Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

De genezende krachten van artisjok

Gepubliceerd op 09 februari 2017 - Laatst bijgewerkt op 12 december 2019

Laatst bijgewerkt op 12 december 2019

Goed nieuws voor wie graag groenten eet: uit onderzoek is intussen gebleken dat artisjok heel wat weldadige effecten voor onze gezondheid heeft, waaronder tal van voordelen wat betreft de werking van onze vertering en van ons cardiovasculair systeem.

Maar dat is nog niet alles. Het regelmatig eten van artisjok is bovendien ook nog een lekkere manier om bij te dragen tot de bescherming van de cellen van ons lichaam en tot het opwaarderen van de capaciteiten van de door ons lichaam zo benodigde antioxidantia.

Problemen met de vertering, de gezondheid van het hart (enkel maar aan de vaak voorkomende hartziekten) en chronische ontstekingen die ons lichaam teisteren: dit zijn de kwalen van de moderne tijd, maar gelukkig kunnen we door artisjok hieraan een antwoord bieden.

Het gaat weliswaar om een door velen nog niet gekende of niet geliefde groente, maar dit kan alleen maar een aansporing zijn om toch meer artisjok te eten of als je het echt niet lust geregeld een extract of supplement met bepaalde bestanddelen van deze krachtige en gezonde plant in te nemen.

Artisjok zorgt voor een boost in onze gezondheid

Artisjok is voor velen een nog steeds minder bekende groente, maar dat is jammer. Artisjok is een onderdeel van de familie van de distels, en wanneer we de plantengeneeskunde erop naslaan zien we dat de geneeskrachtige effecten van en dit met name voor onze lever al in de 17e eeuw bekend waren.

Artisjok staat in het Latijn bekend onder zijn wetenschappelijke benaming Cynara scolymus, ook bekend als de globe artisjok, en hiervan weten we dat het een van de oudste op onze planeet groeiende planten is.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de mensheid al sinds geruime tijd zoek gingen naar de weldadige effecten van de verschillende delen van deze planten zoals de bladeren, de vruchten en de wortels.

De zogenaamde globe artisjok heeft een benijdenswaardige positie ingenomen onder de top 100 van de rijkste voedingsbronnen van polyfenolen (bron). In de bladeren van de artisjok vinden we componenten van polyfenolen terug zoals luteoline, quercetine, rutine, chlorogeen zuur, cafeïne zuur, hesperitine en nog veel meer andere nuttige voedingsstoffen waar ons lichaam mee gebaat is.

In een laboratorium werden de cellen van de lever van ratten blootgesteld aan een bestanddeel dat leidt tot de vorming van een vorm van schade aan de cellen.

Wanneer de ratten een extract met artisjok kregen toegediend net voor hen dit schadelijk bestanddeel werd gegeven, werd vastgesteld dat het schadelijk bestanddeel zijn kwaadaardige werking op de cellen veel minder snel en minder efficiënt kon uitvoeren en dat schadelijke antioxidantia niet of nauwelijks tot ontwikkeling konden komen (bron).

Bijkomende experimenten in dit verband toonde aan dat artisjok ook andere bestanddelen met een schadelijke werking op de cellen van levende wezens kon beletten hun vernietigende effecten uit te oefenen.

Artisjok bevordert een gezonde vertering van het voedsel

Een dubbel blinde cross-over studie ontdekte een verhoging van de afscheiding van gal ten gevolge van het toedienen van een extract met artisjok.

Dit kan meteen beschouwd worden als een indicatie dat een extract met artisjok een nuttig effect kan hebben op de vertering, en dit in het bijzonder wanneer iemand last heeft van een slecht functionerende gal.

Een studie die werd gepubliceerd in Phytomedicine liet noteren dat extracten van het blad van de artisjok een gunstige werking hebben het vlak van het stimuleren van de antioxidantia, de bescherming van de lever en het stimuleren van de goede effecten van de gal, daar waar het extract tezelfdertijd ook zorgt voor een vermindering van de hoeveelheid slechte cholesterol in ons lichaam.

Dit zijn maar enkele van de intussen onderzocht en bewezen positieve effecten die het regelmatig eten van artisjok of het innemen van een extract van op het lichaam kunnen hebben.

Het bestrijden van de werking van de slechte LDL cholesterol een van de belangrijke stappen in het onder controle krijgen van vasculaire ontstekingen en het bestrijden van de ontwikkeling van plak in ons lichaam.

Bij klinische studies op mensen werd vastgesteld dat artisjok eveneens een gunstig effect heeft op de hoeveelheid lipiden en op ons spijsverteringsstelsel, wat kan leiden tot een vermindering van braakneigingen en intestinaal gas, en nog tal van andere bijkomende effecten.

Een open studie die werd uitgevoerd op een groep van 454 personen die leden aan dyspepsia (een pijnlijke of onvolledige vertering) kwam tot de ontdekking dat deze klachten met 40% daalden en dat er ook sprake was van een verbeterde levenskwaliteit, dit nadat de patiënten twee maanden lang elke dag een extract van 320 mg artisjok of de dubbele hoeveelheid van een extract van het blad van de artisjok kregen toegediend.

Een gerandomiseerde, dubbel blinde studie op 247 patiënten met functionele dyspepsia leidde tot de vaststelling van een beduidend betere lichamelijke conditie en globale levenskwaliteit, en dit na het toedienen van extract met het blad van de artisjok gedurende zes weken, dit in vergelijking met een groep die enkel maar een placebo kreeg toegediend.

Nog meer verhelderende research ontdekte een weldadig effect bij het innemen van een extract met het blad van de artisjok bij mensen die leden aan het zogenaamde IBS (irritable bowel syndrome).

Deze aandoening treft zowat 22% van de bevolking. In een studie die specifiek werd uitgevoerd op patiënten die aan deze aandoening leden liet niet minder dan 96% van de onderzochte personen die een extract met het blad van de artisjok hadden gekregen een verbetering noteren van een levenskwaliteit in vergelijking met om het even welke andere therapie die ze eerder in het verleden hadden genoten.

En het houdt nog niet op. Uit een andere studie waarbij onderzoek werd verricht naar 208 volwassen patiënten met IBS die ook leden aan dyspespia kwamen onderzoekers tot de vaststelling dat er een daling was van niet minder dan 26,4% van het voorkomen van IBS en een verbetering van 20% van de levenskwaliteit door het toedienen van een extract met het blad van de artisjok.

Artisjok is eveneens gunstig voor de gezondheid van het hart

Een klinisch onderzoek waarbij de deelnemers een poeder met een extract van artisjok in een dosis van 1800 milligram of een placebo kregen toegediend werd na zes weken een duidelijke vermindering van het totale cholesterol vastgesteld bij de personen die het extract hadden genuttigd.

Dit effect was dubbel zo groot als bij de placebogroep en op het vlak van de LDL cholesterol was het gunstig effect zelfs nog groter (bron).

Bij 18 patiënten die leden aan een middelmatige verhoging van hun lipiden en triglyceriden, allemaal markers van minder gunstige gezondheid het vlak van de aderen, viel een duidelijke verbetering van hun lichamelijke toestand te noteren na het toedienen van een extract met het sap van artisjok, wat wijst op een verbetering van de diverse functies.

Een andere gerandomiseerde studie leidde tot de conclusie dat een extract met het sap van de bladeren van de artisjok ook een gunstig effect heeft op diverse factoren van de bloeddruk, dit na een periode van 12 weken bij patiënten met een milde hypertensie in vergelijking met de groep die enkel een placebo kreeg toegediend (bron).

Heb je interesse maar vind je het moeilijk om artisjok aan te kopen, en inverse vorm te bereiden en te eten, dan zal je wellicht verheugd zijn de wetenschap dat er ook heel wat handige supplementen met het blad van artisjok op de markt te verkrijgen zijn.

Artisjok harten in blik of in flessen zijn bovendien een nuttig alternatief en bovendien een lekkere toevoeging voor salades, ovenschotels en tal van andere bereidingen. Je kan dus het lekkere aan het nuttige en het gezonde paren en durf gerust sedimenten te doen om op die manier artisjok aan je eetpatroon toe te voegen.

Andere artikels over Kruiden & Planten

    • 9 krachtige geneeskundige planten en de wetenschap erachter

      We leven in een tijd waarin medicijnen op voorschrift de overhand hebben. Zelfs met deze synthetische opties binnen handbereik, keren veel mensen terug naar de medicinale planten waarmee het ooit begon.

      (meer…)

    • 9 krachtige geneeskundige planten en de wetenschap erachter
    • Blauwe bessen dragen bij tot een langer en gezond leven

      Tot vrij recent was het merendeel van het wetenschappelijk onderzoek naar blauwe bessen toegespitst op de cognitieve weldadige effecten van dit fruit. Tal van studies hebben intussen weten aan te tonen dat blauwe bessen de schade ten gevolge van de veroudering aan hersencellen kunnen afremmen en op zijn beurt de stukken van het brein die met het geheugen worden geassocieerd beschermen tegen schade ten gevolge van oxidatie en ontstekingen.

      (meer…)

    • Blauwe bessen dragen bij tot een langer en gezond leven
    • Welke bijwerkingen heeft kurkuma?

      Kurkuma is een populair geel kruid afkomstig uit Zuid-Azië. Het is een essentieel ingrediënt in veel Indiase gerechten. Het wordt ook geconsumeerd vanwege zijn gezondheidsvoordelen.

      (meer…)

    • Welke bijwerkingen heeft kurkuma?
    • Groene thee: oorsprong en gezondheidsvoordelen

      Wie denkt aan thee, denkt waarschijnlijk ook aan groene thee - en dat is niet verwonderlijk. Naast koffie en nog enkele andere soorten thee is groene thee één van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Vaak wordt echter niet zozeer stilgestaan bij de gezondheidsvoordelen van deze thee, hoewel er vele zijn.

      (meer…)

    • Groene thee: oorsprong en gezondheidsvoordelen
    • Eigenschappen en werking van Royal Jelly (koninginnebrij)

      Royal jelly of koninginnebrij (ook gekend als koninginnegelei) is een stof die wordt afgescheiden van de klieren van werknemersbijen waarmee ze hun larven en koninginnen voeden.

      Het is dik in textuur, melkwit van kleur, en is eeuwenlang geoogst door mensen omwille van haar verjongende eigenschappen. Inderdaad, het is een feit dat bijenkoninginnen - die zijn gevoed worden met koninginnengelei gedurende hun hele leven - ongeveer 40 keer langer leven dan ‘drones’ of werknemende bijen, grotendeels te wijten aan de grote voedingswaarde van de gelei.

      (meer…)

    • Eigenschappen en werking van Royal Jelly (koninginnebrij)
Home
Dieet & Voeding
Kruiden & Planten
    • Bloeddruk
    • Leverproblemen
    • Spijsverteringsproblemen

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2022