Cravings of hunkeren naar ongezond voedsel: wat betekent dit?
Gepubliceerd op 15 juli 2021 - Laatst bijgewerkt op 29 november 2021
Laatst bijgewerkt op 29 november 2021
Hunker jij van tijd tot tijd naar bepaalde voedingsmiddelen? Dan zit daar waarschijnlijk een reden achter. We bespreken hier enkele vaak voorkomende oorzaken van jouw ‘cravings’ (het eten waarin je trek hebt).
Je eet verkeerd of om de verkeerde redenen
#1. Je hongert jezelf uit
Had je enkel koffie als ontbijt en een kleine salade als lunch? Dan is de kans heel groot dat je later op de dag je gaat storten op lege koolhydraten zoals chips, snoep en koekjes. Als je lange tijd niet eet, zal je lichaam namelijk hunkeren naar een snelle brandstof. Door ze laat op de dag in je lichaam te proppen, worden de calorieën opgeslagen als vet.
Dit fenomeen heeft eigenlijk te maken met leptine en ghreline, respectievelijk het honger- en het volheidshormoon. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen.
#2. Je bent verslaafd aan suiker of zout
Waarom snakken we naar suiker en zout in het bijzonder? Omdat ze speciaal ontworpen zijn door bedrijven om je hersenen te bevredigen.
Suiker maakt bijvoorbeeld het gelukshormoon serotonine vrij. Bij een verslaving gaan we onszelf belonen met dit type voeding, en dat zorgt dan weer voor het beloningshormoon dopamine. Omdat we tolerant worden, hebben we steeds meer nodig om onze smaakpapillen te triggeren.
#3. Je luistert niet naar je lichaam
Trek in een zoete snack? Dan kan het zijn dat je gewoon te weinig geslapen hebt. Liever zout? Waarschijnlijk sta je onder hevige stress of heb je gewoon dorst. Heb je diabetes? Dan kan het zijn dat je bloedsuikerniveaus gewoon te hoog of te laag zijn. Ook zwanger zijn en aan PMS lijden zijn vaak oorzaken van snakken naar eten.
Vooraleer je gaat snacken is het dus belangrijk om de oorzaak van je verlangen te achterhalen.[1][2]
Je hebt tekorten en je lichaam probeert dat te vertellen
We geven hier een overzicht van de soorten trek, de bijbehorende tekorten en welke plantaardige voeding een goede oplossing biedt.[3]
#1. Trek in stimulanten
Je hebt zin in koffie of zwarte thee | Zwaveltekort: eet meer kruisbloemige groenten (zoals boerenkool en broccoli), veenbessen, radijzen, asperges, look of ui. IJzertekort: eet meer peulvruchten, gedroogd fruit, zeewier, spinazie, kersen en vitamine C omdat dit helpt met de absorptie. Zouttekort: gebruik meer zeezout en appelazijn. Fosfortekort: eet meer volkoren granen, pintobonen, pompoenzaden, paranoten en linzen. |
Je hebt zin in alcohol of drugs | Calciumtekort: eet meer sesamzaden, tahini, broccoli, boerenkool, peulvruchten, en meer groenten met een scherpe of raapachtige smaak. Glutaminetekort: eet meer kool, rode bieten, bonen, spinazie, peterselie of bottenbouillon. Eiwittekort: eet meer groene bladgroenten, noten, zaden, peulvruchten, granen en bonen. Kaliumtekort: eet meer citrusvruchten, groene bladgroenten, bananen, tomaten, ananas, zwarte olijven en zeewier. Aveninetekort: eet meer havermout en volkoren granen. |
Je hebt zin in tabak | Siliciumtekort: eet meer noten, zaden, granen, volkoren granen, uien en rode bieten. Tyrosinetekort: eet meer fruit (vooral avocado en banaan), volkoren granen, haver, peulvruchten, noten, zaden, groenten en vitamine C. |
#2. Slechte eetgewoonten
Je hebt helemaal geen trek | Chloridetekort: eet meer selder, olijven, kelp of zeezout. Thiaminetekort: eet meer volkoren granen, pinda’s, zaden, bonen, en groene en gele groenten. Niacinetekort: eet meer pinda’s, zonnebloemzaden en tarweproducten. Mangaantekort: eet meer walnoten, amandelen, pecannoten, volkoren granen, groene bladgroenten, ananas en blauwe bessen. |
Je hebt de neiging om te overeten | Tryptofaantekort: eet meer spirulina, zaden (pompoen, sesam, zonnebloem), rauwe cacao, havermout, zoete aardappel, sinazie en rozijnen. Tyrosinetekort: eet meer fruit (vooral avocado en banaan), volkoren granen, haver, peulvruchten, noten, zaden, groenten en vitamine C. Siliciumtekort: eet meer noten, zaden, granen, volkoren granen, uien en rode bieten. |
Je eet vaak snacks | Gebrek aan een gebalanceerd voedingspatroon: wissel junkfood in voor gezonde voeding. |
#3. Bekende cravings
Je hebt zin in kaas | Tekort aan essentiële vetzuren: eet meer omega-3 (lijnzaad, chiazaad, walnoten) of vette vis. Calciumtekort: eet meer sesamzaden, tahini, broccoli, boerenkool, peulvruchten, en meer groenten met een scherpe of raapachtige smaak. |
Je hebt zin in pasta, wit brood, taartjes | Chromiumtekort: eet meer uien, Romeinse sla, tomaten, kaneel, druiven, appels en zoete aardappel. |
Je hebt zin in brood en toast | Nitrogeentekort: eet meer voeding met eiwitten zoals groene bladgroenten, noten, zaden, peulvruchten en granen. |
Je hebt zin in chips | Chloridetekort: eet meer selder, olijven, kelp of zeezout. Tekort aan essentiële vetzuren: eet meer omega-3 (lijnzaad, chiazaad, walnoten) of vette vis. |
#4. Specifieke smaken
Je hebt zin in verbrande voeding | Koolstoftekort: eet meer vers fruit. |
Je hebt zin in zure voeding | Magnesiumtekort: eet meer rauwe cacao, volkoren granen, bonen, noten, zaden, groenten en fruit. |
Je hebt zin in zoute voeding | Chloridetekort: eet meer selder, olijven, kelp of zeezout. |
#5. Zoetigheid
Je hebt zin in chocolade | Magnesiumtekort: eet meer rauwe cacao, volkoren granen, bonen, noten, zaden, groenten en fruit. |
Je hebt zin in frisdrank | Calciumtekort: eet meer sesamzaden, tahini, broccoli, boerenkool, peulvruchten, en meer groenten met een scherpe of raapachtige smaak. |
Je hebt zin in snoep en koekjes | Tryptofaantekort: eet meer spirulina, zaden (pompoen, sesam, zonnebloem), rauwe cacao, havermout, zoete aardappel, sinazie en rozijnen. Chromiumtekort: eet meer uien, Romeinse sla, tomaten, kaneel, druiven, appels en zoete aardappel. Zwaveltekort: eet meer kruisbloemige groenten (zoals boerenkool en broccoli), veenbessen, radijzen, asperges, look of ui. Fosfortekort: eet meer volkoren granen, pintobonen, pompoenzaden, paranoten en linzen. |
Wat te doen tegen ‘cravings’?
- Verminder je stressniveaus en vermijd zo emotioneel eten.
- Drink voldoende water want je lichaam kan honger en dorst verwarren.
- Slaap voldoende want een slaapgebrek kan leiden tot hormonale imbalansen.
- Eet voldoende eiwitten omdat die helpen om honger te verminderen.
- Gebruik kauwgom om de mond bezig te houden en zo snoepen te vermijden.
- Breek met je gewoonlijke omgeving want cravings hangen vaak vast aan een bepaalde omgeving.
- Vermijd honger door regelmatig en gezond te eten zonder te lange tussenpozen.
- Beweeg meer want beweging kan helpen om de aandacht van cravings weg te nemen.
Toch cravings? Vervang ze door een gezondere variant:
- Chips: vervang ze door een zoute snack hoger in gezonde vetten en eiwitten, zoals noten, bij voorkeur zonder zout.
- Chocolade: kies voor chocolade die tenminste 70% cacao bevat en beperk je dagelijkse portie tot een klein stuk.
- Snoep of gebak: vervang suikkerrijk voedsel door zoet fruit zoals perziken, kersen of meloen, of gedroogd fruit, zoals pruimen of rozijnen.
- Frisdrank: spuitwater met wat vruchtensap of een schijfje sinaasappel is vergelijkbaar met frisdrank, maar veel gezonder.
- Kaas: vervang vette kazen door magere kazen, of gebruik meer voedingsgist – dat een kazige smaak heeft – in je maaltijden.[4]
Bronnen
↑1 | 25 maart 2021, 3 Reasons You Crave Sweet or Salty Foods |
---|---|
↑2 | 30 september 2020, What Do Food Cravings Mean? Facts and Myths, Explained |
↑3 | 2021, Common Food Cravings |
↑4 | 10 december 2020, What causes food cravings? |