Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Repetitief negatief denken vergroot het risico op dementie

Gepubliceerd op 11 juni, 2020

Laatst bijgewerkt op 11 juni 2020

Nieuw onderzoek aan University College London[1] toont aan dat het aanhoudend bezig zijn met negatieve denkpatronen je risico op de ziekte van Alzheimer kan verhogen. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Alzheimer’s & Dementia.[2] 

De link tussen negatief denken en Alzheimer

Naar aanleiding van de studie bij 55-plussers vonden onderzoekers dat ‘repetitief negatief denken’ (RND) verband houdt met markers van de ziekte van Alzheimer. Iemand die dus herhaaldelijk negatief denkt, kan last krijgen van z’n geheugen en concentratie. Dit is te wijten aan een vergrote afzetting van eiwitten in de hersenen.

Alzheimer ontstaat in drie fasen:

  1. In de eerste fase ontstaan er ‘plaques’: eiwitten klonteren samen tussen de hersencellen.
  2. In de tweede fase ontstaan er ‘tangles’: dit is een kluwen van eiwitten binnen de hersencellen.
  3. In de derde fase worden de hersenen van mensen met Alzheimer steeds kleiner.[3]

Volgens hoofdauteur Dr. Natalie Marchant zijn depressie en angst op middellange en lange termijn al langer bekend als risicofactoren voor dementie. Deze studie heeft aangetoond dat bepaalde denkpatronen gelinkt aan depressie en angst een onderliggende oorzaak kunnen zijn van dementie. Chronische negatieve denkpatronen over een lange tijdsperiode kunnen het risico op dementie verhogen.

Opzet van de studie

Het onderzoeksteam bestudeerde 292 mensen boven de 55 jaar uit de PREVENT-AD cohort studie en 68 mensen uit het IMAP+ cohort. Over een periode van twee jaar beantwoordden de deelnemers vragen over hun typische denkpatronen bij negatieve ervaringen in het verleden of zorgen in de toekomst. Daarbij werden metingen van angst en depressie gevoerd.

Daarnaast werden hun geheugen, aandacht, ruimtelijke inzicht en taalvermogen getest. Sommige deelnemers ondergingen PET-hersenscans, waarbij afzettingen van tau en amyloïd – twee eiwitten die Alzheimer veroorzaken wanneer ze zich in de hersenen opstapelen – werden gemeten.

Mensen met hogere RND-patronen ervoeren over vier jaar tijd meer cognitieve achteruitgang, hadden een slechter geheugen en hadden meer kans om amyloïde en tau-afzettingen in hun hersenen te hebben.

Depressie en angst hingen wel samen met cognitieve achteruitgang, maar niet met eiwitafzettingen, wat suggereert dat RND waarschijnlijk de belangrijkste risicofactor is op Alzheimer. RND kan bijdragen aan het risico op Alzheimer via stressindicatoren zoals hoge bloeddruk.

Co-auteur Dr Gael Chételat stelde dat onze gedachten een biologische impact kunnen hebben op onze fysieke gezondheid. Mentale trainingspraktijken zoals meditatie kunnen helpen bij het bevorderen van positieve en negatieve mentale schema’s.

Volgens Fiona Carragher van Alzheimer’s Society[4] kan inzicht in de factoren die het risico op dementie verhogen helpen om preventiestrategieën te ontwikkelen.

Toekomstig onderzoek

De onderzoekers zeggen dat RND nu verder moet worden onderzocht als een potentiële risicofactor voor dementie, en dat psychologische hulpmiddelen, zoals mindfulness of meditatie, moeten worden bestudeerd om te zien of deze het risico op dementie kunnen verminderen.[5]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 2020, UCL – London’s Global University
↑2 7 juni 2020, Repetitive negative thinking is associated with amyloid, tau, and cognitive decline
↑3 2020, Oorzaken Alzheimer deel 1: Samenklontering van amyloid
↑4 2020, Alzheimer’s Society
↑5 7 juni 2020, Repetitive negative thinking linked to dementia risk

Andere artikels over Botten & Gewrichten

    • Kurkuma in de strijd tegen hartproblemen en kanker

      Geelwortel is een van de allergrootste cadeaus die we van moeder natuur hebben gekregen. Het behoort tot de familie van gember, en is een kruid dat al vanouds gebruikt wordt in curry om er zijn gele kleur aan te geven. Geelwortel is een van de meest grondig onderzochte planten in de geschiedenis van de mensheid.

      (meer…)

    • Kurkuma in de strijd tegen hartproblemen en kanker
    • Slaapproblemen en slapeloosheid natuurlijk oplossen (= zonder slaappillen)

      In een samenleving die 24/7 druk in de weer is, wordt slaap soms eerder als luxe dan als noodzaak beschouwd. Helaas is het aantal uren in een dag beperkt. Vaak geen we taken voornemen op slaap. En zo blijft ons brein wakker, ook wanneer we in bed kruipen. Wat kunnen we daar nu aan doen?

      In dit artikel lees je:

      • Waarom slaap zo belangrijk is;
      • Hoeveel slaap je nodig hebt;
      • Hoe laat je moet gaan slapen om voldoende te slapen;
      • Een aantal tips die helpen om beter te slapen;
      • Welke supplementen je slaap kunnen ondersteunen.
      (meer…)

    • Slaapproblemen en slapeloosheid natuurlijk oplossen (= zonder slaappillen)
    • Probiotica kunnen angststoornissen aanzienlijk verminderen

      Het hectische tempo en de eisen van de moderne samenleving zorgen vaak voor angstgevoelens. Sterker nog, angststoornissen zijn de meest voorkomende problemen wat betreft geestelijke gezondheid.

      Statistieken wijzen uit dat mensen met een angststoornis tot vijf keer meer kans hebben op een doktersbezoek en zes keer vaker in het ziekenhuis belanden voor een psychiatrische aandoening. Angst verstoort het dagelijkse leven in zo’n mate dat het een negatief effect op relaties, schoolwerk en werkprestaties heeft.

      (meer…)

    • Probiotica kunnen angststoornissen aanzienlijk verminderen
    • 5 supplementen voor meer concentratie

      Nootropics zijn natuurlijke supplementen of medicijnen die een gunstig effect hebben op de hersenfunctie bij gezonde mensen. Ze kunnen geheugen, motivatie, creativiteit, alertheid en de algemene cognitieve functie stimuleren. Nootropics kunnen ook leeftijdgerelateerde dalingen in hersenfunctie verminderen.

      (meer…)

    • 5 supplementen voor meer concentratie
    • Carnosine: eiwit belangrijk voor de spieren & het brein

      Carnosine – ook wel L-carnosine genoemd – komt van nature voor in ons spierweefsel. De rest halen we uit onze voeding. Dit aminozuur is overigens bij meer processen in het lichaam betrokken, zolang er maar spierweefsel te vinden is. En aangezien we in ons hele lichaam spieren tegenkomen, werkt carnosine in ons hele lichaam.

      (meer…)

    • Carnosine: eiwit belangrijk voor de spieren & het brein
Home
Kwalen & Aandoeningen
Hersenen & Gemoed
    • Alzheimer

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023