Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Dierlijke eiwitten deels vervangen door plantaardige eiwitten beïnvloedt de botvorming

Gepubliceerd op 06 juli, 2021

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Helsinki toont aan dat deels overschakelen op plantaardige eiwitten ongunstig kan zijn voor de botten.

Opzet van de studie

136 volwassenen moesten gedurende 12 weken een bepaald dieet volgen. Een eerste dieet, tevens ook het gemiddelde Finse dieet, bestaat uit ongeveer 70% dierlijke eiwitten en 30% plantaardige eiwitten (vooral uit granen).In het tweede dieet was de helft van de eiwitten plantaardig en de andere helft dierlijk. Een derde dieet bevatte 30% dierlijke en 70% plantaardige eiwitten.

Bronnen van dierlijke eiwitten (rood vlees, wit vlees en zuivelproducten) werden gedeeltelijk vervangen door plantaardige eiwitten (peulvruchten, noten, zaden en graanproducten) aan het dieet toe te voegen. Vloeibare zuivelproducten, waaraan in Finland vitamine D is toegevoegd, werden gedeeltelijk vervangen door plantaardige dranken zonder verrijking met calcium of vitamine D. De hoeveelheid kaas was lager in de diëten die meer plantaardige eiwitten bevatten dan in de diëten die rijk waren aan dierlijke eiwitten. Alle diëten bevatten dezelfde hoeveelheid vis en eieren.

Resultaten van de studie

Zowel de botvorming als de botresorptie namen toe wanneer een deel van de dierlijke eiwitten in het dieet werd vervangen door plantaardige eiwitten, hetgeen op lange termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de botten.

De bevindingen kwamen overeen die van het EPIC-Oxford bevolkingsonderzoek, waarin vegetariërs gedurende een follow-upperiode van 18 jaar een groter risico op botbreuken bleken te hebben dan mensen met een gemengd dieet.

Eiwitten

De onderzoekers suggereren dat de veranderingen in het botmetabolisme en de inname van calcium en vitamine D waarschijnlijk veroorzaakt werden door de geringe hoeveelheid zuivelproducten en, bijgevolg, de geringe hoeveelheid geconsumeerd calcium en vitamine D. De participanten mochten ook geen supplementen gebruiken om eventuele tekorten aan te vullen.

“De resultaten zouden anders kunnen zijn indien de vloeibare zuivelproducten waren vervangen door plantaardige dranken verrijkt met vitamine D en calcium. Anderzijds lag de gemiddelde vitamine D-inname ook onder het aanbevolen niveau in de groep waar de proefpersonen de dierlijke eiwitrijke voeding consumeerden, maar niet in dezelfde mate als in de andere groepen. (…) Bij de consumptie van plantaardige dranken en yoghurtachtige producten is dus het essentieel om te kiezen voor de optie verrijkt met calcium en vitamine D. Als de dagelijkse voeding geen margarines, zuivelproducten of verrijkte plantaardige dranken bevat, en als vis minder dan 2-3 keer per week wordt geconsumeerd, dan kan een supplement nuttig zijn.” – Docent Suvi Itkonen, Departement Voeding en Voedsel, Faculteit Land- en Bosbouw, Universiteit van Helsinki

Volg je een plantaardig dieet, dan is het dus belangrijk om te zorgen dat je voldoende calcium (950 mg) en vitamine D (10 mcg/dag) inneemt, eventueel in de vorm van een supplement.[1][2]

Vegan Vitamine D3 (30 caps)

Vegan Vitamine D3 (30 caps)

Formule met vegan vorm van vitamine D3 en kokosolie voor een betere opname. Voor de beste toepassing neem je 1 capsule per dag.

Bekijk dit product

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 11 februari 2021, Partial replacement of animal proteins with plant proteins increases bone formation in adults
↑2 16 september 2020, Partial Replacement of Animal Proteins with Plant Proteins for 12 Weeks Accelerates Bone Turnover Among Healthy Adults: A Randomized Clinical Trial

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Meer magnesium = 34% minder risico op cardiovasculaire problemen

      Een verhoging van de inname van magnesium wordt gelinkt aan een lager sterftecijfer over een gemiddelde periode van 4,8 jaar bij mannen en vrouwen die een risico op een cardiovasculaire aandoening lopen

      De Journal of Nutrition publiceerde een artikel dat een verband aantoonde tussen een grote inname van magnesium en een lager risico om gedurende een gemiddelde periode van 4,8 jaar als volwassene te sterven aan het risico op een cardiovasculaire aandoening.

      (meer…)

    • Meer magnesium = 34% minder risico op cardiovasculaire problemen
    • De behandeling van tendinitis of peesontsteking aan de schouder

      Onderzoekers hebben vastgesteld dat er in essentie zeven fases zijn die moeten worden uitgevoerd om te komen tot een efficiënte behandeling van tendinitis aan de schouder en het voorkomen dat deze kwaal terugkomt. We zetten ze graag voor u op een rijtje.

      (meer…)

    • De behandeling van tendinitis of peesontsteking aan de schouder
    • Glutamine beschermt de spieren tegen ontstekingen

      Een team bestaande uit Prof. Massimiliano Mazzone (VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie), Dr. Emanuele Berardi en Dr. Min Shang, onthulde een nieuwe metabole dialoog tussen ontstekingscellen en spierstamcellen.((28 oktober 2020, Macrophage-derived glutamine boosts satellite cells and muscle regeneration))

      (meer…)

    • Glutamine beschermt de spieren tegen ontstekingen
    • Mediterraan dieet vermindert kans op osteoporose bij vrouwen

      Naast gezond voor het hart, blijkt het Mediterraan dieet nu ook goed te zijn voor de botten en spieren van oudere vrouwen. Dit resultaat werd gevonden in een Braziliaanse studie bij post-menopausale vrouwen. De onderzoekers vonden dat vrouwen die een Mediterraan dieet volgden, een hogere bot- en spiermassa hadden dan vrouwen die dat niet deden.

      (meer…)

    • Mediterraan dieet vermindert kans op osteoporose bij vrouwen
    • Volle granen kunnen het leven verlengen

      Voor een aantal duidelijke redenen kiezen sommige mensen er voor om niet langer granen te eten, en één van de meest voorkomende redenen is zeker wat we in het Engels celiac disease of glutenintolerantie noemen.

      (meer…)

    • Volle granen kunnen het leven verlengen
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten
  • Calcium
  • Vitamine D

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023