Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Muziek verbetert het geheugen van mensen met alzheimer

Gepubliceerd op 16 december 2021 - Laatst bijgewerkt op 16 december 2021

Laatst bijgewerkt op 16 december 2021

Er zijn aanwijzingen dat mensen met milde cognitieve stoornissen (MCI) of de ziekte van Alzheimer (AD) baat kunnen hebben bij het luisteren naar muziek.

Muziek waarmee mensen vertrouwd zijn kan een emotionele respons oproepen en zo de autobiografische herinneringen versterken. De specifieke episodes die men zich herinnert zouden het geheugen kunnen verbeteren in de context van cognitieve achteruitgang.

Wat is de invloed van muziek op de hersenen?

Dit vraagstuk toetsten Canadese onderzoekers door de hersenprestaties van deelnemers met MCI en AD te meten. Daarnaast gingen de auteurs na of muzikant zijn, al dan niet professioneel, de uitkomsten hiervan beïnvloedde.

De deelnemers waren 6 muzikanten en 8 niet-muzikanten, en hadden een gemiddelde leeftijd 73 jaar. Ze luisterden drie weken lang één uur per dag naar een afspeellijst met muziek die ze kenden van vroeger. De auteurs definieerden muziek van vroeger als muziek die de deelnemers al minstens 20 jaar kenden en een speciale betekenis had.

Meer efficiëntie en meer plezier

De resultaten van de studie toonden een geheugenverbetering bij alle deelnemers, maar het effect was enkel significant bij niet-muzikanten. Tijdens de luistertaak ervoeren alle deelnemers een verminderde activatie in de gyrus frontalis inferior. De niet-muzikanten ervoeren ook een verminderde activatie in de bilaterale globus pallidus.

De globus pallidus speelt een rol in de bewegingsregulatie en het motorisch leren. Een verminderde activatie in dit gebied zou na verloop van tijd kunnen wijzen op een verhoogde efficiëntie bij herhaalde blootstelling. De globus pallidus heeft ook een belonings- of straffunctie, wat wil zeggen dat de verminderde activatie te wijten zou kunnen zijn aan de plezierige aspecten van de muzikale geheugentaak.

De rechter gyrus frontalus speelt tot slot een rol in emotie en geheugenherinnering, en een verminderde activatie na verloop van tijd zou kunnen samenhangen met een grotere verwerkingsefficiëntie binnen deze domeinen.[1]

Met andere woorden, luisteren naar muziek is gunstig voor zowel muzikanten als niet-muzikanten. Bij niet-muzikanten had het luisteren van muziek ook een effect op de leerfunctie.

Meer van dat? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief:

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 2021, Long-Known Music Exposure Effects on Brain Imaging and Cognition in Early-Stage Cognitive Decline: A Pilot Study

Andere artikels over Hersenen & Gemoed

    • Alzheimer: de grootste risicofactoren

      Alzheimer is een neurologische aandoening die de oorzaak is van veel sterfgevallen. Factoren als cognitieve activiteit, een hoog BMI op latere leeftijd, depressie, diabetes en hoge bloeddruk, zouden artsen kunnen helpen om het risico op Alzheimer te identificeren en aan te pakken. 

      (meer…)

    • Alzheimer: de grootste risicofactoren
    • GABA: wat is het, bronnen en gebruik

      GABA is een afkorting van gamma-aminoboterzuur, een aminozuur dat van nature voorkomt in de hersenen ((7 december 2018, The discovery of GABA in the brain)) en als neurotransmitter fungeert. Neurotransmitters zijn een groep van chemische stoffen die eigenlijk als chemische boodschappers werken in het lichaam, en GABA is daar één van. De stof werd in het jaar 1950 ontdekt door twee wetenschappers, Eugene Roberts en J. Awapara.

      (meer…)

    • GABA: wat is het, bronnen en gebruik
    • Humeurschommelingen: de oplossing

      Heb je ooit al eens problemen gehad om uw humeur onder controle te houden? Wil graag iets doen aan die humeurschommelingen maar lijken zowel conventionele als onconventionele strategieën niet te werken?

      Als dit klinkt als iets waar je zelf, of eventueel iemand uit je omgeving, nut kan van hebben, dan moet je zeker verder lezen!

      (meer…)

    • Humeurschommelingen: de oplossing
    • Een betere nachtrust door een natuurlijke overgang tussen dag en nacht te creëren

      Voor de industriële revolutie kwam leek het leven op een aantal manieren heel wat eenvoudiger. Bij het vallen van de nacht verduisterde ook de lucht. Dit had meteen zijn gevolgen op ons slaappatroon. En op onze natuurlijke circadische ritmes. Toen we meer elektriciteit en elektrische lichten begonnen te gebruiken, had het ook een bijkomend effect op onze slaap, we verwisselden de nachten met dagen en zo werd het  het moeilijker om onze nachtrust aan te vatten.

      (meer…)

    • Een betere nachtrust door een natuurlijke overgang tussen dag en nacht te creëren
    • Wat zijn de mogelijke oorzaken van vermoeidheid?

      In dit artikel leggen we uit wat vermoeidheid precies is, hoe het wordt gediagnosticeerd en hoe je zelf aan de slag kunt gaan.

      (meer…)

    • Wat zijn de mogelijke oorzaken van vermoeidheid?
Home
Kwalen & Aandoeningen
Hersenen & Gemoed
    • Alzheimer
    • Muziek

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023