Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Dierlijke eiwitten deels vervangen door plantaardige eiwitten beïnvloedt de botvorming

Gepubliceerd op 06 juli, 2021

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Helsinki toont aan dat deels overschakelen op plantaardige eiwitten ongunstig kan zijn voor de botten.

Opzet van de studie

136 volwassenen moesten gedurende 12 weken een bepaald dieet volgen. Een eerste dieet, tevens ook het gemiddelde Finse dieet, bestaat uit ongeveer 70% dierlijke eiwitten en 30% plantaardige eiwitten (vooral uit granen).In het tweede dieet was de helft van de eiwitten plantaardig en de andere helft dierlijk. Een derde dieet bevatte 30% dierlijke en 70% plantaardige eiwitten.

Bronnen van dierlijke eiwitten (rood vlees, wit vlees en zuivelproducten) werden gedeeltelijk vervangen door plantaardige eiwitten (peulvruchten, noten, zaden en graanproducten) aan het dieet toe te voegen. Vloeibare zuivelproducten, waaraan in Finland vitamine D is toegevoegd, werden gedeeltelijk vervangen door plantaardige dranken zonder verrijking met calcium of vitamine D. De hoeveelheid kaas was lager in de diëten die meer plantaardige eiwitten bevatten dan in de diëten die rijk waren aan dierlijke eiwitten. Alle diëten bevatten dezelfde hoeveelheid vis en eieren.

Resultaten van de studie

Zowel de botvorming als de botresorptie namen toe wanneer een deel van de dierlijke eiwitten in het dieet werd vervangen door plantaardige eiwitten, hetgeen op lange termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de botten.

De bevindingen kwamen overeen die van het EPIC-Oxford bevolkingsonderzoek, waarin vegetariërs gedurende een follow-upperiode van 18 jaar een groter risico op botbreuken bleken te hebben dan mensen met een gemengd dieet.

Eiwitten

De onderzoekers suggereren dat de veranderingen in het botmetabolisme en de inname van calcium en vitamine D waarschijnlijk veroorzaakt werden door de geringe hoeveelheid zuivelproducten en, bijgevolg, de geringe hoeveelheid geconsumeerd calcium en vitamine D. De participanten mochten ook geen supplementen gebruiken om eventuele tekorten aan te vullen.

“De resultaten zouden anders kunnen zijn indien de vloeibare zuivelproducten waren vervangen door plantaardige dranken verrijkt met vitamine D en calcium. Anderzijds lag de gemiddelde vitamine D-inname ook onder het aanbevolen niveau in de groep waar de proefpersonen de dierlijke eiwitrijke voeding consumeerden, maar niet in dezelfde mate als in de andere groepen. (…) Bij de consumptie van plantaardige dranken en yoghurtachtige producten is dus het essentieel om te kiezen voor de optie verrijkt met calcium en vitamine D. Als de dagelijkse voeding geen margarines, zuivelproducten of verrijkte plantaardige dranken bevat, en als vis minder dan 2-3 keer per week wordt geconsumeerd, dan kan een supplement nuttig zijn.” – Docent Suvi Itkonen, Departement Voeding en Voedsel, Faculteit Land- en Bosbouw, Universiteit van Helsinki

Volg je een plantaardig dieet, dan is het dus belangrijk om te zorgen dat je voldoende calcium (950 mg) en vitamine D (10 mcg/dag) inneemt, eventueel in de vorm van een supplement.[1][2]

Vegan Vitamine D3 (30 caps)

Vegan Vitamine D3 (30 caps)

Formule met vegan vorm van vitamine D3 en kokosolie voor een betere opname. Voor de beste toepassing neem je 1 capsule per dag.

Bekijk dit product

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 11 februari 2021, Partial replacement of animal proteins with plant proteins increases bone formation in adults
↑2 16 september 2020, Partial Replacement of Animal Proteins with Plant Proteins for 12 Weeks Accelerates Bone Turnover Among Healthy Adults: A Randomized Clinical Trial

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Frambozen, één van de rijkste bronnen van antioxidanten in voedingsmiddelen

      Blauwe bessen en aardbeien krijgen doorgaans de nodige erkenning voor hun eigenschappen ter bevordering van de gezondheid, maar intussen hebben ook frambozen in alle stilte een indrukwekkende hoeveelheid van weldadige effecten voor de gezondheid ontwikkeld die de vergelijking met om het even welke andere bes kunnen doorstaan.

      De sterke kracht van het fruit om ontstekingen tegen te gaan dragen bij in de strijd tegen obesitas, het verbeteren van de cardiovasculaire steun, het bevechten van kanker en het helpen genezen van diabetes.

      (meer…)

    • Frambozen, één van de rijkste bronnen van antioxidanten in voedingsmiddelen
    • Hoe kan je Carpaal Tunnel Syndroom behandelen?

      Het carpaal tunnel syndroom is eigenlijk een irritatie van de nervus medianus die langs de pols loopt. Dit kan aanleiding geven tot gevoelloosheid, tintelingen, pijn en zwakte in de hand. Het treft meestal de duim, wijs en middelvinger en geeft ook ’s nachts veel last.

      De nervus medianus loopt van de onderarm naar de hand, door de carpaal tunnel die zich in het centrale deel van de pols bevindt. Meestal komt het carpaal tunnel syndroom voor bij oudere vrouwen. Elke aandoening die in de pols aanleiding geeft tot een verhoogde druk op de mediane zenuw kan een carpaal tunnel syndroom veroorzaken.

      (meer…)

    • Hoe kan je Carpaal Tunnel Syndroom behandelen?
    • Het verschil tussen reuma en artrose

      Artritis is een overkoepelende term die wordt gebruikt om ontsteking van de verbindingen te beschrijven. Er zijn daarbij verschillende soorten artritis. We denken hierbij aan reumatoïde artritis of reuma (RA) en osteoartritis of artrose (OA).

      (meer…)

    • Het verschil tussen reuma en artrose
    • Olijfolie is de sleutel tot een lang leven

      Over wat je al dan niet mag eten wordt veel tegenstrijdig advies gegeven. Wetenschappers zijn echter over één ding akkoord: bijna elk gezond dieet bevat olijfolie. Dit vet komt van de vrucht van de olijfboom en biedt tal van gezondheidsvoordelen die variëren van hartgezondheid tot het in stand houden van de cognitieve functies.

      (meer…)

    • Olijfolie is de sleutel tot een lang leven
    • Eet gedissocieerd om maagzuurproblemen te vermijden

      Het idee van de gedissocieerde voeding dateert uit de jaren 1930. Het begon met het boek “De Haysche Trennkost” en werd overgenomen door de zeer bekende natuurarts Shelton in de jaren vijftig. Het principe is gebaseerd op elementaire fysiologische gegevens. In de maag wordt maagzuur afgescheiden die zorgt voor de voorvertering van eiwitten.

      (meer…)

    • Eet gedissocieerd om maagzuurproblemen te vermijden
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten
  • Calcium
  • Vitamine D

Copyright De Gezondheidswinkel© 2022