Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Repetitief negatief denken vergroot het risico op dementie

Gepubliceerd op 11 juni, 2020

Laatst bijgewerkt op 11 juni 2020

Nieuw onderzoek aan University College London[1] toont aan dat het aanhoudend bezig zijn met negatieve denkpatronen je risico op de ziekte van Alzheimer kan verhogen. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Alzheimer’s & Dementia.[2] 

De link tussen negatief denken en Alzheimer

Naar aanleiding van de studie bij 55-plussers vonden onderzoekers dat ‘repetitief negatief denken’ (RND) verband houdt met markers van de ziekte van Alzheimer. Iemand die dus herhaaldelijk negatief denkt, kan last krijgen van z’n geheugen en concentratie. Dit is te wijten aan een vergrote afzetting van eiwitten in de hersenen.

Alzheimer ontstaat in drie fasen:

  1. In de eerste fase ontstaan er ‘plaques’: eiwitten klonteren samen tussen de hersencellen.
  2. In de tweede fase ontstaan er ‘tangles’: dit is een kluwen van eiwitten binnen de hersencellen.
  3. In de derde fase worden de hersenen van mensen met Alzheimer steeds kleiner.[3]

Volgens hoofdauteur Dr. Natalie Marchant zijn depressie en angst op middellange en lange termijn al langer bekend als risicofactoren voor dementie. Deze studie heeft aangetoond dat bepaalde denkpatronen gelinkt aan depressie en angst een onderliggende oorzaak kunnen zijn van dementie. Chronische negatieve denkpatronen over een lange tijdsperiode kunnen het risico op dementie verhogen.

Opzet van de studie

Het onderzoeksteam bestudeerde 292 mensen boven de 55 jaar uit de PREVENT-AD cohort studie en 68 mensen uit het IMAP+ cohort. Over een periode van twee jaar beantwoordden de deelnemers vragen over hun typische denkpatronen bij negatieve ervaringen in het verleden of zorgen in de toekomst. Daarbij werden metingen van angst en depressie gevoerd.

Daarnaast werden hun geheugen, aandacht, ruimtelijke inzicht en taalvermogen getest. Sommige deelnemers ondergingen PET-hersenscans, waarbij afzettingen van tau en amyloïd – twee eiwitten die Alzheimer veroorzaken wanneer ze zich in de hersenen opstapelen – werden gemeten.

Mensen met hogere RND-patronen ervoeren over vier jaar tijd meer cognitieve achteruitgang, hadden een slechter geheugen en hadden meer kans om amyloïde en tau-afzettingen in hun hersenen te hebben.

Depressie en angst hingen wel samen met cognitieve achteruitgang, maar niet met eiwitafzettingen, wat suggereert dat RND waarschijnlijk de belangrijkste risicofactor is op Alzheimer. RND kan bijdragen aan het risico op Alzheimer via stressindicatoren zoals hoge bloeddruk.

Co-auteur Dr Gael Chételat stelde dat onze gedachten een biologische impact kunnen hebben op onze fysieke gezondheid. Mentale trainingspraktijken zoals meditatie kunnen helpen bij het bevorderen van positieve en negatieve mentale schema’s.

Volgens Fiona Carragher van Alzheimer’s Society[4] kan inzicht in de factoren die het risico op dementie verhogen helpen om preventiestrategieën te ontwikkelen.

Toekomstig onderzoek

De onderzoekers zeggen dat RND nu verder moet worden onderzocht als een potentiële risicofactor voor dementie, en dat psychologische hulpmiddelen, zoals mindfulness of meditatie, moeten worden bestudeerd om te zien of deze het risico op dementie kunnen verminderen.[5]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 2020, UCL – London’s Global University
↑2 7 juni 2020, Repetitive negative thinking is associated with amyloid, tau, and cognitive decline
↑3 2020, Oorzaken Alzheimer deel 1: Samenklontering van amyloid
↑4 2020, Alzheimer’s Society
↑5 7 juni 2020, Repetitive negative thinking linked to dementia risk

Andere artikels over Hersenen & Gemoed

    • Mediterraan dieet geassocieerd met later begin van de ziekte van Parkinson

      Nieuw Canadees onderzoek suggereert een sterke correlatie tussen het volgen van het MIND-dieet en het mediterrane dieet, en het later optreden van de ziekte van Parkinson. 

      (meer…)

    • Mediterraan dieet geassocieerd met later begin van de ziekte van Parkinson
    • Geschiedenis en geneeskrachtige werking van granaatappels

      De granaatappel of Punica granatum is een grote rode vrucht die gekweekt wordt rond de middellandse zee. Wanneer je de vrucht opent zie je dat deze onderverdeeld is in aparte cellen die gevuld zijn met een soort zachte sappige besjes die ieder een pit bevatten. Wanneer je een goede granaatappel wilt, moet je deze nemen met een glanzende verse schil. Is de schil te droog dan is de vruchtinhoud niet meer sappig genoeg.

      (meer…)

    • Geschiedenis en geneeskrachtige werking van granaatappels
    • Carnosine: eiwit belangrijk voor de spieren & het brein

      Carnosine – ook wel L-carnosine genoemd – komt van nature voor in ons spierweefsel. De rest halen we uit onze voeding. Dit aminozuur is overigens bij meer processen in het lichaam betrokken, zolang er maar spierweefsel te vinden is. En aangezien we in ons hele lichaam spieren tegenkomen, werkt carnosine in ons hele lichaam.

      (meer…)

    • Carnosine: eiwit belangrijk voor de spieren & het brein
    • De wondere werking van maca

      Maca is een Peruaanse plant die in het Andesgebergte groeit. Het is een kruisbloemige groente, wat betekent dat het verwant is aan broccoli, kool en boerenkool.

      Het is een veel voorkomend ingrediënt in de Peruaanse keuken dat gerechten een aardse smaak geeft. De wortel kan vermalen worden tot een poeder en toegevoegd aan maaltijden of smoothies.

      (meer…)

    • De wondere werking van maca
    • Foliumzuur en vitamine B12 kunnen helpen bij de behandeling van de symptomen van schizofrenie

      In dit artikel leggen we uit wat schizofrenie precies is en bekijken we een studie die onderzoek heeft gedaan naar de behandeling van schizofrenie.

      (meer…)

    • Foliumzuur en vitamine B12 kunnen helpen bij de behandeling van de symptomen van schizofrenie
Home
Kwalen & Aandoeningen
Hersenen & Gemoed
    • Alzheimer

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023