Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

De voordelen van matcha groene thee

Gepubliceerd op 08 oktober 2020 - Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2020

Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2020

Matcha is een vorm van groene thee in poedervorm die traditioneel een rol speelde bij Japanse theeceremonieën. Sommige studies suggereren dat groene thee, waarvan matcha één type is, antioxidanten levert die gunstig zijn voor de gezondheid.

Wat is matcha?

Fabrikanten produceren matcha uit de Camellia sinensis-theeplant. Dit is dezelfde plant waar de fabrikanten alle soorten groene thee van afleiden.

Om matcha-thee te maken, kweken fabrikanten Camellia sinensis-planten in de schaduw. De gedroogde, in de schaduw geteelde theebladeren staan bekend als tencha. Door ze op deze manier te kweken wordt de hoeveelheid van een pigment, chlorofyl genaamd, in de theebladeren verhoogd.

Dit proces verhoogt ook de heilzame stoffen in de bladeren. Een van die verbindingen is een aminozuur genaamd L-theanine, dat positieve effecten kan hebben voor de menselijke gezondheid.

Voordelen van matcha

Matcha is een geconcentreerde vorm van groene thee en heeft dus diverse gezondheidsvoordelen. Hieronder bespreken we enkele voordelen die ondersteund zijn door wetenschappelijk onderzoek.

Matcha is goed voor het geheugen en de concentratie

L-theanine is een aminozuur dat aanwezig is in thee. Het consumeren van voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan L-theanine kan een staat van ontspanning en welzijn bevorderen. Als je dit combineert met cafeïne, een andere chemische stof in matcha-thee, kan L-theanine een staat van ontspannen alertheid opwekken.

Uit een analyse van 49 studies bleek dat de plantaardige verbindingen in matcha-thee het humeur en de prestaties kunnen verbeteren. Een combinatie tussen L-theanine en cafeïne verbeterde de alertheid en de aandacht, vooral wanneer de deelnemers moesten multitasken.[1]

Matcha helpt kanker voorkomen

Groene thee bevat een klasse van antioxidanten die catechinen worden genoemd, met name epigallocatechinegalaat (EGCg), dat anti-tumor eigenschappen kan hebben.

Enkele reageerbuis- en dierstudies suggereren dat EGCg kan helpen om de groei van kanker te voorkomen. Er zijn echter meer menselijke studies nodig om dit potentiële effect te bevestigen.[2]

Volgens het Nationaal Kankerinstituut kan EGCg helpen bij het voorkomen van kanker door cellen te beschermen tegen DNA-schade en de verspreiding van tumorcellen te remmen.[3]

Matcha kan de kans op hartziekten verminderen

Uit grote bevolkingsonderzoeken is gebleken dat een hoge inname van groene thee verband houdt met een lager risico op het ontwikkelen van hartziekten. Sommigen suggereren ook dat het drinken van groene thee de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals een hoog cholesterolgehalte, kan verminderen.[4][5]

Geen enkele studie van dit type heeft de effecten van matcha thee op hartziekten onderzocht. Het zou echter soortgelijke of sterkere effecten kunnen hebben.

Matcha helpt diabetes type 2 voorkomen

In een gerandomiseerde klinische studie werd vastgesteld dat het drinken van vier koppen groene thee per dag leidde tot een aanzienlijke vermindering van verschillende risicofactoren voor diabetes. Deze factoren waren onder andere het lichaamsgewicht, de body mass index (BMI) en de systolische bloeddruk.[6]

De systolische bloeddruk is de kracht die de bloedstroom uitoefent op het bloedvat wanneer het hart tussen de slagen in zit.

Matcha helpt de oogontsteking uveitis voorkomen

Een studie in 2019 bij muizen suggereerde dat de catechinen in groene thee kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van gezichtsstoornissen bij mensen met de auto-immuunziekte uveïtis.[7]

Dit is een zeldzame aandoening waarbij het immuunsysteem zich ten onrechte richt op weefsels in het oog, waardoor ontstekingen ontstaan.

Gebruik van matcha

Traditioneel gezien meng je een theelepel matcha poeder met een derde van een kopje water dat net niet kookt.

Andere manieren om matcha te consumeren:

  • Voeg opgeschuimde melk toe om een matcha latte te maken.
  • Voeg matcha poeder toe aan een smoothie.
  • Meng matcha poeder met havermout.
  • Maak zelfgemaakte mueslirepen met behulp van matcha.
  • Voeg matcha toe aan eenvoudige saladedressings, met een beetje olie, azijn en zoetstof.[8]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 2017, Effect of Green Tea Phytochemicals on Mood and Cognition
↑2 28 februari 2018, Cancer Prevention with Green Tea and Its Principal Constituent, EGCG: from Early Investigations to Current Focus on Human Cancer Stem Cells
↑3 17 november 2010, Tea and Cancer Prevention
↑4 2016, Green tea consumption is associated with reduced incident CHD and improved CHD-related biomarkers in the Dongfeng-Tongji cohort
↑5 16 januari 2019, What causes high cholesterol?
↑6 december 2013, The effects of green tea consumption on metabolic and anthropometric indices in patients with Type 2 diabetes
↑7 19 februari 2019, Green tea catechins alleviate autoimmune symptoms and visual impairment in a murine model for human chronic intraocular inflammation by inhibiting Th17-associated pro-inflammatory gene expression
↑8 6 november 2019, Is matcha good for you, and how can you use it?

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • 10 (on)waarheden over hart- en vaatziekten

      Een kwart van alle sterfgevallen in België en Nederland zijn te wijten aan hart- en vaatziekten. Over ziekten van het hart bestaan echter heel wat misverstanden, wat de behandeling negatief kan beïnvloeden. 

      (meer…)

    • 10 (on)waarheden over hart- en vaatziekten
    • Gefermenteerde voeding verhoogt de microbiële diversiteit en vermindert ontstekingen

      Studies hebben eerder aangetoond dat voeding het microbioom van de darm bepaalt, wat een invloed kan hebben op het immuunsysteem en de algemene gezondheid. Een lage diversiteit van het microbioom is in verband gebracht met obesitas en diabetes.

      (meer…)

    • Gefermenteerde voeding verhoogt de microbiële diversiteit en vermindert ontstekingen
    • 10 manieren om je metabolisme te versnellen

      Je metabolisme of stofwisseling is verantwoordelijk voor het omzetten van verschillende stoffen tot energie in het lichaam. Een belangrijk onderdeel van het metabolisme is de spijsvertering.

      Heb je last van een traag metabolisme of een trage spijsvertering? Dit artikel geeft je 10 hapklare tips om je metabolisme te versnellen.

      (meer…)

    • 10 manieren om je metabolisme te versnellen
    • 3 gezondheidsvoordelen van een glas wijn drinken

      Mensen drinken al duizenden jaren wijn en de voordelen hiervan zijn goed gedocumenteerd. Opkomend onderzoek blijft suggereren dat het drinken van wijn met mate - ongeveer een glas per dag - verschillende voordelen biedt.

      (meer…)

    • 3 gezondheidsvoordelen van een glas wijn drinken
    • Eet gedissocieerd om maagzuurproblemen te vermijden

      Het idee van de gedissocieerde voeding dateert uit de jaren 1930. Het begon met het boek “De Haysche Trennkost” en werd overgenomen door de zeer bekende natuurarts Shelton in de jaren vijftig. Het principe is gebaseerd op elementaire fysiologische gegevens. In de maag wordt maagzuur afgescheiden die zorgt voor de voorvertering van eiwitten.

      (meer…)

    • Eet gedissocieerd om maagzuurproblemen te vermijden
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023