Een vetarm dieet is goed voor de gezondheid van vrouwen
Gepubliceerd op 16 september 2019 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Nieuw onderzoek dat bijna 2 decennia overspant, concludeert dat een vetarm dieet de gezondheid van vrouwen ten goede komt.
Oudere studies bij ratten en muizen hebben aangetoond dat knaagdieren met een vetrijk dieet meer tumoren ontwikkelen dan hun soortgenoten met een vetarm dieet.
Sommige van deze studies verwezen in het bijzonder naar colorectale kanker, terwijl andere aantoonden dat een vetrijk dieet de tumorgroei van borstkanker stimuleerde.
Meer recent hebben studies bij mensen gesuggereerd dat het volgen van een vetarm dieet de gezondheid en levensduur van vrouwen die de diagnose borstkanker hebben gekregen zou kunnen verbeteren.
Aangespoord door dit bestaande onderzoek, wilden Ross Prentice, van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle, en zijn collega’s van het Women’s Health Initiative de voordelen van een vetarm dieet voor postmenopauzale vrouwen nader onderzoeken.
De wetenschappers volgden bijna 50.000 postmenopauzale vrouwen gedurende 2 decennia, in een poging om de effecten van een vetarm dieet op borstkanker, colorectale kanker en het risico op hartziekten te bepalen.[1]
Resultaten na 20 jaar follow-up
De onderzoekers ontwierpen aanvankelijk de studie, de Dietary Modification Trial genaamd, in 1993.
Destijds namen 48.835 postmenopauzale vrouwen uit de Verenigde Staten deel en nam 40% van hen ook deel aan een vetarme dieetinterventie die tevens streefde naar een hogere inname van groenten, fruit en granen. De overige 60% van de deelnemers volgde hun gebruikelijke dieet.
Na een follow-up periode van 8,5 jaar, onthulde de analyse geen significante verschillen tussen de interventiegroep en de controlegroep, wat betreft het risico op colorectale kanker, het risico op borstkanker of het risico op hart- en vaatziekten.
Na een follow-up van 19,6 jaar vonden de wetenschappers echter de volgende voordelen:
- Vrouwen die borstkanker hadden overwonnen en een vetarm dieet volgden “met [een] overeenkomstige toename van groenten, fruit en granen” hadden 15-35% minder kans om te overlijden aan welke oorzaak dan ook.
- Vrouwen in de interventiegroep hadden 13-25% minder kans om insulineafhankelijke diabetes te ontwikkelen.
- De vrouwen die in het begin van het onderzoek geen hoge bloeddruk of een geschiedenis van hart- en vaatziekten hadden, hadden 15-30% minder kans om coronaire hartziekten te ontwikkelen tijdens de follow-upperiode.
“De WHI’s Dietary Modification Trial levert vrouwen al enkele jaren inzichten in voeding en ziektepreventie,” zegt Prentice. “De nieuwste resultaten ondersteunen de rol van voeding in de algehele gezondheid en geven aan dat vetarme diëten die rijk zijn aan fruit, groenten en granen voordelen voor de gezondheid hebben zonder waargenomen nadelige effecten.”
Sterktes en zwaktes van het onderzoek
De auteurs geven aan dat het gerandomiseerde, gecontroleerde ontwerp van de interventie en de follow-upperiode op de lange termijn de vertekening minimaliseert en de conclusies versterkt.
Bronnen