Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Japanse duizendknoop kan het risico op kanker door verwerkt vlees verminderen

Gepubliceerd op 02 november 2021 - Laatst bijgewerkt op 09 november 2021

Laatst bijgewerkt op 9 november 2021

Spek en salami zijn niet echt voedingsmiddelen die je linkt aan een gezond dieet – integendeel. Ze bevatten namelijk nitriet, een bewaarmiddel dat darmkanker kan verwekken.

Wetenschappers vonden dat de Japanse duizendknoop een beschermende rol kan spelen. De Japanse duizendknoop bevat namelijk een chemische stof (resveratrol) die de plaats zou kunnen innemen van het bewaarmiddel nitriet, en zou zo zou kunnen compenseren voor de negatieve gevolgen.

Plantaardige alternatieven

Het PHYTOME-project[1] ontwikkelde in 2016 verwerkt rood vlees waaraan o.a. rozemarijn, groene thee en resveratrol uit de Japanse duizendknoop waren toegevoegd om de kankerverwekkende effecten van de stof nitriet te verminderen.

Een internationaal team van wetenschappers heeft nu in nieuw onderzoek de speciale producten van PHYTOME vergeleken met conventioneel verwerkt vlees om te zien hoe deze plantaardige extracten precies werken.[2]

Gunter Kuhnle van de Universiteit van Reading zei hierover: “Onze bevindingen tonen aan dat het gebruik van natuurlijke additieven in verwerkt rood vlees de aanmaak van verbindingen in het lichaam vermindert die in verband worden gebracht met kanker.”

“Verrassend genoeg leken de natuurlijke additieven een beschermend effect te hebben, zelfs wanneer het rood vlees nog nitriet bevatte. Dit suggereert dat natuurlijke additieven kunnen worden gebruikt om enkele van de potentieel schadelijke effecten van nitriet te verminderen, zelfs in voedingsmiddelen waarbij het niet mogelijk is om nitrietbewaarmiddelen helemaal weg te nemen.”

Nitraatgehaalte in drinkwater

Het team ging ook na hoe het nitraatgehalte in drinkwater een aanzienlijke invloed kan hebben op de vorming van nitriet, dat in het lichaam wordt aangemaakt, zoals in eerder onderzoek is vastgesteld.[3]

Het team controleerde dit door de deelnemers water met zowel een laag nitraatgehalte als een hoog nitraatgehalte te geven in afzonderlijke testperioden. Door het drinkwatergehalte te controleren, toonden de resultaten opnieuw aan dat het rood vlees van PHYTOME lagere niveaus van nitrietproductie in het lichaam veroorzaakte dan conventioneel bewerkt vlees.[4]

Optimized Resveratrol Elite (60 veg caps)

Optimized Resveratrol Elite (60 veg caps)

Deze formule bevat trans-resveratrol uit de Japanse duizendknoop en quercetine. Grote voorraad en snel geleverd in België & Nederland!

Bekijk dit product

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 december 2012, Phytome – Replacement of nitrite in meat products by plant extracts
↑2 12 augustus 2021, Replacement of Nitrite in Meat Products by Natural Bioactive Compounds Results in Reduced Exposure to N-Nitroso Compounds: The PHYTOME Project
↑3 17 oktober 2019, Impact of high drinking water nitrate levels on the endogenous formation of apparent N-nitroso compounds in combination with meat intake in healthy volunteers
↑4 21 september 2021, Japanese Knotweed extract could cut cancer risk of processed meat

Andere artikels over Kanker

    • Natuurlijke maatregelen ter preventie van prostaatkanker

      De cijfers liegen er niet om: de laatste decennia heeft men een aanzienlijke toename van prostaatkanker vastgesteld bij de westerse man. Met 33% van alle voorkomende kankergevallen, heeft deze kwaadaardige tumor momenteel zelfs longkanker onttroond als koploper.

      Anders uitgedrukt, mogen we stellen dat tegenwoordig ongeveer 17% van de Belgische en Nederlandse mannen het risico loopt om prostaatkanker te ontwikkelen in zijn leven en dat 3% eraan zal sterven. Wat is prostaatkanker precies, hoe wordt ze opgespoord en behandeld en welke natuurlijke maatregelen bestaan er om het risico te verminderen?

      (meer…)

    • Natuurlijke maatregelen ter preventie van prostaatkanker
    • Volle granen kunnen het leven verlengen

      Voor een aantal duidelijke redenen kiezen sommige mensen er voor om niet langer granen te eten, en één van de meest voorkomende redenen is zeker wat we in het Engels celiac disease of glutenintolerantie noemen.

      (meer…)

    • Volle granen kunnen het leven verlengen
    • Is Vitamine E schadelijk en verhoogt het de kans op kanker?

      Weer verschijnt er een studie die beweert dat bepaalde vitaminen de kans op kanker zouden verhogen. Het gaat concreet over de studie waarin het risico op prostaatkanker wordt vergeleken tussen mannen die geen vitamine E-supplement nemen en zij die dat wel doen.

      (meer…)

    • Is Vitamine E schadelijk en verhoogt het de kans op kanker?
    • Plantaardige olie: middeltje om je vlees te braden of smeervet voor je wagen?

      De afgelopen jaren wordt er steeds meer aandacht gevestigd op waar we ons lichaam eigenlijk van voorzien, welke voedingsmiddelen we innemen en of deze wel gemaakt zijn voor ons. Een relatief nieuw onderwerp in de discussie rond wat goed is en wat niet zijn plantaardige oliën. In dit artikel lees je of plantaardige olie slecht is voor je en indien ja, welke alternatieven er zijn.

      (meer…)

    • Plantaardige olie: middeltje om je vlees te braden of smeervet voor je wagen?
    • Zink is de grootste vijand van kanker

      Zink innemen is iets dat je doorgaans enkel doet wanneer er veel verkoudheden heersen. Nochtans hebben onderzoekers van de Universiteit van Texas gevonden dat zink (slokdarm)kanker kan voorkomen.

      Een team onderzoekers vond dat zink helpt bij het indammen van de groei van kankercellen waardoor normale cellen in de slokdarm intact blijven. Uit de gegevens blijkt dat heel wat kankerpatiënten wel degelijk een tekort aan zink hebben.

      (meer…)

    • Zink is de grootste vijand van kanker
Home
Kwalen & Aandoeningen
Kanker
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2025