Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

De gezondheidsvoordelen van appels

Gepubliceerd op 28 december 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Appels bevatten veel vezels en vitamine C, zijn caloriearm,  en bevatten geen vet of cholesterol. Ze bevatten eveneens polyfenolen, fytochemische verbindingen die als antioxidanten werken. Deze polyfenolen vind je zowel in de schil als in het vlees van de appel.

Appels kunnen de effecten van astma en Alzheimer indammen, en helpen eveneens bij gewichtsbeheersing, de botgezondheid, de longfunctie en de bescherming van de spijsverteringsorganen. Hieronder vind je enkele voordelen van appels.

Een appeltje voor de dorst

Appels, en vooral dan de schil, zijn rijk aan vitamine C. Vitamine C is belangrijk bij de ontwikkeling van collageen in je botten, spieren, kraakbeen en bloedvaten. Vitamine C helpt eveneens om het immuunsysteem te versterken.

Appels bevatten daarnaast onoplosbare vezels, het soort vezels dat geen water opneemt. Deze zorgen voor volume in het darmkanaal en helpen voedsel sneller door het spijsverteringsstelsel te bewegen.

Appel bevatten eveneens oplosbare vezels zoals pectine. Deze voedingsstof helpt voorkomen dat cholesterol zich opbouwt in de bekleding van bloedvaten, wat op zijn beurt helpt tegen aderverkalking, hart- en vaatziekten alsook diabetes type 2. Uit een studie blijkt dat een dagelijkse portie van 75 gram gedroogde appels na zes maand wees op een afname van 23% van slechte LDL-cholesterol. De goede HDL-cholesterol was dan weer gestegen.[1]

Jongen met appel

Appels hebben ook positieve effecten op neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Een studie naar het effect van appels op het brein, toont aan dat een appelrijk dieet kan helpen om de niveaus van de neurotransmitter acetylcholine te verhogen.[2] Appels beschermen eveneens tegen Parkinson omdat de antioxidanten in de vrucht de vrije radicalen die Parkinson veroorzaken bestrijden.

Appels bevatten ook de antioxidant flavonol die je helpt om het risico op pancreaskanker met wel 23% te verminderen. Verschillende verbindingen in appelschillen, namelijk triterpenoïden, helpen om de groei van kankercellen in de lever, dikke darm en borst tegen te gaan.

Ten slotte bevatten rode appels een antioxidant genaamd quercetine. Recente studies hebben gevonden dat quercetine helpt bij het versterken van het immuunsysteem, vooral wanneer je vaak onder stress staat.[3]

Appels en pesticides

De meeste appels bevatten pesticides, tenzij ze biologisch zijn. In 2018 concludeerde de Environmental Working Group, een organisatie zonder winstoogmerk en volksgezondheidsorganisatie, dat 98 procent van de conventionele appels resten van bestrijdingsmiddelen op hun schillen had. De groep zei echter ook dat “de gezondheidsvoordelen van een dieet rijk aan groenten en fruit opwegen tegen de risico’s van blootstelling aan pesticiden.” Appels goed wassen helpt bij het verwijderen van schadelijke pesticiden.

Opgelet met de pitten van appels

De pitten van appels bevatten een chemische verbinding die cyanide kan afgeven wanneer het in contact komt met spijsverteringsenzymen. Als je op appelpitten kauw, kan je worden blootgesteld aan de gifstoffen. Een of twee zijn niet schadelijk, omdat het lichaam kleine hoeveelheden cyanide aankan, maar pitten zijn toxisch. [4]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 12 april 2011, An Apple a Day Keeps Women’s Cholesterol at Bay
↑2 16 november 2004, Compound In Apples May Help Fight Alzheimer’s Disease
↑3 20 maart 2018, 15 Surprising Health Benefits of Apples That’ll Have You Eating One (Or More) A Day
↑4 12 december 2018, All About Apples: Health Benefits, Nutrition Facts and History

Andere artikels over Antioxidanten

    • Hazelnoten zorgen voor de nodige voedingsstoffen bij senioren

      Bij het ouder worden krijgen we te maken met een verminderde gezondheid. Ons lichaam heeft de nodige voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en om neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer te vermijden. Die voedingsstoffen kan je onder meer uit hazelnoten halen.

      (meer…)

    • Hazelnoten zorgen voor de nodige voedingsstoffen bij senioren
    • De gezondheidsvoordelen van broccoli

      De wetenschap heeft meemaals bewezen dat voedsel een effectief geneesmiddel is. Van broccoli en andere kruisbloemige groenten is bijvoorbeeld aangetoond dat ze een aantal problemen kunnen voorkomen.

      (meer…)

    • De gezondheidsvoordelen van broccoli
    • De gezondheidsvoordelen van koffie

      De meeste mensen drinken graag een à twee kopjes koffie ’s ochtends om wakker te worden. Koffie is niet alleen lekker, maar ook goed voor je gezondheid mits je het met mate drinkt.

      (meer…)

    • De gezondheidsvoordelen van koffie
    • Hoe beschermen tegen schade veroorzaakt door overgewicht?

      Carnosine toont veelbelovende resultaten in het voorkomen van de eerste stadia van atherosclerose of aderverkalking, een aandoening van de aders die verergert naarmate mensen ouder worden.

      (meer…)

    • Hoe beschermen tegen schade veroorzaakt door overgewicht?
    • 6 redenen om boerenkool te eten

      Het is vandaag de dag niet altijd eenvoudig om te bepalen wanneer voedsel of je algemene levenswijze al dan niet gezond is. Gelukkig is er één regel waarover we het allemaal wel eens kunnen zijn en dat is de volgende: het eten van boerenkool (of krulkool; 'kale' in het Engels) is goed voor je!

      (meer…)

    • 6 redenen om boerenkool te eten
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023