Beïnvloedt het weer onze pijnervaring?
Gepubliceerd op 06 november 2019 - Laatst bijgewerkt op 04 augustus 2020
Laatst bijgewerkt op 4 augustus 2020
Wanneer iemand je vertelt dat ze in hun botten voelen dat er slecht weer aankomt, kan je ze in het vervolg maar beter geloven.
Wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk hebben de bevindingen vrijgegeven van een nieuwe studie die een verband blootlegt tussen chronische pijn en vochtige, winderige dagen met lage atmosferische druk.[1]
Volksgeloof ondersteund door de wetenschap
Ongeveer driekwart van de mensen die met artritis leven, geloven dat hun pijn door het weer wordt beïnvloed. Een nieuwe studie, waar onder meer Will Dixon van Centre for Epidemiology Versus Arthritis aan werkte, wil deze bewering via een studie ondersteunen.
Het onderzoek omvatte meer dan 13.000 mensen verspreid over het Verenigd Koninkrijk. De definitieve dataset op basis waarvan de conclusies werden getrokken, omvatte 2.658 mensen die dagelijks gedurende ongeveer 6 maanden deelnamen aan de studie.
De deelnemers waren voornamelijk mensen met artritis, hoewel sommigen andere pijnklachten hadden, zoals fibromyalgie, migraine of neuropathie.
De onderzoekers verzamelden de gegevens met een smartphone-app die ze specifiek voor de studie hadden ontwikkeld. Elke deelnemer gebruikte de app om hun pijnniveaus dagelijks te rapporteren, terwijl de app het weer in hun omgeving vastlegde met behulp van de GPS van de telefoon.
Pijn bij slecht weer
De analyse toonde aan dat op vochtige en winderige dagen met lage druk, de kans op meer pijn, in vergelijking met een gemiddelde dag, ongeveer 20% bedroeg. Dit zou betekenen dat, als je kans op een pijnlijke dag op een gemiddelde weersdag 5 op 100 was, de kans op een pijnlijke dag op een vochtige en winderige dag zou toenemen tot 6 op 100.
De gegevens suggereren geen verband tussen regenval en pijn. Tevens vonden de onderzoekers geen verband tussen pijn en temperatuur alleen.
Het lijkt er echter op dat de temperatuur de pijn kan verergeren die wordt veroorzaakt door benauwd, turbulent weer: de pijnlijkste dagen voor de deelnemers bleken vochtige, winderige dagen te zijn die koud waren.
De waarde van de studie
Dixon suggereert dat de bevindingen van het onderzoek ertoe kunnen leiden dat meteorologen naast voorspellingen over de luchtkwaliteit ook pijnverwachtingen kunnen geven. Deze voorspellingen zouden mensen met chronische pijn kunnen helpen om hun activiteiten zo te plannen dat ze zo weinig mogelijk pijn ervaren.[2]
>> Lees ook: 10 manieren om reumatoïde artritis natuurlijk te behandelen
Bronnen
↑1 | 2019, Cloudy with a Chance of Pain |
---|---|
↑2 | 3 november 2019, Does weather really affect our experience of pain? |