De gezondheidsvoordelen van appels
Gepubliceerd op 28 december 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Appels bevatten veel vezels en vitamine C, zijn caloriearm, en bevatten geen vet of cholesterol. Ze bevatten eveneens polyfenolen, fytochemische verbindingen die als antioxidanten werken. Deze polyfenolen vind je zowel in de schil als in het vlees van de appel.
Appels kunnen de effecten van astma en Alzheimer indammen, en helpen eveneens bij gewichtsbeheersing, de botgezondheid, de longfunctie en de bescherming van de spijsverteringsorganen. Hieronder vind je enkele voordelen van appels.
Een appeltje voor de dorst
Appels, en vooral dan de schil, zijn rijk aan vitamine C. Vitamine C is belangrijk bij de ontwikkeling van collageen in je botten, spieren, kraakbeen en bloedvaten. Vitamine C helpt eveneens om het immuunsysteem te versterken.
Appels bevatten daarnaast onoplosbare vezels, het soort vezels dat geen water opneemt. Deze zorgen voor volume in het darmkanaal en helpen voedsel sneller door het spijsverteringsstelsel te bewegen.
Appel bevatten eveneens oplosbare vezels zoals pectine. Deze voedingsstof helpt voorkomen dat cholesterol zich opbouwt in de bekleding van bloedvaten, wat op zijn beurt helpt tegen aderverkalking, hart- en vaatziekten alsook diabetes type 2. Uit een studie blijkt dat een dagelijkse portie van 75 gram gedroogde appels na zes maand wees op een afname van 23% van slechte LDL-cholesterol. De goede HDL-cholesterol was dan weer gestegen.[1]
Appels hebben ook positieve effecten op neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Een studie naar het effect van appels op het brein, toont aan dat een appelrijk dieet kan helpen om de niveaus van de neurotransmitter acetylcholine te verhogen.[2] Appels beschermen eveneens tegen Parkinson omdat de antioxidanten in de vrucht de vrije radicalen die Parkinson veroorzaken bestrijden.
Appels bevatten ook de antioxidant flavonol die je helpt om het risico op pancreaskanker met wel 23% te verminderen. Verschillende verbindingen in appelschillen, namelijk triterpenoïden, helpen om de groei van kankercellen in de lever, dikke darm en borst tegen te gaan.
Ten slotte bevatten rode appels een antioxidant genaamd quercetine. Recente studies hebben gevonden dat quercetine helpt bij het versterken van het immuunsysteem, vooral wanneer je vaak onder stress staat.[3]
Appels en pesticides
De meeste appels bevatten pesticides, tenzij ze biologisch zijn. In 2018 concludeerde de Environmental Working Group, een organisatie zonder winstoogmerk en volksgezondheidsorganisatie, dat 98 procent van de conventionele appels resten van bestrijdingsmiddelen op hun schillen had. De groep zei echter ook dat “de gezondheidsvoordelen van een dieet rijk aan groenten en fruit opwegen tegen de risico’s van blootstelling aan pesticiden.” Appels goed wassen helpt bij het verwijderen van schadelijke pesticiden.
Opgelet met de pitten van appels
De pitten van appels bevatten een chemische verbinding die cyanide kan afgeven wanneer het in contact komt met spijsverteringsenzymen. Als je op appelpitten kauw, kan je worden blootgesteld aan de gifstoffen. Een of twee zijn niet schadelijk, omdat het lichaam kleine hoeveelheden cyanide aankan, maar pitten zijn toxisch. [4]
Bronnen
↑1 | 12 april 2011, An Apple a Day Keeps Women’s Cholesterol at Bay |
---|---|
↑2 | 16 november 2004, Compound In Apples May Help Fight Alzheimer’s Disease |
↑3 | 20 maart 2018, 15 Surprising Health Benefits of Apples That’ll Have You Eating One (Or More) A Day |
↑4 | 12 december 2018, All About Apples: Health Benefits, Nutrition Facts and History |