Blootstelling aan licht tijdens de slaap beïnvloedt het metabolisme
Gepubliceerd op 19 september 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
‘s Nachts een nachtlampje laten branden is niet altijd een goed idee. Amerikaanse slaaponderzoekers hebben onlangs een experiment gevoerd aangaande het effect van blootstelling aan licht tijdens de slaap.
Onderzoeker Dr. Ivy Cheung Mason meldt dat het metabolisme negatief wordt beïnvloed als je de hele nacht aan licht wordt blootgesteld.
“Onze voorlopige bevindingen tonen aan dat een enkele nacht van blootstelling aan licht tijdens de slaap de insulineresistentie beïnvloedt”, aldus dr. Mason. “Er is aangetoond dat blootstelling aan licht gedurende de nacht de slaap verstoort, maar ook het metabolisme kan beïnvloeden.”
Heeft slapen met licht invloed op je gezondheid?
Dr. Mason en haar collega’s onderzochten 20 gezonde mannelijke en vrouwelijke volwassenen tussen 18 tot 40 jaar oud. Vóór het experiment bepaalden de onderzoekers de gebruikelijke bedtijd van deze deelnemers door hun rust- en activiteiten gedurende één week te volgen met behulp van een niet-invasief instrument.
Tijdens de proef werden de deelnemers willekeurig verdeeld tussen een Donker-Donker (DD)-groep en een Donker-Licht (DL)-groep. Elke deelnemer kreeg acht uur slaapmogelijkheid op basis van de eigen bedtijdgewoonten.
De leden van de DD-groep sliepen twee nachten met minder dan drie lux verlichting. Ondertussen sliep de DL-groep in dezelfde donkere omstandigheden tijdens de eerste nacht. Op de tweede nacht sliep deze groep in kamers met verlichting van 100 lux. De lichten bleven dus de hele nacht aan.
Tijdens beide nachten verzamelden de onderzoekers elk uur slaapgegevens en bloedmonsters. De bloedmonsters werden geanalyseerd op melatonine, dat slaap en waakzaamheid bij mensen reguleert.
De onderzoekers voerden ook orale glucosetolerantietests uit op de ochtenden die volgden tijdens het slapen in het donker of in verlichte omstandigheden. De resultaten van de twee groepen werden vergeleken op eventuele veranderingen tijdens de eerste nacht van de slaap en de tweede nacht van de slaap.
Blootstelling aan licht tijdens de slaap verlaagt de insuline
Na het analyseren van de homeostatische modellen van de deelnemers, meldden ze dat de DL-groep die bij veel licht sliep hogere niveaus insuline had dan de DD-groepsdeelnemers die in het donker sliepen. Dit veroorzaakte een grotere insulineresistentie voor de DL-deelnemers.
Insulineresistentie is het verminderde vermogen van cellen om te reageren op de insulineactie die glucose uit het bloed verwijdert. Hoge insulineresistentie is een voorbode voor het ontstaan van diabetes type 2. Slechts één nacht slapen met een fel licht heeft al een significant effect op je insulineresistentie.
“Deze resultaten zijn belangrijk gezien het toenemend gebruik van blootstelling aan kunstlicht, vooral ‘s nachts,” merkte Dr. Mason op. “Het effect dat we zien is acuut; meer onderzoek is nodig om te bepalen of chronische blootstelling aan nachtelijk licht tijdens de slaap op lange termijn cumulatieve effecten heeft op de metabolische functie.”