5 superfoods om in je dieet te introduceren
Gepubliceerd op 17 augustus 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Volgens huisarts en bestsellerauteur Dr. Mark Hyman zijn er vijf superfoods die je vandaag in je dieet zou moeten integreren.
Plantaardig voedsel
Volgens Dr. Hyman vertegenwoordigt deze voedselgroep een breed scala aan groenten die tot 25.000 verbindingen bevatten die gunstig zijn voor de gezondheid.
Conform een studie gepubliceerd in het tijdschrift Oxidative Medicine & Cellular Longevity hebben de polyfenolen in groenten krachtige anti-oxiderende eigenschappen die helpen infecties te bestrijden en het lichaam te beschermen tegen pathogene agressie en ultraviolette straling.
Volgens Dr. Hyman consumeerden onze voorouders meer dan 800 soorten plantaardig voedsel. Dr. Hyman raadt mensen aan om voldoende verse groenten en fruit in je dieet op te nemen.
Regenboogvoedsel
Dr. Hyman zegt dat elke fruit- en groentekleur overeenstemt met bepaalde helende eigenschappen. Hij suggereert dat mensen meer kleuren moeten opnemen in hun dieet.
Rode voedingsmiddelen zoals tomaten bevatten de carotenoïde lycopeen dat helpt om vrije radicalen onder controle te houden.
Oranje voedsel zoals wortels, pompoen en zoete aardappelen zitten vol met carotenoïden. Deze verbindingen worden omgezet in vitamine A dat essentieel is voor de gezondheid van de ogen, botten en cellen.
Geel voedsel zoals bananen en mango’s zijn rijk aan flavonoïden, vitamine C, kalium en vitamine A.
Groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en waterkers zijn rijk aan voedingsvezels, essentiële vitamines en mineralen alsook folaat.
Blauwe en paarse voedingsmiddelen zoals bosbessen en braambessen, bevatten hoge niveaus aan flavonoïden die helpen bij het bestrijden van een groot aantal ziekten, waaronder kanker, hartaandoeningen en diabetes.
Champignons
Paddestoelen zoals reishi, shiitake en cordyceps hebben krachtige helende eigenschappen die een gezonde hormoonproductie bevorderen en het immuunsysteem van het lichaam ondersteunen.
Champignons hebben ook ontstekingsremmende, antikanker en antivirale eigenschappen. Deze schimmels zitten bovendien boordevol selenium dat helpt bij het verbeteren van de immuunrespons van het lichaam op infecties.
Paddenstoelen houden bepaalde aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes en obesitas onder controle. Dr. Hyman raadt aan paddenstoelen op te nemen in verschillende recepten zoals reishi-thee of champignonsoep.
Gezonde vetten
Volgens Dr. Hyman zijn celwanden gemaakt van gezonde vetten beter in het metaboliseren van insuline. Dit helpt de bloedsuikerspiegel van het lichaam onder controle te houden. Het eten van de juiste vetten kan ook het vetmetabolisme bevorderen.
De arts raadt aan gezonde vetten zoals avocado’s, noten en zaden te consumeren, evenals wilde vette vis, grasgevoerd vlees en extra virgin olijfolie.
Zaden
Zaden zijn rijk aan voedingsvezels en omega-3-vetzuren. Dr. Hyman stelt voor om zaden zoals chia, hennep en lijnzaad toe te voegen aan smoothies en gebakken gerechten.
Chia-zaden in het bijzonder worden aangeprezen vanwege hun hoge eiwit- en omega-3-vetzuurgehalte. Hennepzaden en lijnzaad daarentegen bevatten rijke hoeveelheden essentiële mineralen.