Zijn omega-6 en omega-3 gelinkt aan depressie? (Studie)
Gepubliceerd op 07 november 2022 - Laatst bijgewerkt op 07 november 2022
Laatst bijgewerkt op 7 november 2022
In deze meta-analyse van observationele studies werd een hogere inname van omega-6 vetzuren via de voeding in verband gebracht met een hogere kans op depressie.
Opzet van de studie
Steeds meer onderzoek suggereert dat omega-3 vetzuren, met name de lange-keten omega-3 eicosapentaeenzuur (EPA), gunstige effecten kunnen hebben op depressie.[1] Hoewel het mechanisme achter dit effect niet goed is vastgesteld, is een gangbare hypothese dat het metabolisme van EPA leidt tot de vorming van ontstekingsremmende verbindingen, eicosanoïden genaamd, die de mentale gezondheid kunnen verbeteren.
Op basis van deze mogelijkheid kan het dus zijn dat een hogere verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren het risico op depressie zou kunnen verhogen, omdat omega-6 vetzuren het metabolisme van EPA kunnen verstoren.[2]
De studie
Deze systematische review en meta-analyse onderzocht de associatie tussen een hogere verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren en depressie.[3] Twaalf prospectieve cohortstudies met in totaal 66.317 deelnemers (waarvan 4.173 met een klinische depressie) werden onderzocht:
- 6 studies beoordeelden de inname van vetzuren via de voeding.
- 6 studies beoordeelden de bloedspiegels van vetzuren.
Het onderzoek werd gedaan over verschillende continenten: 4 studies werden uitgevoerd in Europa, 4 in Azië en 4 in de Verenigde Staten.
Vijf studies keken naar depressie tijdens of na de zwangerschap, en de langste follow-up periode was 1 jaar na de bevalling. Van de overige 7 studies varieerde de follow-up periode van 7 tot 18 jaar. Bij de kwaliteitsbeoordeling werden 8 studies van hoge kwaliteit en 4 studies van matige kwaliteit geacht.
De resultaten
Een hogere inname van omega-6 tot omega-3 vetzuren uit de voeding werd in verband gebracht met een 32% meer kans op depressie.
Er werd geen duidelijk verband waargenomen tussen depressie en een hogere verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren in het bloed. Deze resultaten vertoonden een hoge heterogeniteit.
Wanneer alleen werd gekeken naar studies bij zwangere vrouwen, werd een hogere verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren in verband gebracht met een 53% hogere kans op depressie (d.w.z. prenatale en postpartumdepressie).
Belangrijk om te weten
Sommige studies waren niet aangepast aan belangrijke potentiële variabelen zoals alcoholgebruik, opleiding en roken. Het is mogelijk dat aanpassing voor deze factoren de associatie tussen de inname van omega-6 en omega-3 via de voeding en depressie zou elimineren, een mogelijkheid waarnaar gekeken werd in subgroepanalyses die door de onderzoekers werden uitgevoerd.
Bronnen