Calorieën beperken zonder honger te moeten lijden
Gepubliceerd op 02 februari 2017 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
De mensen missen vandaag een geweldige opportuniteit om hun levensverwachting op een gezonde manier radicaal te verlengen, dit samen met belangrijke verminderingen in de hoeveelheid lichaamsvet.
In deze studie uit 2006 die werd gepubliceerd door de Journal of the American Medical Association werden de effecten van de restrictie van calorieën opgemeten bij een groep van volwassenen met overgewicht en dit gedurende een periode van zes maanden. De resultaten waren in een woord gezegd verbluffend.
In antwoord op een vermindering van de voedselinname steeg het peil van de insuline op duidelijke wijze. Bij dit fenomeen, en dit weten we al lang, functioneert de stof insuline als een echt doodshormoon dat zowat elke cel en elk orgaan van het lichaam kan beschadigen.
Een overdadige hoeveelheid insuline verhoogt het risico op hartziekten, kanker, blindheid, hartaanvallen, de ziekte van Alzheimer en andere aandoeningen die met een stijgende leeftijd gepaard gaan.
De meest opwindende conclusie van deze studie was de hoeveelheid aan gewicht die de groepen die hun calorie inname beperkten wisten op te tekenen. De groep die een gemiddelde hoeveelheid calorieën innamen ervaarde een vermindering van 24% van hun lichaamsvet, daar waar de groep aan wie slechts een beperkte hoeveelheid calorieën werd toegediend een totaal van 32% minder vet hadden.
Misschien vraag je je nu af waarom deze resultaten van belang kunnen zijn voor jou, omdat honger de factor is die de meeste mensen tegenhoudt om nog maar te overwegen om een dieet laag aan calorieën te nemen.
Het merkwaardige nieuws is echter dat pinolenisch zuur, een natuurlijk plantenextract dat in Europa werd ontdekt, in staat is om de eetlust op een significante manier te doen afnemen en dit zonder enig negatieve stimulerende effect. Het extract van deze plant valt de onderliggende mechanismen aan en dit op een zodanig efficiënte manier dat de deelnemers aan de studie een voedselinname minder dan 36% hadden.
Ouder wordende volwassenen lijden al te vaak aan de pathologische effecten van een teveel aan insuline en excessief lichaamsvet.
Deze voedingsstoffen die op een natuurlijke manier de eetlust onderdrukken kunnen volgens tal van studies waarvan de resultaten intussen in vakbladen zijn verschenen heel wat volwassen mensen helpen om hun lichaamsgewicht op een gezonde manier onder controle te houden.
De stof heeft bovendien een weldadig effect op het verminderen van de DNA schade net als andere effecten wat betreft het lichaamsgewicht en het lichaamsvet.
Een steeds toenemende vloed aan wetenschappelijke bevindingen toont aan dat een teveel aan insuline, toestand die ook bekend staat als hyper insulinemia, een belangrijk probleem voor de gezondheid kan zijn. Een te hoog peil aan insuline kan leiden tot een verhoogde bloeddruk met alle schadelijke gevolgen vandien.
Blootstelling aan een te hoog niveau aan insuline kan het vasculair systeem van het lichaam ernstig beschadigen. Door te ageren als een katalysator in het bevorderen van de groei van de cellen verhoogt een teveel aan insuline ook het risico voor en de voortschrijding van bepaalde vormen van kanker.
Ook leidt een te hoog niveau aan insuline tot de vorming van schadelijke processen in de hersencellen en kan het op die manier bijdragen tot ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.
De overproductie van insuline draagt eveneens bij het vergroten van de prostaat omdat deze stof de groei van prostaatcellen bevordert. Insulineweerstand wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van abdominale obesitas en gezondheidsproblemen zoals atherosclerose en impotentie. Verder zijn insulineweerstand obesitas twee duidelijke risicofactoren voor diabetes van het type II. Patiënten die aan diabetes lijden moeten hier dus bijzonder waakzaam voor zijn.
Misschien wel de meest eenvoudige manier om de toxische effecten van een overdaad aan insuline te evalueren is te kijken naar de effecten van de menselijke sterfelijkheid.
Deze studie toonde aan dat gedurende een periode van 10 jaar het risico op dood tot twee keer groter was bij mensen met het hoogste peil aan insuline kan bij degenen die het laagste niveau aan insuline lieten optekenen. De auteurs van de studie kwamen tot de vaststelling dat hyperinsulinemia kan in verband gebracht worden met een verhoogde cardiovasculaire mortaliteit en tal van andere factoren die een risico vormen op een vroegtijdige dood.
Het verminderen van het peil van overdadige insuline door het versterken van de sensitiviteit voor insuline en het promoten van de functie van de bèta cellen van de pancreas, dit zijn de cellen in het lichaam insuline produceren, vormt een cruciaal onderdeel in onze zoektocht naar een langer en gezonder leven.
De beste manier om overdadige hoeveelheden insuline te vermijden minder te gaan eten en gewicht te verliezen.
De veelvuldige gezondheidsgevolgen van overdadig vet
Naarmate vet zich ophoopt in het lichaam komen er vetzuren in de bloedstroom vrij, een proces dat bijdraagt tot de promotie van de groei van de insulineweerstand.
Naarmate de capaciteit verliezen om op een efficiënte manier te antwoorden op insuline, stijgt het peil aan insuline in het lichaam. Insuline dient om glucosemoleculen uit de bloedstroom te helpen zich te verplaatsen door de celmembranen in de cellen, waarin de suikermoleculen voor energie worden gemetaboliseerd.
Naarmate de weerstand tegen insuline stijgt, onderneemt het lichaam een poging om de te gaan compenseren door nog hogere hoeveelheden insuline op te pompen. Intussen kan een excessieve hoeveelheid glucose in de bloedstroom, een toestand die bekendstaat als hyperglycemia, de bloedvezels en de zenuwen beschadigen, wat kan leiden tot tal van problemen doorheen het hele lichaam.
In het verleden werden vetcellen beschouwd als metabolisch ‘dood gewicht’, om maar een uitdrukking te gebruiken, namelijk inactief en onbelangrijk voor het metabolisme. Intussen is er voldoende studie uitgevoerd om te beseffen dat niets minder waar is. De vetcellen laten hoeveelheid vetzuren vrij en genereren proteïnen en hormonen die kunnen in verband worden gebracht met potentieel dodelijke ontstekingen.
Intussen hebben wetenschappers al meer dan 100 verschillende soorten van proteïnen, vetzuren, hormonen en andere factoren ontdekt die door de vetcellen worden afgescheiden.
Naarmate het vet zich ophoopt, en dit in bijzonder in de buikstreek, wordt de insulinesensitiviteit en de glucose-intolerantie steeds zwakker. Wanneer dit niet verder opgevolgd wordt, kan dit leiden tot diabetes van het type II en tot al van andere ziekten, waaronder een hoge bloeddruk, verhoging van de bloedlipiden zoals trygliceriden en LDL, en nog tal van andere potentiële aandoeningen die erg schadelijk zijn voor ons lichaam.
Een van de meest effectieve manieren om de dreiging van de mogelijke dodelijke insulineweerstand en obesitas tegen te gaan is het verminderen van de opname van calorieën, dit op voorwaarde dat gebeurt door nog voldoende gezonde voedingsstoffen op te nemen.
In het verleden werden in dit verband al tal van studies uitgevoerd op lagere diersoorten en klimaten, en studies bij mensen bevestigen alleen maar de bevindingen van dit onderzoek.
Het grootste obstakel waarmee iedereen kan die minder calorieën opnemen en probeert op die manier zijn gewicht onder controle houden is het zeurende gevoel van honger te hebben. De meeste mensen geven wanneer ze een dieet volgen toch toe aan deze drang en verminderen op die manier alweer de opportuniteit om het risico op levensbedreigende ziektes te verminderen.
Gelukkig is er dus het pinolenisch zuur waarvan hierboven sprake, een recent ontdekt bestanddeel uit de Koreaanse exotische fruitsoorten, dat kan bijdragen tot het gevoel verzadigd zijn door het aanmoedigen van de afscheiding van hormonen in de maagstreek, een manier om de eetlust onder controle te krijgen.
Hoe je met behulp van hormonen de eetlust kunnen beïnvloeden
Het gevoel van voldaan te zijn is een van de weldadige sensaties die we gewaarworden na het eten van een voldoende maaltijd. Honger en voldaanheid hangen af van een complex systeem in ons lichaam waarbij tal van hormonen en andere substanties die door de ingewanden worden afgescheiden de interactie zullen aangaan met bepaalde centra in ons brein.
Hierbij worden een tweetal erg belangrijke hormonen afgescheiden die hun rol spelen in het gevoel van verzadiging en het wegnemen van de honger.
Een van deze hormonen is CCK, een hormoon waarvan bekend staat dat het vooral bij vrouwen de eetlust te onderdrukken. Wanneer een gedeeltelijk verdeelde maaltijd rijk aan vetten of proteïnen de maag verlaat op weg naar het duodenum (het kleine eerste deel van de kleine ingewanden) dan zullen de cellen in het duodenum dit hormoon gaan afscheiden.
In antwoord hierop stimuleert het hormoon de pancreas om tal van enzymen vrij te geven die helpen bij de vertering van het voedsel. CCK heeft eveneens een gunstige werking bij het stimuleren van de galblaas gal vrij te geven in de darmen, wat helpt bij de emulsie en de afbraak van vetten. Het meest belangrijke aspect bij het controleren van de eetlust is dat dit hormoon helpt bij het rustig leegmaken de maag en bij het promoten van een gevoel van voldaanheid, waardoor je niet langer zin hebt om verder te eten.
GLP-1 is een andere hormoon dat nou verbonden is met het gevoel van volheid en voldaanheid. Het wordt eveneens in de kleine ingewanden geproduceerd en dit als een antwoord op vet en koolhydraten. Dit specifieke hormoon activeert een mechanisme waarbij de absorptie van de voeding in de maagstreek vertraagd wordt, wat leidt tot gevoel van voldaanheid waardoor je ook niet meteen zin hebt om nog verder voedsel te gaan opnemen.
Dit laatste hormoon helpt de gezondheid te controleren van de bèta cellen in de pancreas, een mechanisme dat de cruciale functie van het onder controle houden van insuline in het lichaam mee helpt te reguleren.
Het abnormaal functioneren van de bèta cellen speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van insulineresistentie, en wetenschappers zijn intussen na langdurig onderzoek van oordeel dat het verhogen van het peil van dit hormoon ook gunstige effecten kan hebben in de strijd tegen bepaalde vormen van diabetes en de ontwikkeling ervan.
Bij de hierboven aangehaalde hormonen zijn twee sleutelhormonen in de zoektocht naar het onder controle krijgen van de eetlust het gevoel van voldaanheid na de maaltijd. Wetenschappelijke studies tonen intussen aan dat deze twee hormonen er werkelijk uitspringen wanneer ze bovendien gecombineerd gebruikt worden, en dat ze dan krachtiger zijn dan wanneer ze elk apart worden gegeven.
Studies met personen met een normaal gewicht en obesitas tonen aan dat een kopje natie van deze twee hormonen het gevoel van honger verlaagt en ook de vrijwillige inname van voedsel tijdens de maaltijd.
Onderzoeken uit 2007 leiden tot resultaten die aantonen dat het pinolenische zuur, een poly onverzadigd vet zuur, kan bijdragen tot het stimuleren van de afscheiding van de twee hormonen die de honger onderdrukken die we hierboven beschreven hebben. Dit opwindende nieuws suggereert dat het zuur krachtige effecten kan hebben bij het reduceren van de eetlust en het verhogen van het gevoel van verzadiging en volheid na de maaltijd.
Het efficiënte eetlust onderdrukkende effect van pinolenisch zuur
We weten al naar de weldadige effecten van dit specifieke zuur zoals in deze studie in 2006 (haalden we eerder al aan) werd beschreven door de Amerikaanse chemische vereniging.
In deze studie werden resultaten beschreven van een gerandomiseerde, dubbel blinde, met de hulp van een placebo gecontroleerde trial om vast te stellen hoe supplementen met dit specifieke zuur een invloed hebben op het gevoel van voldaanheid en honger.
De onderzoekers kwamen hierbij tot de vaststelling dat het extract met dit zuur de productie van de twee belangrijke honger onderdrukkende hormonen CCK en GLP-1 stimuleren.
Bij deze studie werd aan vrouwen met overgewicht 3 g van het zuur op een niet-actieve placebo op basis van olijfolie toegediend, en dit net voor ze een bescheiden ontbijt bestaande uit koolhydraten tot zich namen.
De wetenschappers trokken van bloed en gingen op zoek naar de hoeveelheid hormonen die in verband worden gebracht met honger, voldaanheid en het eetgedrag en dit onderzoek deden ze opnieuw met regelmatige intervallen van 4 uur volgend op de initiële dosis. De vrouwen noteerden intussen ook goed zat met een hongergevoel bij elk interval.
Aan de vrouwen werd gevraagd om een cijfer te plakken op een verlangen om te eten en op een vooruitzicht om dit te doen. Zij die het specifieke zuur hadden gekregen lieten een duidelijk lagere honger optekenen dan de subjecten aan wie een placebo was gegeven.
De vrouwen die het zuur hadden genomen schatten hun verlangen om te eten 29% lager in dan de placebogroep en wat betreft het vooruitzicht om voedsel te nemen was het 36% minder urgent dan bij de placebogroep.
Verder toonden de resultaten uit het labo van deze studie aan dat zuur de aanwezigheid van de zogenaamde verzadigende hormonen zoals CCK in de bloedstroom duidelijk verhoogde. Zo was er 4:00 uur na het innemen van het zuur bij de testsubjecten een verhoging van niet minder dan 60% van het hormoon circulerend in de bloedstroom waar te nemen in vergelijking met de placebogroep.
Bij de onderzochte groep die een extract met het zuur kreeg, klonk het peil aan GLP-1 initieel bij de beide groepen.
De waarden bij de placebogroep aan dit hormoon begonnen na 30 minuten duidelijk te dalen en dit ging gestaag verder gedurende de rest van de beste bronnen van 4 uur. Bij de vrouwen die het extract hadden toegediend gekregen bleef het peil echter stijgen, dit met een piek na ongeveer één uur van de onderzochte tijdsperiode.
Naarmate de tijd vorderde bleef het peil aan hormoon in de groep die het zuur dat toegediend gekregen duidelijk hoger dan bij de andere groep en was er sprake van een merkelijke verhoging van het gevoel van voldaanheid. In totaal steeg na 4 uur het peil aan het hormoon met 35% in vergelijking met de placebogroep.
De weldaad van het controleren van de eetlust en maaltijden is van groot belang voor om het even wie interesse heeft in het verminderen van de opname van calorieën en verliezen van gewicht, en dit in het bijzonder bij zij die constant de strijd moeten aangaan om de gevoelens van honger die kunnen optreden tijdens het volgen van een dieet tegen te gaan.
Het zuur afkomstig van de Koreaanse fruitsoort vormt een efficiënt middel om het gevoel van voldaanheid te verbeteren en zo de eetlust onder controle te krijgen. Ook helpt het om geen schuldgevoel te krijgen wanneer je ondanks al je goede voornemens teveel hebt gegeten omdat je nu eenmaal honger had.
Het stimuleren van het gevoel van voldaanheid die manier het verminderen van de neiging om tijdens maaltijden te veel te gaan eten is slechts een van de vele weldadige effecten van dit specifieke zuur.
Recent wetenschappelijk onderzoek heeft intussen aangetoond dat mensen die hierboven beschreven hormoon voor een maaltijd kregen toegediend een lager peil van hun bloedsuikerspiegel en van hun cholesterol in het bloed lieten optekenen dan mensen die een placebo kregen toegediend.
Het is belangrijk nieuws, want een verhoogde bloedsuikerspiegel en een verhoogd cholesterol en de maaltijd worden doorgaans in verband gebracht met een diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Hieruit leidden de wetenschappers af dat therapieën die het peil aan GLP-1 verhogen erg nuttig kunnen zijn de strijd bij het voorkomen van cardiovasculaire ziekten
In een andere studie toonde Japanse onderzoekers aan dat wanneer het zuur werd gegeven aan dieren die een hoge bloeddruk hadden, een belangrijke risicofactor voor cardiovasculaire ziekten zoals hartproblemen en een hartaanval deze dieren al na vijf weken voeding een substantieel lagere bloeddruk lieten optekenen. Bijkomend positief effect was de vaststelling dat ook het cholesterolniveau bij de onderzochte dieren duidelijk daalde.
Wetenschappers hebben onderzoek verricht naar het mechanisme dat in staat voor het verlagen van het cholesterol door de inname van dit zuur. Ze kwamen tot de ontdekking dat een concentraat van het stuur een duidelijke verbetering opleverde van het peil aan LDL door de levercellen. De wetenschappers suggereren dat een concentraat van dit zuur dan ook van groot belang kan zijn om de opname van LDL door de lever te bevorderen.
De gunstige effecten op de gezondheid van het beperken van de hoeveelheid calorieën
Door het onderdrukken van de eetlust kan het zuur van dit exotisch fruit bijdragen tot een regime waarmee je op een succesvolle manier de opname van de hoeveelheid calorieën kan beperken.
Intussen zijn er tal van wetenschappelijke studies voorradig die bevestigen dat het verminderen van de inname van calorieën het leven verlengt en ook tal van ziektes kan weten te voorkomen. Wanneer je niet lijdt aan overgewicht maar toch interesse hebt in het beperken van inname van calorieën om op die manier langer en gezonder leven met een verminderd risico op ziekten, dan kan het zuur zeker bijdragen het gevoel van voldaanheid en het onder controle houden van de appetijt, essentiële factoren die het gevolg zijn van een verminderde inname van calorieën.
In studie die we in het begin van het artikel aanhaalden ( door The Journal of the American Medical Association) werden de onderzoekspersonen gedurende een periode van zes maanden onderworpen aan een allergie-arm dieet waarna ze werden onderzocht op bekende markers van veroudering zoals de lichaamstemperatuur en het peil aan glucose, de hoeveelheid insuline en andere factoren.
Bij de behandelde groep werd een duidelijke verlaging van de hoeveelheid insuline genoteerd daar waar andere factoren zoals de bloedsuikerspiegel ongeveer gelijk bleef. Wel was er bij deze onderzochte groep een lichaamsverlies van 10% waar te nemen en wat betreft het lichaamsvet zelfs van een 24 tot 25%, dit in combinatie tussen een verminderde inname van calorieën en voldoende beweging. De resultaten die voor zichzelf spreken zeker verder onderzoek verdienen.
Bijkomend aspect is de lichaamstemperatuur die volgens de groep die minder calorieën dan en de tweede groep die bovendien ook nog voldoende bewoog duidelijk lager was.
Meer zelfs, volgens de wetenschappers die de studie hebben uitgevoerd is deze verlaging van de temperatuur niet enkel te danken aan het verminderen van het lichaamsgewicht. Tijdens het verloop van de studie kwamen ze tot de conclusie dat het verminderen van de inname van calorieën zorgt voor een metabolische adaptatie met andere woorden dat het lichaam minder snel vet gaat verbranden.
Dit is met name bij mensen die ouder worden een erg gewenst effect. Mensen die hun fitness willen verbeteren en gewicht zullen verliezen gaan vaak extreem oefeningen gaan doen in de hoop dat ze op die manier sneller gezond zullen worden en gewicht verliezen. Maar hier is ook een gevaar aan verbonden.
Wanneer je lichaam te snel calorieën gaat verbranden zal het ook de productie van de gevaarlijke vrije radicalen gaan bevorderen. Wanneer we kijken naar de theorieën in verband met de veroudering dan stellen we vast dat de oxidatieve schade op het niveau van de mitochondria verantwoordelijk is voor een hele reeks aan ontstekingen en degeneratieve effecten die in verband worden gebracht met veroudering.
In de hierboven aangehaalde studie werd duidelijk dat de DNA-schade duidelijk daalde bij de groep die verminderde hoeveelheden calorieën kregen toegediend. Ook dit is hoopgevend nieuws, want geaccumuleerde schade aan het DNA wordt verondersteld om bij te dragen tot de veroudering en tot bepaalde ziektes zoals kanker.
Deze studie is er dan ook voor verder bewijs van de potentieel levensverlengende effecten van een beperkte inname van calorieën. Na slechts zes maanden veranderde deze verlaging van de hoeveelheid calorieën bij de onderzochte groepen de hoeveelheid insuline en daalde ook de lichaamstemperatuur bij alle onderzochte groepen.
Het onder controle houden van het peil aan insuline en de temperatuur van het lichaam worden beschouwd als twee belangrijke markers voor een lang en gezond leven.
Alles bij elkaar genomen suggereren de veranderingen in de parameters wat betreft een lang leven bij alle groepen die een verlaagde hoeveelheid calorieën kregen dat dit proces kan bijdragen tot een langer en gezond leven. Ook is er intussen een groeiende hoeveelheid studies bekendgemaakt die aantoont dat een excessieve hoeveelheid vet kan in verband gebracht worden met de versnelde veroudering van het lichaam.
Alles op een rijtje
De restrictie van de hoeveelheid calorieën is intussen een betrouwbare methode gebleken om de levensduur van ons lichaam te verlengen, zo blijkt uit tal van wetenschappelijke studies.
Toch blijft het nog steeds een moeilijke praktijk op lange termijn bekeken, en dit is vooral te wijten aan de gevoelens van honger en onverzadigd zijn die tal van mensen die een dieet volgen gewaarworden.
Toch verdient dit verdere aandacht, want de intussen welbekende gevaren voor de gezondheid die in verband kunnen gebracht worden met het overmatig gewicht en hoeveelheid vet kunnen letterlijk een kwestie van leven en dood zijn voor tal van mensen met obesitas.
Het zuur van de Koreaanse vrucht kan een veilig en efficiënt supplement voor onze voeding zijn in de strijd tegen overgewicht, bij ouder wordende volwassenen en dit door het verhogen van het gevoel van voldaan zijn en welbehagen bij een maaltijd.
Dit zuur zorgt voor het stimuleren en het vrij geven van twee hormonen die de eetlust controleren, twee krachtige wapens strijd tegen knagende gevoel van honger en ontbering dat kan optreden wanneer je bezig bent met een dieet te volgen.