Zink is de grootste vijand van kanker
Gepubliceerd op 10 oktober 2018 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Zink innemen is iets dat je doorgaans enkel doet wanneer er veel verkoudheden heersen. Nochtans hebben onderzoekers van de Universiteit van Texas gevonden dat zink (slokdarm)kanker kan voorkomen.
Een team onderzoekers vond dat zink helpt bij het indammen van de groei van kankercellen waardoor normale cellen in de slokdarm intact blijven. Uit de gegevens blijkt dat heel wat kankerpatiënten wel degelijk een tekort aan zink hebben.
Consumeer jij genoeg zink?
Een zinktekort hebben is een serieus probleem; je hebt het nodig voor tal van proteïnen en enzymen in het lichaam. Een zinktekort kan voorkomen dat cellen normaal functioneren wat kan leiden tot kanker en een resem andere ziektes. Zink is eveneens belangrijk voor de immuniteit alsook het genezen van wonden.
Zink is een essentieel mineraal dat het lichaam zelf niet kan produceren. Je moet het uit voedsel halen om de juiste hoeveelheid zink binnen te krijgen. Een volwassen man heeft dagelijks 11 mg nodig, terwijl een vrouw 8 mg nodig heeft. Je mag wel niet overdrijven want daardoor kan je last krijgen van braakneigingen, diarree en misselijkheid.
Sommige mensen hebben vaker last van zinktekorten. Mensen met een chronische leverziekte of diabetes lieden bijvoorbeeld vaker aan een tekort. Ook vegetariërs lopen een hoger risico op zinktekort omdat ze geen vlees eten. Vlees is een van de grootste bronnen van zink. Vegetariërs eten vaker groenten en granen wat de absorptie van zink verhindert.
Welke voedselbronnen bevatten zink?
Zink vind je terug in verschillende soorten voeding. Oesters bevatten het meest zink, maar ook krab, kreeft, rundvlees, varkensvlees, kip, bonen, erwten, avocado’s, allerhande noten en pitten evenals yoghurt bevatten heel wat zink. Indien je toch nog te weinig zink zou binnenkrijgen, kan je een zinksupplement overwegen.