Patiënten met het metabool syndroom hebben meer vitamine C nodig
Gepubliceerd op 09 januari 2019 - Laatst bijgewerkt op 11 februari 2024
Laatst bijgewerkt op 11 februari 2024
Een hogere dosis vitamine C is cruciaal voor de diagnose van het metabool syndroom, zegt een onderzoeker van de Universiteit van Oregon.
Janet Traber, professor aan het Linus Pauling Institue, zei: “Eet vijf tot tien porties groenten en fruit per dag, en dan krijg je voldoende vezels en vitamine C binnen om je darmen te beschermen.”
Metabool syndroom en dieet
Een patiënt wordt geacht aan het metabool syndroom te lijden als hij of zij minstens drie van de volgende aandoeningen heeft: abdominale obesitas, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, lage niveaus van ‘goede’ cholesterol en hoge niveaus van triglyceriden.
Een dieet met veel verzadigde vetten resulteert in chronische laaggradige ontstekingen in het lichaam die leiden tot de ontwikkeling van het metabool syndroom, een ernstige aandoening die samenhangt met onder meer cognitieve disfuncties, dementie, hart- en vaatziekten, leververvetting alsook type-2 diabetes.
Bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Redox Biology suggereren dat het type eten dat leidt tot het metabool syndroom onevenwichtigheden in het darmmicrobioom kan veroorzaken, met een verstoorde darmfunctie die bijdraagt aan toxines in de bloedbaan, resulterend in vitamine C-uitputting, die vervolgens het vervoer van vitamine E aantast.
Verstoorde niveaus van vitamine C en vitamine E
Het is een vicieuze cirkel van antioxidanten die keer op keer verstoord worden en de situatie zo nog slechter maken. Antioxidanten zoals vitamine C en E bieden de nodige verdediging tegen oxidatieve stress veroorzaakt door ontstekingen en de bijbehorende vrije radicalen.
“Vitamine C beschermt eigenlijk vitamine E, dus als je lijdt aan lipide peroxidatie, wordt de vitamine E opgebruikt en kan vitamine C dat regenereren,” zei Traber.” Als je geen vitamine C hebt, gaat ook de vitamine E verloren, en verlies je zo beide kostbare antioxidanten.”
Lipideperoxidatie is de oxidatieve afbraak van meervoudig onverzadigde vetzuren die een hoofdbestanddeel van levende cellen zijn. Het is het proces waarbij vrije radicalen zichzelf proberen te stabiliseren door elektronen uit celmembranen te stelen, waardoor de cel wordt beschadigd.
“Te veel vet in je dieet veroorzaakt dit darmletsel,” zei Traber. “Bacteriële celwanden kunnen dan uit de darmen lekken en in het lichaam in de bloedsomloop terechtkomen, en ze worden door neutrofielen weggejaagd.”
Neutrofielen zijn het meest voorkomende type witte bloedcellen, een essentieel onderdeel van het immuunsysteem. Neutrofielen vallen bacteriën aan met hypochloorzuur, beter bekend als bleekmiddel.
“De witte bloedcellen maken de cellen schoon met bleekwater en dat vernietigt de vitamine C,” zei Traber. “Het lichaam vernietigt zijn eigen bescherming omdat het door de darmdysbiose werd misleid door te denken dat er een bacteriële invasie was.” Zonder interventie blijft dit proces zich herhalen.
Besluit
“Mensen met het metabool syndroom kunnen dezelfde hoeveelheid vitamine C eten als mensen zonder het metabool syndroom, maar hebben lagere plasmaconcentraties van vitamine C,” zei Traber. “Dit komt door het slippen van de bacteriële celwanden waardoor het hele lichaam die ontstekingsremmende respons krijgt.”
Vitamine C komt voor in verse groenten en fruit; vitamine E vind je in amandelen, tarwekiemen evenals verschillende zaden en oliën. Volgende de voedingsrichtlijnen is dagelijks 65 tot 90 milligram vitamine C en 15 milligram vitamine E nodig.[1]
Bronnen
↑1 | 2 januari 2019, Metabolic syndrome patients need more vitamin C to break cycle of antioxidant depletion |
---|