Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

5 superfoods om in je dieet te introduceren

Gepubliceerd op 17 augustus 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Volgens huisarts en bestsellerauteur Dr. Mark Hyman zijn er vijf superfoods die je vandaag in je dieet zou moeten integreren.

Plantaardig voedsel

Volgens Dr. Hyman vertegenwoordigt deze voedselgroep een breed scala aan groenten die tot 25.000 verbindingen bevatten die gunstig zijn voor de gezondheid.

Conform een studie gepubliceerd in het tijdschrift Oxidative Medicine & Cellular Longevity hebben de polyfenolen in groenten krachtige anti-oxiderende eigenschappen die helpen infecties te bestrijden en het lichaam te beschermen tegen pathogene agressie en ultraviolette straling.

Volgens Dr. Hyman consumeerden onze voorouders meer dan 800 soorten plantaardig voedsel. Dr. Hyman raadt mensen aan om voldoende verse groenten en fruit in je dieet op te nemen.

Regenboogvoedsel

Dr. Hyman zegt dat elke fruit- en groentekleur overeenstemt met bepaalde helende eigenschappen. Hij suggereert dat mensen meer kleuren moeten opnemen in hun dieet.

Rode voedingsmiddelen zoals tomaten bevatten de carotenoïde lycopeen dat helpt om vrije radicalen onder controle te houden.

Oranje voedsel zoals wortels, pompoen en zoete aardappelen zitten vol met carotenoïden. Deze verbindingen worden omgezet in vitamine A dat essentieel is voor de gezondheid van de ogen, botten en cellen.

Geel voedsel zoals bananen en mango’s zijn rijk aan flavonoïden, vitamine C, kalium en vitamine A.

Groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en waterkers zijn rijk aan voedingsvezels, essentiële vitamines en mineralen alsook folaat.

Blauwe en paarse voedingsmiddelen zoals bosbessen en braambessen, bevatten hoge niveaus aan flavonoïden die helpen bij het bestrijden van een groot aantal ziekten, waaronder kanker, hartaandoeningen en diabetes.

Champignons

Paddestoelen zoals reishi, shiitake en cordyceps hebben krachtige helende eigenschappen die een gezonde hormoonproductie bevorderen en het immuunsysteem van het lichaam ondersteunen.

Champignons hebben ook ontstekingsremmende, antikanker en antivirale eigenschappen. Deze schimmels zitten bovendien boordevol selenium dat helpt bij het verbeteren van de immuunrespons van het lichaam op infecties.

Paddenstoelen houden bepaalde aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes en obesitas onder controle. Dr. Hyman raadt aan paddenstoelen op te nemen in verschillende recepten zoals reishi-thee of champignonsoep.

Gezonde vetten

Volgens Dr. Hyman zijn celwanden gemaakt van gezonde vetten beter in het metaboliseren van insuline. Dit helpt de bloedsuikerspiegel van het lichaam onder controle te houden. Het eten van de juiste vetten kan ook het vetmetabolisme bevorderen.

De arts raadt aan gezonde vetten zoals avocado’s, noten en zaden te consumeren, evenals wilde vette vis, grasgevoerd vlees en extra virgin olijfolie.

Zaden

Zaden zijn rijk aan voedingsvezels en omega-3-vetzuren. Dr. Hyman stelt voor om zaden zoals chia, hennep en lijnzaad toe te voegen aan smoothies en gebakken gerechten.

Chia-zaden in het bijzonder worden aangeprezen vanwege hun hoge eiwit- en omega-3-vetzuurgehalte. Hennepzaden en lijnzaad daarentegen bevatten rijke hoeveelheden essentiële mineralen.

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Omega-3 vetzuren: wat zijn de gezondheidsvoordelen?

      Twee miljoen jaar geleden leefde de mens al als jager: men joeg op vlees en vis. Om die reden ging de mens zich vaak aan stromen vestigen. De stroom zorgt voor water en rijke voeding. Vis is namelijk rijk aan omega-3 vetzuren, en deze vetzuren heeft de mens nog steeds nodig, alleen jagen we nu niet meer zelf op vis.

      In dit artikel lees je:

      • Wat omega-3 vetzuren precies zijn;
      • Waarom de verhouding tussen omega-3 en omega-6 belangrijk is;
      • Wat omega-3 vetzuren doen voor je lichaam;
      • In welke voeding je omega-3 vindt;
      • Hoeveel omega-3 je dan precies nodig hebt.
      (meer…)

    • Omega-3 vetzuren: wat zijn de gezondheidsvoordelen?
    • Een biologisch dieet zorgt dat je 90% minder pesticiden binnenkrijgt

      Biologisch eten is duurder dan standaard eten in de supermarkt, maar het is zijn geld wel waard. Een onderzoek gevoerd in Australië toont aan dat je met een biologisch dieet de pesticideniveaus in je lichaam met wel 90% kan verminderen.

      (meer…)

    • Een biologisch dieet zorgt dat je 90% minder pesticiden binnenkrijgt
    • Natuurlijke vetverbranding

      Vetverbranding is een actief proces waarbij tijdens het sporten en gewone inspanningen vet omgezet wordt naar energie. Het lichaam haalt zijn energie in eerste instantie uit de ingenomen koolhydraten en als deze opgebruikt zijn, worden de vetten aangesproken. Het teveel aan koolhydraten wordt opgestapeld in de vorm van een vetreserve.

      Zo maak je gemakkelijker een vetreserve aan, dan dat deze wordt verbruikt. Om opstapeling te voorkomen en vetverbranding te stimuleren is een uitgebalanceerde gezonde voeding nodig. Je kan natuurlijk ook de vetverbranding stimuleren door het gebruik van vetverbranders.

      (meer…)

    • Natuurlijke vetverbranding
    • Yoghurt zit boordevol suiker

      De meeste soorten yoghurt zitten vol met suiker, ongeacht wat de verpakking beweert. Deze conclusie werd getrokken na een Brits onderzoek in 2016 van bijna 900 yoghurtproducten.

      Uit het onderzoek bleek zelfs dat biologische yoghurt een van de soorten was dat het meest suiker bevatte. Enkel natuurlijke en Griekse yoghurt bevatten weinig suiker.

      (meer…)

    • Yoghurt zit boordevol suiker
    • Vitamine K: goed voor het cardiovasculair systeem & de botten

      Vitamine K behoort tot de vetoplosbare vitamines, wat wil zeggen dat ze in het vet van voedingsmiddelen zit en dat ze zich met gemak in onze lichaamsweefsels opslaat.

      (meer…)

    • Vitamine K: goed voor het cardiovasculair systeem & de botten
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten
  • Obesitas
  • Selenium
  • Vitamine A
  • Vitamine C

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023