Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Volle granen zijn goed voor de lever

Gepubliceerd op 16 mei 2019 - Laatst bijgewerkt op 29 januari 2022

Laatst bijgewerkt op 29 januari 2022

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het eten van volle granen en graanproducten het risico op leverkanker kan verminderen.

De gezondheidsvoordelen van volle granen

Het eten van een dieet dat rijk is aan volle granen en voedingsvezels is gekoppeld aan tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op insulineresistentie, hoge insulineniveaus in het bloed en ontstekingen in het lichaam – stuk voor stuk risicofactoren voor het hepatocellulair carcinoom, de meest voorkomende vorm van leverkanker.

Het verband tussen volle granen en de lever

Met dat in gedachten, besloot een groep onderzoekers om te kijken of er een verband bestaat tussen het eten van meer granen/vezels en het risico op leverkanker. Ze maakten daarbij gebruik van twee grote Amerikaanse datasets: de Nurses Health Study (vanaf 1976) met enkel vrouwen en de Health Professionals Follow-Up Study (vanaf 1986) met enkel mannen.

Om de vier jaar, 32 jaar lang, vulden studiedeelnemers een vragenlijst in over hun voedingsgewoonten. In die tijdsspanne werden 141 van de meer dan 125.000 deelnemers gediagnosticeerd met het hepatocellulair carcinoom.

De onderzoekers konden vaststellen dat een hogere volkorenopname geassocieerd was met een lager hepatocellulair carcinoomrisico. Vooral bepaalde delen van volkoren granen werden geassocieerd met een verlaagd risico.

Een volkoren graan is een zaadje dat bestaat uit drie hoofddelen: de zemelen of de buitenste laag, het endosperm of de middelste laag, en de kiem, de kern van het zaad. Bewerkte granen, zoals witte bloem, wit brood en witte rijst zijn volle granen die zo zijn verwerkt om de zemelen en de kiem te verwijderen.

Wat overblijft – het endosperm – bevat enkele proteïnen en vitamines, maar is voornamelijk opgebouwd uit zetmeelrijke koolhydraten. De zemelen en de kiem, daarentegen, bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, fytochemicaliën en gezonde vetten.

De onderzoekers ontdekten dat het eten van hogere hoeveelheden zemelen specifiek geassocieerd was met een lager risico op het hepatocellulair carcinoom. Ze vonden echter geen associatie voor het eten van grotere hoeveelheden kiem.

Daarnaast vonden ze dat het eten van meer graanvezels samenhing met een lager risico op de kanker. Ze vonden echter geen verband met het eten van meer fruit of groenten, die ook vezels bevatten.[1]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 4 paril 2019, How Whole Grains Could Help Your Liver

Andere artikels over Lever

    • Last van de lever door stress: 5 signalen

      Het lichaam heeft een aantal signalen in petto waarmee het kan aanduiden dat er te veel stress is. Je mag deze signalen niet negeren, zeker als je al leverproblemen hebt.

      (meer…)

    • Last van de lever door stress: 5 signalen
    • Symptomen bij een leverziekte en risicofactoren

      In dit artikel bekijken we de symptomen van leverziekte alsook de risicofactoren waardoor je meer kans maakt op leverziekte.

      (meer…)

    • Symptomen bij een leverziekte en risicofactoren
    • Probiotica verlagen de bloeddruk en beschermen de lever

      Darmbacteriën maken deel uit van je immuunsysteem en onderzoekers hebben ontdekt dat belangrijk zijn voor je gezondheid. Goede bacteriën gaan eveneens de groei van ziekteverwekkende bacteriën in de dikke darm tegen.

      (meer…)

    • Probiotica verlagen de bloeddruk en beschermen de lever
    • Leverklachten of aantasting door medicijnen: symptomen, diagnose en aanbevelingen

      Een van de belangrijkste functies van de lever is het afbreken van de stoffen die we innemen door onze mond, inclusief medicijnen, kruiden en supplementen.

      Dit proces vindt doorgaans vrij efficiënt plaats zonder dat het schade met zich meebrengt voor het lichaam. Bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen worden ze vooraf grondig getest met tal van mensen voor ze de toestemming krijgen om op de markt gebracht te worden voor algemeen gebruik.

      (meer…)

    • Leverklachten of aantasting door medicijnen: symptomen, diagnose en aanbevelingen
    • De link tussen Alzheimer en de lever

      De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en treft wereldwijd ongeveer 50 miljoen mensen. Momenteel is er geen oplossing voor de ziekte en behandelingen zijn hoofdzakelijk gericht op symptoommanagement. Dit komt omdat onderzoekers nog steeds niet weten wat precies de oorzaak is van Alzheimer of dementie.

      (meer…)

    • De link tussen Alzheimer en de lever
Home
Lichaam
Buik
Lever
  • Alcoholische leverziekte
  • Chronische leverziekte
  • Hepatitis
  • Lever natuurlijk genezen
  • Levercirose
  • Leverontgifting
  • Leverproblemen
  • Leververvetting

Copyright De Gezondheidswinkel© 2025