Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

5 superfoods om in je dieet te introduceren

Gepubliceerd op 17 augustus 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Volgens huisarts en bestsellerauteur Dr. Mark Hyman zijn er vijf superfoods die je vandaag in je dieet zou moeten integreren.

Plantaardig voedsel

Volgens Dr. Hyman vertegenwoordigt deze voedselgroep een breed scala aan groenten die tot 25.000 verbindingen bevatten die gunstig zijn voor de gezondheid.

Conform een studie gepubliceerd in het tijdschrift Oxidative Medicine & Cellular Longevity hebben de polyfenolen in groenten krachtige anti-oxiderende eigenschappen die helpen infecties te bestrijden en het lichaam te beschermen tegen pathogene agressie en ultraviolette straling.

Volgens Dr. Hyman consumeerden onze voorouders meer dan 800 soorten plantaardig voedsel. Dr. Hyman raadt mensen aan om voldoende verse groenten en fruit in je dieet op te nemen.

Regenboogvoedsel

Dr. Hyman zegt dat elke fruit- en groentekleur overeenstemt met bepaalde helende eigenschappen. Hij suggereert dat mensen meer kleuren moeten opnemen in hun dieet.

Rode voedingsmiddelen zoals tomaten bevatten de carotenoïde lycopeen dat helpt om vrije radicalen onder controle te houden.

Oranje voedsel zoals wortels, pompoen en zoete aardappelen zitten vol met carotenoïden. Deze verbindingen worden omgezet in vitamine A dat essentieel is voor de gezondheid van de ogen, botten en cellen.

Geel voedsel zoals bananen en mango’s zijn rijk aan flavonoïden, vitamine C, kalium en vitamine A.

Groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en waterkers zijn rijk aan voedingsvezels, essentiële vitamines en mineralen alsook folaat.

Blauwe en paarse voedingsmiddelen zoals bosbessen en braambessen, bevatten hoge niveaus aan flavonoïden die helpen bij het bestrijden van een groot aantal ziekten, waaronder kanker, hartaandoeningen en diabetes.

Champignons

Paddestoelen zoals reishi, shiitake en cordyceps hebben krachtige helende eigenschappen die een gezonde hormoonproductie bevorderen en het immuunsysteem van het lichaam ondersteunen.

Champignons hebben ook ontstekingsremmende, antikanker en antivirale eigenschappen. Deze schimmels zitten bovendien boordevol selenium dat helpt bij het verbeteren van de immuunrespons van het lichaam op infecties.

Paddenstoelen houden bepaalde aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes en obesitas onder controle. Dr. Hyman raadt aan paddenstoelen op te nemen in verschillende recepten zoals reishi-thee of champignonsoep.

Gezonde vetten

Volgens Dr. Hyman zijn celwanden gemaakt van gezonde vetten beter in het metaboliseren van insuline. Dit helpt de bloedsuikerspiegel van het lichaam onder controle te houden. Het eten van de juiste vetten kan ook het vetmetabolisme bevorderen.

De arts raadt aan gezonde vetten zoals avocado’s, noten en zaden te consumeren, evenals wilde vette vis, grasgevoerd vlees en extra virgin olijfolie.

Zaden

Zaden zijn rijk aan voedingsvezels en omega-3-vetzuren. Dr. Hyman stelt voor om zaden zoals chia, hennep en lijnzaad toe te voegen aan smoothies en gebakken gerechten.

Chia-zaden in het bijzonder worden aangeprezen vanwege hun hoge eiwit- en omega-3-vetzuurgehalte. Hennepzaden en lijnzaad daarentegen bevatten rijke hoeveelheden essentiële mineralen.

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Een slecht dieet, een slechte rug

      Let op je voeding! Recent onderzoek wees uit dat een dieet met veel bewerkt voedsel het risico op botverlies en wervelfracturen verhoogt. Vooral vrouwen lopen risico.

      (meer…)

    • Een slecht dieet, een slechte rug
    • Plantaardige olie: middeltje om je vlees te braden of smeervet voor je wagen?

      De afgelopen jaren wordt er steeds meer aandacht gevestigd op waar we ons lichaam eigenlijk van voorzien, welke voedingsmiddelen we innemen en of deze wel gemaakt zijn voor ons. Een relatief nieuw onderwerp in de discussie rond wat goed is en wat niet zijn plantaardige oliën. In dit artikel lees je of plantaardige olie slecht is voor je en indien ja, welke alternatieven er zijn.

      (meer…)

    • Plantaardige olie: middeltje om je vlees te braden of smeervet voor je wagen?
    • Mediterraan dieet geassocieerd met later begin van de ziekte van Parkinson

      Nieuw Canadees onderzoek suggereert een sterke correlatie tussen het volgen van het MIND-dieet en het mediterrane dieet, en het later optreden van de ziekte van Parkinson. 

      (meer…)

    • Mediterraan dieet geassocieerd met later begin van de ziekte van Parkinson
    • Onderzoekers vinden manier om bloeddruk bij obese patiënten te verlagen

      Wanneer het lichaamsgewicht toeneemt, zal ook de bloeddruk stijgen. In een onderzoek bij muizen hebben onderzoekers van Johns Hopkins precies onthuld welke moleculen waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor het verband tussen obesitas en bloeddruk.

      (meer…)

    • Onderzoekers vinden manier om bloeddruk bij obese patiënten te verlagen
    • Pompoen is een superfood

      Er zijn veel redenen om van pompoenen te houden. Ze zien er geweldig uit als Halloween-decor en als je ooit een kom warme pompoensoep hebt gegeten, weet je hoe lekker dat is. Meer nog, pompoenen zijn ook erg gezond.

      (meer…)

    • Pompoen is een superfood
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten
  • Obesitas
  • Selenium
  • Vitamine A
  • Vitamine C

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023