Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Koorts: opgelet voor uitdroging!

Gepubliceerd op 15 april 2016 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

In dit artikel lees je wat koorts precies is, wat de oorzaken en symptomen ervan zijn, wat de risico’s zijn en hoe je het zelf kan behandelen.

Wat is koorts?

Koorts wordt meestal pas gedefinieerd als de lichaamstemperatuur zich boven de 38°C bevindt. Milde temperatuursverhogingen of koorts die slechts van korte duur is, kan optreden bij lichte infecties die het lichaam snel weer onder controle heeft.

Hoge koorts met temperaturen boven de 39,5°C wijzen meestal op een gevaarlijke infectieziekte. Hier moet dan ook steeds een arts gecontacteerd worden. Koorts is geen ziekte maar een symptoom dat duidt op een infectie of andere ziekte.

Het helpt het lichaam om deze infecties te bestrijden door de lichaamseigen afweersystemen beter te laten werken. Bacteriën en virussen kunnen niet overleven bij hoge temperaturen.

Koorts

Symptomen van koorts

Bij koorts kunnen verschillende symptomen voorkomen. Koorts kan aanleiding geven tot rillen. Onze hersenen gaan bij infecties de temperatuur van het lichaam trachten op te drijven door te rillen. Deze rilbewegingen produceren warmte en eenmaal het lichaam een voldoende hoge temperatuur heeft gaat men warm aanvoelen. Wanneer de koorts zakt zal men gaan zweten om al de overtollige warmte weer kwijt te geraken.

Oorzaken van koorts

De meeste oorzaken van koorts zijn infecties van virale of bacteriële aard zoals een keelontsteking, griep, longontsteking, blaasontstekingen, of tumoren of kanker. Langdurig verblijf in een te warme omgeving kan ook leiden tot het ontwikkelen van koorts. Dit wanneer ons lichaam de overtollige warmte niet snel genoeg kwijt geraakt.

Risico’s bij koorts

Het grootste risico bij koorts is uitdroging. Daarom moet men steeds veel water drinken wanneer de temperatuur te hoog oploopt. Hoge koorts boven de 41° C kan hersenschade opleveren omdat de eiwitten in ons lichaam gaan stollen bij deze temperaturen. Gelukkig komen deze hoge temperaturen slechts zelden voor.

Water drinken bij koorts

Het is heel belangrijk om veel water te drinken bij hoge koorts. Koorts veroorzaakt immers een aanzienlijk vochtverlies via onze huid en het zweten. Zweten is nodig om de temperatuur te kunnen verlagen en wanneer men onvoldoende drinkt verloopt dit minder goed. Een extra hoeveelheid water van 1 tot 2 liter is zeker nodig.

Het vaststellen van koorts

Wanneer men last heeft van rillen, zich algemeen onwel voelt en overmatig zweet, kan men de temperatuur meten met een thermometer. Deze kan men meten in de mond, de aars, het oor of ter hoogte van de oksel. Neemt men de temperatuur in de mond dan moet men zeker zijn dat er geen warme of koude drank genuttigd werd voor de temperatuur controle.

De behandeling van koorts

Het behandelen van de koorts is meestal gericht op het wegnemen van de oorzaak. Ernstige bacteriële infecties worden behandeld met antibiotica. Bij andere oorzaken kan het nuttig zijn om door middel van medicatie de temperatuur naar beneden te halen. Hiervoor gebruikt men medicatie zoals paracetamol of ibuprofen. Bij zeer hoge temperaturen van boven de 39,5°C is het nuttig een arts te raadplegen en kan soms een behandeling in het ziekenhuis aan te raden zijn.

Opgepast met kinderen en koorts

Sommige kinderen beneden de 5 jaar met hoge koorts kunnen koortsstuipen doen. De symptomen hierbij zijn hevig schudden of schokken van armen en benen, een vaste blik of het wegrollen van de ogen, kwijlen, zwaar ademhalen en het blauw verkleuren van de huid. Kinderen met koortsstuipen hebben over het algemeen rectale temperaturen boven de 39°C. Hier moet steeds direct een arts geraadpleegd worden.

Andere artikels over Antioxidanten

    • Altijd moe? Tips & middeltjes om vermoeidheid aan te pakken

      Het overkomt ons allemaal wel eens: we voelen ons moe.

      (meer…)

    • Altijd moe? Tips & middeltjes om vermoeidheid aan te pakken
    • Het gebruik van bèta-glucanen tegen respiratoire virussen

      Het is moeilijk om de blootstelling aan griep en andere luchtwegvirussen te vermijden, wat het belang van een gezond immuunsysteem benadrukt. Een voedzaam dieet is één factor om het immuunsysteem te ondersteunen.

      (meer…)

    • Het gebruik van bèta-glucanen tegen respiratoire virussen
    • De bondgenoten van MSM

      MSM is een stof die erg doeltreffend is voor het verbeteren van de gezondheid van gewrichten en haar, maar het wordt ook toegepast bij het verminderen van pijn, door het verlagen van de algemene inflammatie in het lichaam. MSM werkt ook samen met andere stoffen, namelijk:

      (meer…)

    • De bondgenoten van MSM
    • De behandeling van schimmelinfecties en meer bepaald Candida

      Een van de meest vervelende aandoeningen waar je kan mee kampen is een schimmelinfectie. De oorzaak ervan is niet altijd even eenvoudig te behandelen, maar gelukkig is de behandeling van een schimmelinfectie doorgaans wel relatief eenvoudig.

      (meer…)

    • De behandeling van schimmelinfecties en meer bepaald Candida
    • Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking

      Mangosteen (ook wel gekend als mangostan) is een tropische vrucht die groeit aan de groenblijvende mangosteen boom  in Zuidoost Azië, in landen als Cambodja, China, Indonesië, Maleisië, Singapore, Taiwan en Thailand.

      Het is een harde paarse vrucht zo groot als een kleine sinaasappel en heel lekker van smaak. Heeft een harde donkerpaarse schil die zacht en rood is van binnen en wit vruchtvlees dat uit 4 tot 8 segmenten bestaat. De smaak van het vruchtvlees is zoet en de vrucht smelt in de mond.

      (meer…)

    • Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking
Home
Kwalen & Aandoeningen
Immuniteit & Energie
    • Blaasontsteking
    • Leverproblemen

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023