Dierlijke eiwitten deels vervangen door plantaardige eiwitten beïnvloedt de botvorming
Gepubliceerd op 06 juli, 2021
Nieuw onderzoek van de Universiteit van Helsinki toont aan dat deels overschakelen op plantaardige eiwitten ongunstig kan zijn voor de botten.
Opzet van de studie
136 volwassenen moesten gedurende 12 weken een bepaald dieet volgen. Een eerste dieet, tevens ook het gemiddelde Finse dieet, bestaat uit ongeveer 70% dierlijke eiwitten en 30% plantaardige eiwitten (vooral uit granen).In het tweede dieet was de helft van de eiwitten plantaardig en de andere helft dierlijk. Een derde dieet bevatte 30% dierlijke en 70% plantaardige eiwitten.
Bronnen van dierlijke eiwitten (rood vlees, wit vlees en zuivelproducten) werden gedeeltelijk vervangen door plantaardige eiwitten (peulvruchten, noten, zaden en graanproducten) aan het dieet toe te voegen. Vloeibare zuivelproducten, waaraan in Finland vitamine D is toegevoegd, werden gedeeltelijk vervangen door plantaardige dranken zonder verrijking met calcium of vitamine D. De hoeveelheid kaas was lager in de diëten die meer plantaardige eiwitten bevatten dan in de diëten die rijk waren aan dierlijke eiwitten. Alle diëten bevatten dezelfde hoeveelheid vis en eieren.
Resultaten van de studie
Zowel de botvorming als de botresorptie namen toe wanneer een deel van de dierlijke eiwitten in het dieet werd vervangen door plantaardige eiwitten, hetgeen op lange termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de botten.
De bevindingen kwamen overeen die van het EPIC-Oxford bevolkingsonderzoek, waarin vegetariërs gedurende een follow-upperiode van 18 jaar een groter risico op botbreuken bleken te hebben dan mensen met een gemengd dieet.
De onderzoekers suggereren dat de veranderingen in het botmetabolisme en de inname van calcium en vitamine D waarschijnlijk veroorzaakt werden door de geringe hoeveelheid zuivelproducten en, bijgevolg, de geringe hoeveelheid geconsumeerd calcium en vitamine D. De participanten mochten ook geen supplementen gebruiken om eventuele tekorten aan te vullen.
“De resultaten zouden anders kunnen zijn indien de vloeibare zuivelproducten waren vervangen door plantaardige dranken verrijkt met vitamine D en calcium. Anderzijds lag de gemiddelde vitamine D-inname ook onder het aanbevolen niveau in de groep waar de proefpersonen de dierlijke eiwitrijke voeding consumeerden, maar niet in dezelfde mate als in de andere groepen. (…) Bij de consumptie van plantaardige dranken en yoghurtachtige producten is dus het essentieel om te kiezen voor de optie verrijkt met calcium en vitamine D. Als de dagelijkse voeding geen margarines, zuivelproducten of verrijkte plantaardige dranken bevat, en als vis minder dan 2-3 keer per week wordt geconsumeerd, dan kan een supplement nuttig zijn.” – Docent Suvi Itkonen, Departement Voeding en Voedsel, Faculteit Land- en Bosbouw, Universiteit van Helsinki
Volg je een plantaardig dieet, dan is het dus belangrijk om te zorgen dat je voldoende calcium (950 mg) en vitamine D (10 mcg/dag) inneemt, eventueel in de vorm van een supplement.[1][2]
Bronnen