Wei-proteïnen helpen bij diabetes
Gepubliceerd op 15 maart 2018 - Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Het wei-eiwit is naast caseïne het belangrijkste eiwit in melk- en zuivelproducten. Daar sommige mensen een lage tolerantie hebben voor caseïne, is wei een veiligere keuze wanneer je je consumptie wil opdrijven.
Wanneer chymosine, een proteïne dat melk stremt, aan melk- en zuivelproducten wordt toegevoegd, zullen de caseïne en de wei zich van elkaar scheiden. Wei-eiwit wordt gebruikt voor het handhaven van de dagelijkse eiwitinname, de bouw van de spiermassa en het verlies van vet.
Wei, insuline en bloedsuiker
Wei-eiwit heeft een aantal eigenschappen die nuttig zijn bij de behandeling van diabetes.
Wei-eiwit is een goede bron van het aminozuur L-cysteïne. L-cysteïne wordt gebruikt voor het synthetiseren van glutathion, één van de meest belangrijke antioxidanten in het lichaam. Oxidatieve stress, de ophoping van schadelijke vrije radicalen, zou een van de onderliggende oorzaken van insulineresistentie zijn en is tevens verantwoordelijk voor enkele van de complicaties van diabetes zoals perifere neuropathie, retinopathie en nierschade.
Wanneer toegevoegd aan een maaltijd, lijkt het wei-ewit de insulineafscheiding te verhogen en de bloedsuikerspiegel te verlagen. Het wei-eiwit zal eveneens de triglyceridenspiegels in diabetici verminderen na een maaltijd.
Uit een recente studie bij 15 personen met diabetes blijkt dat zij die aan hun maaltijden wei toevoegden 28% lagere bloedsuikerspiegelniveaus hadden dan zij die dat niet deden. De insulineniveaus waren namelijk verhoogd en de insulinerespons duurde veel langer.
Andere voordelen van wei
Wei kan je een vol gevoel in de maag geven wat helpt bij gewichtsverlies. Daarnaast heeft wei ook een ontstekingsremmende functie die niet alleen op het vlak van diabetes maar ook op het vlak van de algemene gezondheid zeer belangrijk is. Ten slotte lijkt het wei-eiwit te helpen bij het verliezen van vet in de lever.