Kan saffraanextract de nachtrust verbeteren?
Gepubliceerd op 21 juni 2022 - Laatst bijgewerkt op 28 juni 2022
Laatst bijgewerkt op 28 juni 2022
Slaapproblemen bij volwassenen
Slapeloze nachten zijn maar al te gekend onder een groot deel van de bevolking. Uit een slaaponderzoek in 2019 blijkt dat ongeveer 63 % van Nederlanders niet helemaal tevreden is met hun nachtrust.[1] Bijna de helft van de 1228 participanten heeft moeite met doorslapen en getuigt regelmatig wakker te worden in de nacht.
Uiteraard zijn er geneesmiddelen die slaap kunnen opwekken (denk maar aan benzodiazepines), maar dit is niet altijd de beste optie. Enkele bijwerkingen die zich kunnen voordoen zijn vermoeidheid doorheen de dag en verminderde cognitieve vaardigheden. Deze bijwerkingen kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid.[2] Om deze geneesmiddelen te vermijden en onaangename bijwerkingen te beperken kun je opteren voor een verandering in levensstijl of supplementen, om toch op een veilige manier je nachtrust en slaapkwaliteit te verbeteren.
Het slaaponderzoek
Een team van onderzoekers uit de Chinese provincie Jiangsu heeft een meta-analyse uitgevoerd van acht willekeurig gecontroleerde proeven en het effect van saffraan op de slaapkwaliteit. In totaal deden 611 mensen mee, waarbij 359 mensen saffraanextract kregen en 252 een placebo. De proeven duurden 4 tot 8 weken en de dosering van het saffraanextract varieerde van 14 tot 100 mg per dag bij orale inname (7 tests), met 1 test waarbij saffraanolie via neusdruppels werd toegediend (samen met viooltjesolie en slazaadolie; de dosering is niet gekend). Twee proeven omvatten twee groepen die verschillende doses saffraanextract kregen toegediend.
Vier tests onderzochten mensen met slapeloosheid, twee tests werden uitgevoerd op mensen met type 2 diabetes, een test op gezonde mensen en een test voor mensen die een methadonbehandeling kregen voor opioïde afhankelijkheid. De proeven werden uitgevoerd op verschillende locaties: vijf in Iran, twee in Australië en een in België.
Om de slaapkwaliteit te meten werden drie vragenlijsten gehanteerd:
- Voor zes tests: de Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), die de slaapkwaliteit en -kwantiteit beoordeelt
- Voor twee tests: de insomnia severity index (ISI), die de symptomen van slapeloosheid beoordeelt
- Voor twee tests: de herstellende slaapvragenlijst (RSQ), die stemming, energie en vermoeidheid beoordeelt
De resultaten
Vergeleken met placebo verbeterde saffraan de PSQI-scores (slaapkwaliteit) met 2,14 punten, de ISI-scores (symptomen van insomnia) met 2,63 punten en de RSQ-scores met 7,05 punten. De PSQI-scores voor slaapkwaliteit- en kwantiteit leken te verbeteren wanneer een hogere dagdosis saffraan werd toegediend.
Uit de resultaten bleek tevens dat de doses saffraan geen ernstige bijwerkingen veroorzaakten. Enkele deelnemers van twee proeven meldden lichte bijwerkingen zoals hoofdpijn of hartkloppingen, maar in beide tests hadden de saffraangroepen niet meer last van bijwerkingen dan de placebogroep.
Kan saffraan zorgen voor betere slaap?
De slaapkwaliteit van de deelnemers was duidelijk verbeterd dankzij het saffraanextract, maar het is van belang om te leren of dit effect klinisch en praktisch relevant is. Er zijn reeds verschillende onderzoeken gedaan naar slapeloosheid en hoe het te behelpen, wat betekent dat elke studie een andere schatting oplevert. Elk onderzoek bepaalt wat een klinisch significante waarde is, in het geval van de huidige studie verbeterde de PSQI-score met gemiddeld 2,14 punten. De uiteenlopende schattingen en scores maken het moeilijk om te determineren of het effect van saffraan op de slaap klinisch zinvol is.