Muziek verbetert het geheugen van mensen met alzheimer
Gepubliceerd op 16 december 2021 - Laatst bijgewerkt op 16 december 2021
Laatst bijgewerkt op 16 december 2021
Er zijn aanwijzingen dat mensen met milde cognitieve stoornissen (MCI) of de ziekte van Alzheimer (AD) baat kunnen hebben bij het luisteren naar muziek.
Muziek waarmee mensen vertrouwd zijn kan een emotionele respons oproepen en zo de autobiografische herinneringen versterken. De specifieke episodes die men zich herinnert zouden het geheugen kunnen verbeteren in de context van cognitieve achteruitgang.
Wat is de invloed van muziek op de hersenen?
Dit vraagstuk toetsten Canadese onderzoekers door de hersenprestaties van deelnemers met MCI en AD te meten. Daarnaast gingen de auteurs na of muzikant zijn, al dan niet professioneel, de uitkomsten hiervan beïnvloedde.
De deelnemers waren 6 muzikanten en 8 niet-muzikanten, en hadden een gemiddelde leeftijd 73 jaar. Ze luisterden drie weken lang één uur per dag naar een afspeellijst met muziek die ze kenden van vroeger. De auteurs definieerden muziek van vroeger als muziek die de deelnemers al minstens 20 jaar kenden en een speciale betekenis had.
Meer efficiëntie en meer plezier
De resultaten van de studie toonden een geheugenverbetering bij alle deelnemers, maar het effect was enkel significant bij niet-muzikanten. Tijdens de luistertaak ervoeren alle deelnemers een verminderde activatie in de gyrus frontalis inferior. De niet-muzikanten ervoeren ook een verminderde activatie in de bilaterale globus pallidus.
De globus pallidus speelt een rol in de bewegingsregulatie en het motorisch leren. Een verminderde activatie in dit gebied zou na verloop van tijd kunnen wijzen op een verhoogde efficiëntie bij herhaalde blootstelling. De globus pallidus heeft ook een belonings- of straffunctie, wat wil zeggen dat de verminderde activatie te wijten zou kunnen zijn aan de plezierige aspecten van de muzikale geheugentaak.
De rechter gyrus frontalus speelt tot slot een rol in emotie en geheugenherinnering, en een verminderde activatie na verloop van tijd zou kunnen samenhangen met een grotere verwerkingsefficiëntie binnen deze domeinen.[1]
Met andere woorden, luisteren naar muziek is gunstig voor zowel muzikanten als niet-muzikanten. Bij niet-muzikanten had het luisteren van muziek ook een effect op de leerfunctie.
Meer van dat? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief: