Natuurlijke verbinding in groenten helpt niet-alcoholische vette leverziekte bestrijden
Gepubliceerd op 04 juni 2020 - Laatst bijgewerkt op 29 januari 2022
Laatst bijgewerkt op 29 januari 2022
Een nieuwe studie onder leiding van Texas A&M AgriLife Research[1] laat zien hoe een natuurlijke verbinding in groenten kan worden gebruikt om vette leverziekte te bestrijden. De studie werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Hepatology.[2]
De studie toont aan hoe niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD), kan worden gecontroleerd door indool, een natuurlijke verbinding die we vinden in onze darmbacteriën, evenals in kruisbloemige groenten zoals boerenkool, bloemkool en spruitjes.
Extra artikelen over kruisbloemige groenten:
De gezondheidsvoordelen van broccoli
Bloemkool, een van de belangrijkste kruisbloemige groenten
6 redenen om boerenkool te eten
“Op basis van dit onderzoek geloven we dat gezonde voedingsmiddelen met een hoge capaciteit voor indoolproductie essentieel zijn voor het voorkomen van NAFLD en gunstig zijn voor de algehele gezondheid,” zei Chaodong Wu, onderzoeker aan Texas A&M AgriLife Research[3].
De link tussen indool en niet-alcoholische vette leverziekte
NAFLD ontstaat wanneer de lever omringd wordt door vet, vaak als gevolg van ongezonde voeding. Als deze aandoening niet goed wordt aangepakt, kan dit leiden tot levensbedreigende leveraandoeningen.
Een vette lever komt zeven tot tien keer vaker voor bij mensen met overgewicht. Bovendien veroorzaakt overgewicht een ontsteking in het lichaam. De drijvende kracht achter deze ontsteking zijn de macrofagen, witte bloedcellen die normaal gesproken infecties bestrijden. Deze ontsteking verergert de leverbeschadiging bij mensen met een leverziekte.
Ook darmbacteriën kunnen een effect hebben, zowel positief als negatief, op de vooruitgang van vette leverziekte. Deze bacteriën produceren veel verschillende verbindingen, waaronder indool. Dit product van het aminozuur tryptofaan is al meermaals geïdentificeerd als voordelig voor mensen met NAFLD.
Een uitgebreide studie naar vette leveraandoeningen
In deze studie werd het effect van indoolconcentraties op mensen, diermodellen en individuele cellen onderzocht om het effect van indool op de leverontsteking en de mogelijke voordelen ervan voor mensen met NAFLD te helpen bepalen.
De studie onderzocht de mate waarin indool niet-alcoholische vette leverziekte verlicht, waarbij eerdere bevindingen over darmbacteriën, darmontsteking en leverontsteking werden meegenomen. Ook werd onderzocht hoe indool de vette lever in diermodellen verbetert.
Voor de studie bestudeerden de onderzoekers de effecten van indool op vette levers. Omdat onderzoeksmedewerker Qifu Li, M.D., ook arts was aan de Chongqing Medical University[4], werd het klinisch onderzoek uitgevoerd bij Chinese deelnemers.
Onderzoek bij 137 proefpersonen toonde aan dat mensen met een hogere lichaamsmassa-index doorgaans lagere niveaus van indool in hun bloed hadden. Bovendien waren de indoolniveaus bij klinisch zwaarlijvigen waren aanzienlijk lager dan bij slanke mensen. Bij mensen met een lager indoolniveau was er ook een hogere hoeveelheid vetafzetting in de lever.
Om na te gaan hoe indool relevant is voor NAFLD, gebruikte het onderzoeksteam diermodellen. De behandeling van NAFLD-modellen met indool veroorzaakte aanzienlijk minder vetophopingen en ontstekingen in de lever van de proefdieren.
Het onderzoeksteam bestudeerde ook hoe indool de individuele cellen beïnvloedde. Indool verminderde niet alleen de hoeveelheid vet in de levercellen, maar werkte ook op de darmcellen die moleculaire signalen uitzenden die ontstekingen dempen.
De link tussen de darm en de lever voegt een extra laag complexiteit toe aan studies over niet-alcoholische vette leverziekte, en toekomstige studies zijn nodig om de rol van indool volledig te begrijpen.
Aanvullend voedingsonderzoek nodig
Voedingsmiddelen met een hoge capaciteit van indoolproductie of geneesmiddelen die de effecten ervan nabootsen kunnen helpen om NAFLD te behandelen.
Ook het voorkomen van de ontwikkeling en vooruitgang van NAFLD kan afhangen van voedingskundige benaderingen om ervoor te zorgen dat de darmmicroben indool en andere metabolieten effectief kunnen toepassen.
Wu zei dat hij in toekomstig onderzoek hoopt samen te werken met voedingswetenschappers en klinische voedingsdeskundigen om te onderzoeken welke gezonde voedingsmiddelen de darmmicrobiota kunnen veranderen en de indoolproductie kunnen verhogen.[5]
Bronnen
↑1 | 2020, Texas A&M AgriLife Research |
---|---|
↑2 | 17 januari 2020, Indole Alleviates Diet-induced Hepatic Steatosis and Inflammation in a Manner Involving Myeloid Cell PFKFB3 |
↑3 | 2020, Chaodong Wu |
↑4 | 2020, Chongqing Medical University |
↑5 | 7 februari 2020, Natural compound in vegetables helps fight fatty liver disease |