Oudere spieren hebben baat bij dierlijke eiwitten
Gepubliceerd op 10 augustus 2020 - Laatst bijgewerkt op 11 augustus 2020
Laatst bijgewerkt op 11 augustus 2020
Dierlijke eiwitten zijn effectiever dan plantaardige eiwitten bij het behoud van skeletspiermassa bij ouderen, blijkt uit onderzoek dat deze week werd gepresenteerd op de carrièreconferentie van The Physiological Society Future Physiology.[1]
Het aantal veganisten is de laatste jaren gestaag toegenomen. Hoewel we weten dat plantaardige diëten gunstig zijn voor het milieu, weten we eigenlijk niet hoe gezond deze diëten zijn voor onze spieren.
Oliver Witard van King’s College London[2] toont aan dat een grotere dosis van plantaardige eiwitten zoals tarwe en soja nodig is om een vergelijkbare respons in spieropbouw te bereiken.
Eenvoudig overstappen van een dierlijk eiwitdieet naar een plantaardig dieet, zonder de totale eiwitinname aan te passen, zal waarschijnlijk schadelijk zijn voor de spiergezondheid bij het ouder worden. Een meer gebalanceerde en minder extreme benadering, namelijk het eten van zowel dierlijke als plantaardige eiwitten, is doorgaans de beste optie.
Witard en zijn collega’s voerden zorgvuldig gecontroleerde laboratoriumstudies uit bij menselijke vrijwilligers die plantaardige en dierlijke eiwitten innamen. Om veranderingen in de spieren van deelnemers te testen, gebruikten ze verschillende technieken, waaronder stabiele isotoopmethodologie, bloedafname en skeletspierbiopsieën om te zien hoe snel de spieren zich opbouwden uit aminozuren.
Het is belangrijk op te merken dat dit onderzoek tot nu toe slechts twee plantaardige eiwitbronnen heeft vergeleken, namelijk soja en tarwe. De onderzoekers op dit gebied gaan nader onderzoek doen naar andere veelbelovende plantaardige eiwitten zoals haver, quinoa en maïs.[3]
Bronnen
↑1 | 2020, The Physiological Society |
---|---|
↑2 | 2020, Dr Oliver Witard PhD AFHEA |
↑3 | 7 juli 2020, Soy and wheat proteins helpful for building aging muscles, but not as potent as animal protein |