Natuurlijke remedies voor een meer comfortabele menopauze
Gepubliceerd op 15 april 2015 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Heel wat vrouwen lijden aan verschillende vaak oncomfortabele symptomen tijdens de menopauze en de perimenopauze, de periode die aan de menopauze voorafgaat.
Tot deze symptomen behoren onder meer vapeurs, hoofdpijn, regelmatig terugkerende infecties in de urinewegen, vaginale droogheid en irritatie, koude handen en voeten, achteruitgang van het geheugen en moeilijkheden om zich te focussen.
De menopauze treedt op wanneer er geen actieve eitjes meer aanwezig zijn in de baarmoeder. Dit kan het gevolg zijn van het normale verouderingsproces van de vrouw of ten gevolge van een chirurgische ingreep of chemotherapie.
In de Verenigde Staten van Amerika wordt geschat dat ongeveer 65 tot zowat 80% van de vrouwen in hun menopauze last hebben van vapeurs, en dit in verschillende gradaties. Maar gelukkig zijn er een aantal stoffen die je kan eten om op een gemakkelijkere manier door de menopauze te gaan zonder de vervelende symptomen te moeten meemaken.
Zoethout
Zoethout bevat natuurlijke bestanddelen zoals oestrogenen. Glycyrrhizine, het actieve bestanddeel in zoethout, lijkt de capaciteit te hebben om het oestrogeenpeil bij vrouwen te kunnen reguleren, in die zin dat het hoeveelheid oestrogeen zal verlagen om is te hoog is en zal opkrikken wanneer ze te laag is.
Zoethout en extracten met zoethout zijn veilig wanneer je ze in niet te grote hoeveelheden inneemt. Het is zo dat de inname van hoge doses een zoethout over lange termijn net de tegenovergestelde reacties kunnen teweegbrengen zoals onder meer een verhoging van de bloeddruk, hoofdpijn en lethargie.
De gezaghebbende wetenschapper James Duke schreef dat een dagelijkse dosis van pure zoethout zou moeten gelimiteerd worden tot zowat 5 g om zo de weldadige effecten van kunnen ondervinden.
Voeding
Volgens de wetenschapper Michael Murray, ND, bestaat de voorlaatste aanbeveling op het vlak van voeding om te helpen bij de bestrijding van de symptomen tijdens de menopauze in het vaker nuttigen van plantaardig voedsel, bijzonder die voedingsstoffen die rijk zijn aan phyto-oestrogenen, en minder voedsel van dierlijke oorsprong te eten.
Deze oestrogenen zijn plantaardige bestanddelen die gedeeltelijk de effecten van oestrogenen die niet langer door het lichaam van de vrouw zelf worden aangemaakt kunnen vervangen. Ze kunnen zich ook binden met de oestrogenenreceptoren.
De dokter kwam tot de bevinding dat een dieet dat rijk is aan deze oestrogenen de reden kan zijn waarom vapeurs en andere symptomen die het gevolg van de menopauze kunnen zijn vaak niet voorkomen in te sturen waar de mensen voornamelijk voedsel van plantaardige oorsprong eten.
Meer van deze oestrogenen toevoegen aan je dagelijks eetpatroon kan niet alleen het uitbreken van de beurs helpen verlichten maar het is vaak ook een nuttig instrument om de vorming van de noodzakelijke vaginale cellen te bevorderen en osteoporose te voorkomen. Voedsel rijk aan deze oestrogenen is onder meer vlaszaad gemaakt noten, venkel, selder, peterselie, alfalfa, volle granen en appels.
Groenten uit de familie van de kolen zoals broccoli, witte, rode en boerenkool, spruiten, mosterd, zijn ook bruikbare keuzes op het vlak van de voeding voor vrouwen die in de menopauze zijn.
Al deze stoffen zijn rijk aan de juiste voedingsingrediënten die kunnen bijdragen tot een verbetering van de gezondheid van de beenderen, waaronder calcium, magnesium en folisch zuur. Deze groenten helpen bovendien ook nog om hartziekten en borstkanker te voorkomen.