Wandelen in het bos verlaagt je bloeddruk
Gepubliceerd op 30 oktober 2018 - Laatst bijgewerkt op 17 september 2019
Laatst bijgewerkt op 17 september 2019
Woon je in de buurt van een bos en maak je je zorgen over je bloeddruk, dan zal een boswandeling je beslist goed doen. Uit Japans onderzoek blijkt namelijk dat de praktijk van Shinrin-yoku, of ‘baden in het bos’ helpt bij het verlagen van de bloeddruk.
Japans onderzoek naar bosomgevingen en bloeddruk
Onderzoekers aan de Gunma Universiteit gingen de preventieve en therapeutische effecten van het bos op bloeddruk na[1]. Ze verrichtten een meta-analyse van de bestaande medische literatuur.
Ze bekeken elke studie of onderzoek dat de effecten van een bosomgeving op de systolische en diastolische bloeddruk, alsook de hartslag had onderzocht. Ze hielden tevens rekening met factoren zoals leeftijd, bloeddruk en geslacht.
De geanalyseerde studies, die zowel Engelstalig als Japanstalig waren, werden gescand op specifieke zoekwoorden. De onderzoekers maakten gebruik van 15 studies met 20 onderzoeken bij een totaal van 732 deelnemers. Alle studies maakten gebruik van een bosomgeving, waarvan deelnemers in 11 van de studies actief moesten rondlopen en in 7 de deelnemers gewoon moesten neerzitten en genieten.
De onderzoekers vergeleken de uitkomsten hiervan met dezelfde activiteiten in steden en weinig bosrijke omgevingen.
Een bosomgeving verlaagt je bloeddruk
De onderzoekers vonden significante effecten van een bosomgeving op de bloeddruk van de deelnemers. De systolische bloeddruk bij deelnemers was veel lager in vergelijking met deelnemers uit weinig bosrijke omgevingen.
De resultaten werden verdeeld tussen de groepen die wandelden door het bos en deze die dat niet deden. Daar werd weinig verschil gevonden dus de fysieke component heeft weinig invloed.
Er werd ook een onderscheid gemaakt in leeftijd. In de mannelijke groepen had je deelnemers van jonge leeftijd, middelbare leeftijd en oudere leeftijd. De vrouwelijke deelnemers waren ofwel van middelbare leeftijd, ofwel van oudere leeftijd. Ook dan bleek de bosomgeving voordeliger te zijn.
Resultaten
De diastolische bloeddruk en de hartslag van participanten in bosomgevingen waren beduidend lager. Gecombineerd met eerder onderzoek, suggereren de resultaten dat bosrijke omgevingen bloeddrukverlagende effecten kunnen hebben.
De bloeddrukverlaging was meer geprononceerd bij mannen met hypertensie. Verder was het effect ook groter bij mensen van een hoge leeftijd, deels omdat de bloeddruk toeneemt met de leeftijd. De onderzoekers besloten dat de voordelen van het bos vooral van toepassing waren op bloeddruk en minder op leeftijd.
Waarom het bos je bloeddruk verlaagt
Het mechanisme achter die bloeddrukverlaging in een bosomgeving is nog ongekend. Ook de hartslag nam af in een bosrijke omgeving. Deze mechanismen zijn hoe dan ook verbonden met de autonome zenuwactiviteit.
Onderzoekers geloven dat een bosomgeving de sympathische zenuwactiviteit verlaagt – waaronder de vecht- of vluchtreacties – terwijl de parasympatische zenuwactiviteit vergroot wordt, wat inhoudt dat je meer ontspannen wordt. Deze bevinding wordt ondersteund door studies die aantonen dat bosomgeving de adrenaline en noradrenaline verlagen.
Bronnen
↑1 | 15 augustus 2017, Blood pressure-lowering effect of Shinrin-yoku |
---|