6 redenen om boerenkool te eten
Gepubliceerd op 05 november 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Het is vandaag de dag niet altijd eenvoudig om te bepalen wanneer voedsel of je algemene levenswijze al dan niet gezond is. Gelukkig is er één regel waarover we het allemaal wel eens kunnen zijn en dat is de volgende: het eten van boerenkool (of krulkool; ‘kale’ in het Engels) is goed voor je!
Belangrijk effect in de strijd tegen kanker
Laat je niet in de war brengen door het misschien wat vreemde uiterlijk van boerenkool. De groente ziet er misschien uit als een onaantrekkelijke sla, maar eigenlijk behoort boerenkool tot de familie van de zogenaamde crucifere groenten (broccoli, bloemkool, spruitjes enzovoort). Dit type groenten wordt al een hele tijd onder de loep genomen in het kader van de studie naar kankerbestrijding.
Zo is intussen al bewezen door studies en tests dat deze groenten een lager risico inhouden op kanker in de borststreek, de prostaat, de endeldarm en de longen. Dit bleek vooral te danken aan de aanwezigheid van glucosinolaten, een stof die aan de boerenkool zijn bittere smaak en niet weg te denken typische geur meegeeft[1].
Grootste dichtheid
Inderdaad, boerenkool kunnen we rangschikken onder de voedingsstoffen met de grootste dichtheid van de hele planeet en dat is toch een eretitel die kan tellen. Het heeft namelijk een bijzonder rijke concentratie aan vezels, vitamine, mineralen en antioxidanten.
Boerenkool scoort bijzonder hoog op de ranglijst als je gaat vergelijken met andere potente groenten. Zo bevat het zelfs meer polyfenolen en andere belangrijke stoffen voor de werking van het lichaam dan bloemkool en broccoli, nochtans twee absolute kampioenen.
Wanneer we afgaan op de zogenaamde Aggregate Nutrient Density Index Scale, een schaal die voedsel meet op basis van de voedingswaarde, haalt boerenkool een verbluffende score van 1000, wat meteen de hoogste van alle scores is die een bepaalde voedingstof maar kan halen. Zeg dus maar de absolute perfectie[2].
In boerenkool worden een aantal belangrijke antioxidanten terug gevonden zoals daar zijn:
- Chlorogenetisch zuur
- Anthocyanines (in een brede waaier)
- Quercetine
- Kaempferol
Boerenkool is verder ook een erg rijke bron aan deze stoffen:
- Vitamine C
- Magnesium
- Betacaroteen
- Manganese
- Folaat
- Kalium
- Vitamine K
Ontgiften van het lichaam
Boerenkool wordt intussen terecht veelvuldig bejubeld als een krachtige voedingsbron voor het ontgiften van het lichaam. Wanneer je kauwt op boerenkool of het mechanisch gaat bewerken, komt er een chemische reactie vrij die bepaalde glucosinolaten gaan omzetten in sulforaphanen.
In mensentaal: de laatstgenoemde stof zorgt voor het aanzwengelen van de productie van de enzymen die er mee verantwoordelijk zijn dat onze lever begint met het ontgiften. Dit leidt er op zijn beurt toe dat gevaarlijke chemische stoffen en carcinogene giftstoffen uit ons lichaam zullen verwijderd worden.
Bij dit proces gaat boerenkool ook zorgen voor een boost in de productie van glutathionen, een belangrijke antioxiderende stof die een grote bijdrage kan leveren in het proces van het ontgiften van het lichaam.
Verlagen van de cholesterol
Om tot deze conclusie te komen baseren we ons op een klinische studie die gedurende drie maanden werd uitgevoerd waaruit duidelijk bleek dat boerenkool het niveau van cholesterol in het lichaam van een mens kan helpen te verlagen.
Dit effect is te danken aan de potentie die boerenkool heeft om een aantal van de stoffen die zorgen voor cholesterol in het lichaam te doen ontbinden.
Misschien ben je niet gek op de wat aparte en indringende smaak van het sap van boerenkool. Je kan het ook gestoomd eten. Hoe je de stoffen van boerenkool ook binnen krijgt, de capaciteit om je cholesterol te gaan bestrijden blijkt in elke vorm en toepassing intact.
Goed voor je ogen
Boerenkool is ook een grote bron aan luteïne en zeaxanthine. Dit zijn types van antioxidanten die op natuurlijke wijze worden gevonden in het oog waar ze mee instaan voor de bescherming tegen schadelijke X stralen.
Onderzoek in dit verband toont trouwens ook aan dat een voedingspatroon dat rijk is aan deze bestanddelen ook kan beschermen tegen de aftakeling van het oog en tegen cataract.
Belangrijke bron aan calcium
Een gewone portie aan boerenkool bevat zowat 91 mg aan calcium, wat zowat een goede 10% is van wat je per dag zou moeten innemen. Dit is goed nieuws voor veganisten en mensen die niet houden van of allergisch zijn voor het drinken van melk.
Er bestaat een blijkbaar nog altijd hardnekkig misverstand dat luidt dat de calcium die in groene groenten aanwezig is door het lichaam maar slecht wordt opgenomen. Dit kan inderdaad het geval zijn voor een aantal van deze groenten, maar zeker niet voor boerenkool.
Het is zelfs zo dat intussen is bewezen door een studie die in klinische omstandigheden werd uitgevoerd, dat boerenkool een bijzonder hoge hoeveelheid aan calcium bevat die zelfs hoger ligt dan de calciumkampioen die melk toch nog altijd is[3].
Een recept voor chips met boerenkool
Boerenkool is niet voor iedereen lekker. Maar toch kan je er met enige creativiteit en wat inspiratie vele kanten mee uit. Hier volgt een experiment om met deze gezonde groente toch ook eens leuk uit te pakken.
We geven u graag een recept mee om eens chips van boerenkool te maken. Het is een geweldig alternatief voor de klassieke chips op basis van aardappelen en we kunnen je alleen maar aanraden om het zeker eens uit te proberen.
Ingrediënten:
- 2 stukken boerenkool (neem zowat 750 g tot 1 kg)
- 1 tot 2 eetlepels olijfolie van de beste kwaliteit
- Zout naar eigen smaak
Bereiding:
Verhit de oven op een temperatuur van 200°C. Was de boerenkool grondig uit en droog in een slazwierder. Leg een paar propere droge handdoeken op het aanrecht en laat er de bladeren van de boerenkool grondig op drogen.
Plaats de droge bladeren van de boerenkool in een grote kom en besprenkel ze lichtjes met een eetlepel van de olijfolie. Leg de bladeren een voor een op een lichtjes ingevette bakplaat en zorg er voor dat ze elkaar niet overlappen.
Bak de bladeren in de oven op 200°C gedurende zowat een half uur. Kijk af en toe eens in de oven om te zien dat ze niet aanbranden en verlaag indien nodig de temperatuur.
Draai de bladeren ook om en bak ze nog verder tot ze voldoende krokant geroosterd zijn. Indien dat niet het geval is laat je de chips nog verder bakken tot ze wel klaar zijn.
Wanneer je meent dat dit het geval is, schakel je de oven uit en laat je de chips van boerenkool nog een uur in de afkoelende oven staan. Op die manier zullen de chips op een natuurlijke manier verder uitdrogen.
Haal de chips nu uit de oven en laat ze nog een kwartiertje of zo verder afkoelen. Klaar om te proeven?
Bronnen
↑1 | 17 november 2016, Cancer-Preventative Powers of Superfood Kale |
---|---|
↑2 | 16 maart 2017, ANDI Food Scores: Rating the Nutrient Density of Foods |
↑3 | 29 juni 2018, 10 Health Benefits of Kale |