Hoe probiotica kan helpen tegen een slechte adem (halitose)
Gepubliceerd op 19 augustus 2022 - Laatst bijgewerkt op 04 oktober 2022
Laatst bijgewerkt op 4 oktober 2022
Zoek je ook een middel tegen slechte adem? Als je adem niet al te fris ruikt na een koffiepauze of als je pas wakker bent, is dat niet meer dan normaal. Maar soms kun je een langere tijd last hebben van een slechte adem en weet je niet precies hoe je dat kunt behelpen. In dit artikel lees je wat chronische slechte adem (halitose) is en hoe probiotica als natuurlijk middel kan dienen.
Halitose is een aandoening waarbij een onaangename geur zich oraal verspreidt en veroorzaakt wordt door het rotten van zwavelhoudende aminozuren. De geur kan afkomstig zijn van de mond, tanden of een ander onderliggend probleem. Ongeveer één op vijf personen kampt wel eens met (chronisch) slechte adem. Omdat het zo veelvoorkomend is, kan het handig zijn om op zoek te gaan naar huismiddeltjes.
Wat is de oorzaak van een slechte adem?
Een slechte adem is een veelvoorkomend probleem dat snel kan opgelost worden met een poetsbeurt of wat mondwater. De verschillende oorzaken lopen veelal uiteen[1]:
- Slechte mondhygiëne: Bacteriën breken voedseldeeltjes af die tussen je tanden of in je mond vastzitten. De onaangename geur wordt dus veroorzaakt door de combinatie van bacteriën en rottend voedsel in de mond. Door minstens tweemaal daags je tanden te poetsen en ook eens te flossen kun je het vastzittend voedsel verwijderen voor het gaat rotten. Je gebit onderhouden is trouwens ook nodig om de kans op gaatjes en ontstekingen te verkleinen. Die zorgen ook weer voor een onaangename geur.
- Het eten van bepaalde voeding: Bij het eten van uien, knoflook, specerijen of andere sterk geurende voedingsmiddelen absorbeert je maag de oliën uit die voeding. Deze oliën komen op hun beurt terecht in de bloedbaan en reizen zo naar je longen. Zo ontstaat een geur die tot 72 uur lang aan je adem te ruiken kan zijn. Sterk ruikende dranken zoals koffie of alcohol zorgen ook voor een slechte adem.
- Droge mond: Het speeksel in je mond zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich niet meteen kunnen ontwikkelen. Heb je dus een droge mond, dan is de kans op bacteriën en een slechte adem groot. Een droge mond kun je krijgen van alcohol, sigaretten, stress, ademen door je mond of bepaalde medicatie.
- Ontstekingen in de mond-, keel-, of neusholte: Ontstekingen zoals mondslijmvliesontsteking, sinusinfectie, bronchitis of ontstoken amandelen kunnen bijdragen aan een onaangename geur in de mond.
- Ziektes: In sommige gevallen is een slechte adem het gevolg van een onderliggende ziekte, denk maar aan diabetes of slaapapneu. Indien je (chronisch) slechte adem niet door bovenstaande oorzaken ontstaan is, kun je best even een arts raadplegen.
Onderzoek van de laatste decennia wijst steeds meer en meer op de gunstige werking van probiotica op mondhygiëne.
Welke gevolgen kan halitose hebben?
Het is niet eenvoudig om langdurig door het leven te gaan met een slechte adem. Daarom zijn er een aantal gevolgen aan toe te schrijven:
- Sociaal isolement
- Slechtere levenskwaliteit
- Angst en schaamte in het openbaar
- Verslechterd zelfbeeld
Om deze gevolgen te vermijden, zijn er gelukkig een aantal middelen die je zelf kunt inzetten om af te komen van je slechte adem. Een ondertussen veel onderzocht product tegen slechte mondhygiëne is probiotica.
Wat is probiotica?
Er komen steeds meer producten op de markt die probiotica, levensvatbare bacteriën met bewezen gezondheidsvoordelen, bevatten. Probiotica zijn vooral gekend voor hun gunstige werking op de darmen. Daarnaast speelt de balans van gezonde darmbacteriën een belangrijke rol in de bescherming tegen tal van aandoeningen. Traditioneel gezien wordt probiotica uit supplementen of voeding dus gebruikt om de darmen te ondersteunen, maar onderzoek van de laatste decennia wijst steeds meer en meer op de gunstige werking van probiotica op mondhygiëne. Dit natuurlijk middel kan je helpen om je mond gezond te houden.
Orale probiotica voor een gezonde mond
Een studie van 2012 bekijkt of de gunstige effecten van probiotica ook van toepassing kunnen zijn op de bacteriën in de mond.[2] Cariës, of gaatjes, kunnen gezien worden als een verstoring van het microbiële evenwicht waarbij orale microbiota overheersen. Dit zorgt voor zuurvormende en zuurtolerante grampositieve bacteriën.
Ook de ophoping van bacteriën in de biofilm, opgewekt door een slechte mondhygiëne, kan leiden tot allogene verschuivingen in de microbiële gemeenschap waardoor parodontale ontstekingen kunnen ontstaan. Onderzoek toont aan dat de probiotische bacteriën Lactobacillus, Bifidobacterium en Streptococcus cariës kunnen voorkomen door het aantal cariogene bacteriën (die de afbraak van het bot- of tandweefsel bevorderen) in het speeksel na een korte periode van inname van het probioticum te verminderen.
Een andere studie uit 2017 voerde een analyse uit van vijftien artikels betreffende probiotica en mondhygiëne.[3] Uit de verzamelde literatuur blijkt dat het gebruik van probiotica gunstig kan zijn voor het behoud van de mondgezondheid, omdat het aantal kolonievormende eenheden (CFU’s) van orale ziekteverwekkers erdoor afneemt. Er zijn echter gerandomiseerde klinische trials met een lange follow-up periode nodig om hun effectiviteit in het verminderen van de prevalentie/incidentie van orale infectieziekten te bevestigen. Bovendien moeten voor elke infectieziekte in de mond specifieke stammen met probiotische activiteit worden herkend, om de exacte dosis, de behandelingstijd en de ideale dragers te kunnen bepalen.
De vermeende gunstige effecten van probiotica op de onaangename geur in de mond zijn geëvalueerd, maar er is meer bewijs nodig om het potentieel van probiotica voor de preventie van een slechte adem volledig te onderzoeken.
5 voordelen van orale probiotica
#1 Minder kans op tandplak
Bepaalde bacteriën in de mond zorgen specifiek voor tandplak. We hebben allemaal verschillende bacteriën in de mond, maar wie mondhygiëne wat nonchalanter aanpakt, zal meer kans hebben op tandplak.
Een studie uit 2016 ondervond dat de bacteriestam A12 gunstig werkt tegen de bacterie Streptococcus mutans.[4] De onderzoekers zagen dat de A12 de groei van S. Mutans, een bacterie die gaatjes en tandplak in de mond veroorzaakt, kon verhinderen.
#2 Middel tegen slechte adem
Het onderzoek naar probiotica tegen een slechte adem is al een tijdje aan de gang. Een bepaalde studie onderzocht dit effect bij 23 deelnemers.[5] De personen moesten drie dagen lang antimicrobieel mondwater gebruiken om vervolgens een supplement of placebo in te nemen van het probioticum Streptococcus salivarius. De resultaten toonden dat 85 procent van de deelnemers met probiotica minder bacteriën huisden die zorgen voor een slechte adem.
Dit is aantoongevend, maar meer onderzoek moet uiteraard uitgevoerd worden op dit vlak.
#3 Het voorkomen van mondkanker
Een studie uit 2013 toont aan dat de bacterie Lactobacillus salivarius mondkanker bij ratten kon voorkomen.[6] Hier moet meer onderzoek naar gedaan worden om dit voordeel te bevestigen.
#4 De symptomen van tandvleesontsteking verminderen
Een tandvleesontsteking wijst op een ontsteking aan het tandvlees ter hoogte van een of meerdere tanden. Naast cariës is het een van de meest voorkomende mondaandoeningen: ongeveer 90 procent van de bevolking heeft er af en toe last van.[7]
Volgens een studie uit 2006 kan probiotica de symptomen van een tandvleesontsteking verminderen.[8] Tijdens het onderzoek kregen 59 deelnemers met tandvleesontsteking een supplement met het bacterium Lactobacillus reuteri of een placebo toegediend. Na twee weken ondervonden de researchers dat de mensen met het probioticum veel minder last hadden van hun tandvleesontsteking en dat die zelfs verbeterd was ten opzichte van de placebogroep.
#5 Minder ontstekingen
Probiotica kan de kans en symptomen op ontstekingen als gevolg van allerlei tandaandoeningen verminderen. Onderzoek met de bacterie Lactobacillus brevis toont aan dat een supplement met deze bacteriestam de kans op ontstekingen inperken.[9] Een andere studie toont aan dat een dagelijks glas melk met probiotica het risico op orale ontstekingen ook aanzienlijk verkleint.[10]
Kent orale probiotica bijwerkingen?
Probiotica in elke vorm is doorgaans volkomen veilig om in te nemen en er komen ook geen bijwerkingen bij kijken. Een supplement zoals Florassist Oral Hygiene bevat de juiste bacteriestammen voor een gezonde mond. Indien je een voorgeschiedenis aan gezondheidsproblemen hebt of je bent zwanger, kun je best even je arts raadplegen over het nemen van een supplement.
Bronnen