De voordelen van matcha groene thee
Gepubliceerd op 08 oktober 2020 - Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2020
Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2020
Matcha is een vorm van groene thee in poedervorm die traditioneel een rol speelde bij Japanse theeceremonieën. Sommige studies suggereren dat groene thee, waarvan matcha één type is, antioxidanten levert die gunstig zijn voor de gezondheid.
Wat is matcha?
Fabrikanten produceren matcha uit de Camellia sinensis-theeplant. Dit is dezelfde plant waar de fabrikanten alle soorten groene thee van afleiden.
Om matcha-thee te maken, kweken fabrikanten Camellia sinensis-planten in de schaduw. De gedroogde, in de schaduw geteelde theebladeren staan bekend als tencha. Door ze op deze manier te kweken wordt de hoeveelheid van een pigment, chlorofyl genaamd, in de theebladeren verhoogd.
Dit proces verhoogt ook de heilzame stoffen in de bladeren. Een van die verbindingen is een aminozuur genaamd L-theanine, dat positieve effecten kan hebben voor de menselijke gezondheid.
Voordelen van matcha
Matcha is een geconcentreerde vorm van groene thee en heeft dus diverse gezondheidsvoordelen. Hieronder bespreken we enkele voordelen die ondersteund zijn door wetenschappelijk onderzoek.
Matcha is goed voor het geheugen en de concentratie
L-theanine is een aminozuur dat aanwezig is in thee. Het consumeren van voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan L-theanine kan een staat van ontspanning en welzijn bevorderen. Als je dit combineert met cafeïne, een andere chemische stof in matcha-thee, kan L-theanine een staat van ontspannen alertheid opwekken.
Uit een analyse van 49 studies bleek dat de plantaardige verbindingen in matcha-thee het humeur en de prestaties kunnen verbeteren. Een combinatie tussen L-theanine en cafeïne verbeterde de alertheid en de aandacht, vooral wanneer de deelnemers moesten multitasken.[1]
Matcha helpt kanker voorkomen
Groene thee bevat een klasse van antioxidanten die catechinen worden genoemd, met name epigallocatechinegalaat (EGCg), dat anti-tumor eigenschappen kan hebben.
Enkele reageerbuis- en dierstudies suggereren dat EGCg kan helpen om de groei van kanker te voorkomen. Er zijn echter meer menselijke studies nodig om dit potentiële effect te bevestigen.[2]
Volgens het Nationaal Kankerinstituut kan EGCg helpen bij het voorkomen van kanker door cellen te beschermen tegen DNA-schade en de verspreiding van tumorcellen te remmen.[3]
Matcha kan de kans op hartziekten verminderen
Uit grote bevolkingsonderzoeken is gebleken dat een hoge inname van groene thee verband houdt met een lager risico op het ontwikkelen van hartziekten. Sommigen suggereren ook dat het drinken van groene thee de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals een hoog cholesterolgehalte, kan verminderen.[4][5]
Geen enkele studie van dit type heeft de effecten van matcha thee op hartziekten onderzocht. Het zou echter soortgelijke of sterkere effecten kunnen hebben.
Matcha helpt diabetes type 2 voorkomen
In een gerandomiseerde klinische studie werd vastgesteld dat het drinken van vier koppen groene thee per dag leidde tot een aanzienlijke vermindering van verschillende risicofactoren voor diabetes. Deze factoren waren onder andere het lichaamsgewicht, de body mass index (BMI) en de systolische bloeddruk.[6]
De systolische bloeddruk is de kracht die de bloedstroom uitoefent op het bloedvat wanneer het hart tussen de slagen in zit.
Matcha helpt de oogontsteking uveitis voorkomen
Een studie in 2019 bij muizen suggereerde dat de catechinen in groene thee kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van gezichtsstoornissen bij mensen met de auto-immuunziekte uveïtis.[7]
Dit is een zeldzame aandoening waarbij het immuunsysteem zich ten onrechte richt op weefsels in het oog, waardoor ontstekingen ontstaan.
Gebruik van matcha
Traditioneel gezien meng je een theelepel matcha poeder met een derde van een kopje water dat net niet kookt.
Andere manieren om matcha te consumeren:
- Voeg opgeschuimde melk toe om een matcha latte te maken.
- Voeg matcha poeder toe aan een smoothie.
- Meng matcha poeder met havermout.
- Maak zelfgemaakte mueslirepen met behulp van matcha.
- Voeg matcha toe aan eenvoudige saladedressings, met een beetje olie, azijn en zoetstof.[8]
Bronnen