Regelmatig specerijen eten is gezond
Gepubliceerd op 19 december 2016 - Laatst bijgewerkt op 12 december 2019
Laatst bijgewerkt op 12 december 2019
Iedereen die marktjes afschuimt rond het Middellandse zeegebied of in Zuid-Azië is verrukt door de talloze specerijen. Met hun heerlijke geuren en prachtige kleuren. Deze worden al duizenden jaren gekoesterd en deze keukens beheersen de kunst om bij elk gerecht de aangepaste kruiden toe te voegen. Aangepast, omdat ze volgens ervaring de verteerbaarheid van dat voedsel sterk bevorderen.
Waarom specerijen gezond zijn
De meeste specerijen hebben sterke antioxidante eigenschappen en zeer vaak zijn er ook – naast veel vitaminen en mineralen – veel hulpstoffen aanwezig die een heilzame werking hebben op verschillende organen en op het immuunsysteem.
Enkele voorbeelden:
- Kurkuma of geelwortel: die veel toegevoegd wordt aan andere specerijen omwille van de gele kleur, heeft sterke ontstekingswerende eigenschappen, beschermt de hersenen tegen zware metalen zoals lood en cadmium en zou de verklaring zijn waarom in India, waar het zeer veel gebruikt wordt, bijna nooit Alzheimer voorkomt.
- Gember: stimuleert de bloedcirculatie en het libido, wordt gebruikt tegen misselijkheid en reisziekte en stimuleert het spijsverteringsysteem.
- Kardemon: wordt gebruikt tegen spijsverteringsproblemen en infecties.
- Peper: is naast een smaakversterker traditioneel een prachtig middel om de spijsvertering te stimuleren en de opname van verschillende voedingsstoffen sterk te verbeteren.Paprika: zeer rijk aan vitamine C, werkt ontsmettend, stimuleert de spijsvertering, de bloedcirculatie en verlaagt de bloeddruk.
Door hun eigenschappen kan het gebruik van kruiden een zeer waardevolle bijdrage zijn tot een betere gezondheid en aangezien ze meestal de spijsvertering bevorderen kunnen ze ons heel goed helpen om onze constante neiging tot overdaad te compenseren.