Wat is het verschil tussen chlorella en spirulina?
Gepubliceerd op 15 september 2020 - Laatst bijgewerkt op 16 september 2020
Laatst bijgewerkt op 16 september 2020
Chlorella en spirulina zijn de populairste algensupplementen op de markt. Hoewel beide een indrukwekkend voedingsprofiel en vergelijkbare gezondheidsvoordelen hebben, zijn er ook meerdere verschillen.
Een verschil in voedingswaarde
Een portie (28 gram) van deze algen bevat:
Chlorella | Spirulina | |
Type | Zoetwateralg | Zoutwateralg |
Calorieën | 115 | 81 |
Eiwitten | 16 g | 16 g |
Koolhydraten | 7 g | 7 g |
Vetten | 3 g | 2 g |
Vitamine A | 287% | 3% |
Vitamine B1 (thiamine) | 32% | 44% |
Vitamine B2 (riboflavine) | 71% | 60% |
Folaat | 7% | 7% |
Magnesium | 22% | 14% |
IJzer | 202% | 44% |
Fosfor | 25% | 3% |
Zink | 133% | 4% |
Koper | 0% | 85% |
Chlorella bevat hogere gehaltes aan omega-3-vetzuren
Chlorella en spirulina bevatten vergelijkbare hoeveelheden vet, maar het type vet verschilt sterk.
Beide algen zijn bijzonder rijk aan meervoudig onverzadigde vetten. Omega-3 en omega-6 vetzuren zijn essentiële meervoudig onverzadigde vetten die belangrijk zijn voor de cellen en de hersenen. Ze worden als essentieel beschouwd omdat je lichaam ze niet zelf kan produceren.
Vooral omega-3-vetzuren worden in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen, zoals minder ontstekingen, sterkere botten en een lager risico op hart- en vaatziekten evenals bepaalde vormen van kanker.
Een studie die het vetzuurgehalte van deze algen analyseerde vond dat chlorella meer omega-3-vetzuren bevat, terwijl spirulina hoger is in omega-6-vetzuren.[1]
Zowel chlorella als spirulina zijn antioxidantrijk
Chlorella en spirulina bevatten tevens een hoog aantal antioxidanten. Dit zijn verbindingen die de vrije radicalen in je lichaam neutraliseren om zo schade aan cellen en weefsels te voorkomen.
In een studie namen 52 rokers gedurende 6 weken 6,3 gram chlorella of een placebo. Deelnemers die het supplement namen, vertoonden 44% meer vitamine C en 16% meer vitamine E in de bloedspiegels. Beide vitaminen hebben antioxiderende eigenschappen.[2]
In een ander onderzoek consumeerden 30 mensen met een chronische obstructieve longziekte (COPD) gedurende 60 dagen dagelijks 1 of 2 gram spirulina. De deelnemers ervoeren een tot 20% toename van de bloedspiegels van het enzym superoxide dismutase, en een tot 29% toename van het vitamine C-gehalte.[3]
Spirulina bevat meer eiwitten
Vanwege het hoge eiwitgehalte heeft NASA spirulina gebruikt als voedingssupplement voor hun astronauten tijdens ruimtemissies. Op dit moment onderzoeken wetenschappers chlorella als eiwitrijke voedselbron voor langere missies in de ruimte.[4]
Het eiwit in zowel spirulina en chlorella bevat alle essentiële aminozuren, en je lichaam absorbeert het gemakkelijk. Terwijl chlorella en spirulina beide hoge hoeveelheden eiwit bevatten, geven studies aan dat sommige stammen van spirulina tot 10% meer eiwit kunnen bevatten dan chlorella.[5]
Chlorella en spirulina helpen de bloedsuikerspiegel handhaven
Insulinegevoeligheid is een maat voor hoe goed je cellen reageren op het hormoon insuline, dat glucose omzet in energie.
Talrijke studies hebben aangetoond dat zowel chlorella als spirulina een gunstig effect kunnen hebben op het beheer van de bloedsuikerspiegel.
Hoe dit precies werkt is onbekend, maar verschillende studies hebben aangegeven dat spirulina kan helpen bij het verhogen van de insulinegevoeligheid bij zowel dieren als mensen.[6]
Verschillende studies bij mensen hebben dan weer aangetoond dat chlorella-supplementen de bloedsuikerspiegel helpen beheren en de insulinegevoeligheid kunnen verhogen.[7]
Chlorella en spirulina ondersteunen het hart
Studies hebben aangetoond dat chlorella en spirulina de gezondheid van het hart verbeteren dankzij hun vermogen om de bloedvetten- en bloeddrukniveaus te beïnvloeden.
In een gecontroleerde studie van 4 weken toonden 63 deelnemers die 5 gram chlorella per dag kregen een vermindering van 10% van de totale triglyceriden, in vergelijking met een placebogroep. Verder ondervonden deze deelnemers ook een daling van 11% in LDL-cholesterol en een stijging van 4% in HDL-cholesterol.[8]
In een ander onderzoek ervoeren 36 deelnemers met een hoge bloeddruk een verlaging van de bloeddruk met 6-8% na inname van 4,5 gram spirulina per dag gedurende 6 weken.[9]
Welke van de 2 is gezonder?
Beide algen bevatten veel voedingsstoffen. Chlorella is echter hoger in omega-3 vetzuren, vitamine A, riboflavine, ijzer, magnesium en zink.
Hoewel spirulina iets meer eiwitten bevat, suggereren sommige studies dat het eiwitgehalte in chlorella vergelijkbaar is.
De hoge gehaltes aan meervoudig onverzadigde vetten, antioxidanten en andere vitaminen in chlorella geven het een licht voordeel ten opzichte van spirulina.[10]
Bronnen