Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Video’s
Home / Dieet & Voeding / Oudere spieren hebben baat bij dierlijke eiwitten

Oudere spieren hebben baat bij dierlijke eiwitten

10 augustus 2020

Dierlijke eiwitten zijn effectiever dan plantaardige eiwitten bij het behoud van skeletspiermassa bij ouderen, blijkt uit onderzoek dat deze week werd gepresenteerd op de carrièreconferentie van The Physiological Society Future Physiology.[1]

Het aantal veganisten is de laatste jaren gestaag toegenomen. Hoewel we weten dat plantaardige diëten gunstig zijn voor het milieu, weten we eigenlijk niet hoe gezond deze diëten zijn voor onze spieren.

Oliver Witard van King’s College London[2] toont aan dat een grotere dosis van plantaardige eiwitten zoals tarwe en soja nodig is om een vergelijkbare respons in spieropbouw te bereiken.

Eenvoudig overstappen van een dierlijk eiwitdieet naar een plantaardig dieet, zonder de totale eiwitinname aan te passen, zal waarschijnlijk schadelijk zijn voor de spiergezondheid bij het ouder worden. Een meer gebalanceerde en minder extreme benadering, namelijk het eten van zowel dierlijke als plantaardige eiwitten, is doorgaans de beste optie.

Witard en zijn collega’s voerden zorgvuldig gecontroleerde laboratoriumstudies uit bij menselijke vrijwilligers die plantaardige en dierlijke eiwitten innamen. Om veranderingen in de spieren van deelnemers te testen, gebruikten ze verschillende technieken, waaronder stabiele isotoopmethodologie, bloedafname en skeletspierbiopsieën om te zien hoe snel de spieren zich opbouwden uit aminozuren.

Het is belangrijk op te merken dat dit onderzoek tot nu toe slechts twee plantaardige eiwitbronnen heeft vergeleken, namelijk soja en tarwe. De onderzoekers op dit gebied gaan nader onderzoek doen naar andere veelbelovende plantaardige eiwitten zoals haver, quinoa en maïs.[3]

Ontvang elke dinsdag onze nieuwsbrief met 2 nieuwe artikels in je inbox 👇

 

Bronnen[+]

↑1 2020, The Physiological Society
↑2 2020, Dr Oliver Witard PhD AFHEA
↑3 7 juli 2020, Soy and wheat proteins helpful for building aging muscles, but not as potent as animal protein

Andere interessante artikels:

  1. Natuurproducten, rechtstreeks uit Moeder Natuurs winkel
  2. Goochelen met etherische oliën in de keuken
  3. Suiker is enkel brandstof
  4. 9 slimme manieren om meer groenten en fruit aan je dieet toe te voegen
  5. Studie toont aan dat het eten van meer fruit en groenten het risico op sterven verlaagt
  6. Stelen geneesmiddelen de voedingstoffen uit je eten?
  7. De gezondheidsvoordelen van koffie
  8. Wanneer we (niet) eten beïnvloedt onze gezondheid
  9. Olijfolie is de sleutel tot een lang leven
  10. Pompoen is een superfood
  11. De gezondheidsvoordelen van appels
  12. Kaliumtekort: symptomen, oorzaken en remedie
  13. De gezondheidsvoordelen van jackfruit
  14. Een mediterraan dieet verbetert je atletische prestaties
  15. Ketonen: definitie en gebruik bij dieet
  16. Zijn tussendoortjes gezond of ongezond?
  17. Onderzoekers vinden manier om bloeddruk bij obese patiënten te verlagen
  18. Lekkere superfoods die je bloedsuiker stabiliseren
  19. Ketogeen dieet helpt bij het temmen van griepvirus
  20. De link tussen resveratrol, leptine en Covid-19

Categorie: Dieet & Voeding

Meest recente artikels

  • Verhoogt veganisme het risico op breuken?
  • Kan een daglichtlamp je stemming verbeteren?
  • Winterdip of winterdepressie: wat kan je doen?
  • Het gebruik van bèta-glucanen tegen respiratoire virussen
  • De voordelen van vitamine D tijdens de wintermaanden
  • Cookiebeleid
  • Privacy

Copyright De Gezondheidswinkel© 2021

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.