiletbezoek last hebt van een brandende sensatie, wanneer de pijn extreem is… moet je een dokter opzoeken om dit probleem nauwkeuriger te kunnen diagnosticeren en te verhelpen.