4 manieren waarop magnesium je slaappatroon beïnvloedt
Gepubliceerd op 18 maart 2019 - Laatst bijgewerkt op 03 januari 2020
Laatst bijgewerkt op 3 januari 2020
Lijd je aan slaapproblemen en lijken melatoninesupplementen niet te werken voor je, dan zoek je mogelijk naar een andere oplossing. Een goed alternatief voor melatonine is magnesium, een mineraal dat van nature voorkomt in je lichaam.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat magnesium zorgt voor een betere slaapkwaliteit. Hieronder rekenen we onder meer sneller in slaap raken en minder vroeg wakker worden ’s ochtends.
Ook al is magnesium al in je cellen en botten aanwezig, toch raden wij aan bepaald voedsel rijk aan magnesium te nuttigen. We denken hierbij onder andere aan groene groenten, peulvruchten, noten, zaden en volle granen. Magnesium wordt tevens toegevoegd aan sommige ontbijtgranen en andere verrijkte voedingsmiddelen. Voedsel te veel bewerken kan leiden tot een verminderde magnesiumwaarde.
1. Een magnesiumtekort hangt samen met slecht slapen
Aangezien het grootste deel van de magnesium zich in je cellen en botten bevindt, is het moeilijk om te oordelen of je magnesiumarmoede hebt of niet. Een onderzoek gepubliceerd in het boek Modulation of Sleep by Obesity, Diabetes, Age en Diet, toont echter aan dat er een verband bestaat tussen lage magnesiumwaarden en slechte slaapkwaliteit.
2. Een magnesiumkort lijdt tot stress en angststoornissen
Magnesium is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in verschillende lichaamsfuncties. Een tekort aan is in verband gebracht met hogere niveaus van stress, angst en moeite met ontspannen, wat de belangrijkste ingrediënten zijn om ’s nachts goed te slapen. Allereerst dien je je dieet aan te passen. Pas later kan je ook eens nadenken over een supplement.
3. Magnesium kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt
Een studie gepubliceerd in het Journal of Research in Medical Sciences vond dat degenen die een magnesiumsupplement slikten sneller in slaap vielen. Hoewel de studie werd uitgevoerd bij ouderen, die doorgaans vaker magnesiumtekorten hebben, is er ook genoeg anekdotisch bewijs van mensen die beweren dat magnesium hun slaap heeft verbeterd.
4. Je wordt ’s nachts minder wakker door magnesium
Als in slaap raken voor jou geen probleem is, maar het in slaap blijven wel, dan kan het helpen om je magnesiuminname te vergroten. Een onderzoek bij vrouwen in het Human Nutrition Research Center in North Dakota ontdekte dat degenen die de juiste magnesiumgehaltes uit hun dieet haalden dieper sliepen en ’s nachts minder wakker werden.[1]
Denk jij aan een magnesiumtekort te lijden? Dan kan het goed zijn om een afspraak met je dokter te maken om je waarden te laten meten. Een magnesiumtekort herken je doorgaans aan symptomen als een gevoel van misselijkheid, verminderde eetlust, vermoeidheid en zwakheid.[2]
Bronnen
↑1 | 10 maart 2019, 4 Ways Magnesium Affects Your Sleep & What It Means |
---|---|
↑2 | 19 juni 2018, How can I tell if I have low magnesium? |