Enkele weetjes over veenbessen
Gepubliceerd op 13 december 2018 - Laatst bijgewerkt op 09 juli 2020
Laatst bijgewerkt op 9 juli 2020
Veenbessen worden tijdens de kerstperiode traditioneel gezien bij kalkoen gegeten. Het is een goed idee om de veenbes of cranberry aan je kerstmaal toe te voegen want deze plant heeft talrijke gezondheidsvoordelen.
De fytonutriënten die we terugvinden in veenbessen hebben een onmiskenbare antioxidante werking. Ze beschermen je cellen tegen oxidatieve stress en schade toegebracht door vrije radicalen. Deze eigenschap helpt bij het bestrijden van verscheidene aandoeningen.
De veenbes is een van de bekendste remedies tegen urineweginfecties (UTI’s). Het zijn de fytonutriënten, meer bepaald de fenolzuren en triterpenoïden, die de groei van de bacteriën die deze pijnlijke aandoening veroorzaken, terugdringen. Ondanks wat beweerd wordt, is het beter om de volledige veenbes te consumeren in plaats van enkel het sap.
Veenbessen zijn eveneens een uitstekende bron van voedingsvezels (5 gram per portie) en mangaan (20 procent van de DAH). Een halve kop veenbessen bevat slechts 25 calorieën. Vezels helpen om slechte stoffen uit de dikke darm mee te nemen en tegelijkertijd de cholesterol te optimaliseren. Daarnaast voel je je langer vol na het eten van vezelrijke voeding. Ook helpen vezels de bloedsuikerspiegel onder controle houden.
De laatste jaren hebben onderzoekers een toenemend aantal mechanismen geïdentificeerd die helpen bij het verklaren van de anti-kankereigenschappen van veenbessen. De fytonutriënten in veenbessen reguleren en vertragen namelijk de activiteit van verschillende enzymen die een functie hebben inzake de groei van kankercellen.
Daarnaast wordt ook het immuunsysteem ondersteund door de fytonutriënten in veenbessen. Er is aangetoond dat ze de frequentie van verkoudheden en griep verminderen, hoewel dit een gebied is dat niet zo vaak wordt bestudeerd als het effect op het hart, dat ernstig kan worden beschadigd door oxidatieve stress.
Veenbessen beschermen ook je bloedvaten en verminderen als gevolg je risico op aderverkalking. Studies hebben aangetoond dat de cardiovasculaire gezondheid, oxidatieve stress, het metabool syndroom, diabetes mellitus en aderverkalking andere gebieden zijn waar de fytonutriënten in cranberries voordelen hebben.[1][2]
>> Verder lezen: Cranberry: werking, voordelen en bijwerkingen
Bronnen
↑1 | 5 december 2018, 7 Juicy Facts About Cranberries |
---|---|
↑2 | 2018, 7 Reasons To Eat Cranberries, Cancer Fighting Superfood |