Het effect van fenegriek op alzheimer (Studie)
Gepubliceerd op 22 december, 2022
Laatst bijgewerkt op 22 december 2022
In deze willekeurige gecontroleerde studie verbeterden fenegriekzaden de cognitieve functie bij deelnemers met de ziekte van Alzheimer.
Opzet van de studie
Fenegriek is een plant uit de Fabaceae-familie, waartoe ook de planten behoren die pinda’s, sojabonen, bonen, johannesbrood, kikkererwten en zoethout kweken. Fenegriekzaden worden soms gebruikt als voedingssupplement, en misschien wel het meest in de context van diabetes.[1]
Enkele studies bij ratten hebben aangetoond dat fenegriekzaden de gezondheid van de hersenen kunnen ondersteunen.[2][3][4] Op basis van dergelijk onderzoek werd in de huidige studie het effect van fenegriekzaden op de ziekte van Alzheimer bij mensen onderzocht.[5]
De studie
Gedurende een willekeurige periode van 4 maanden kregen 82 mensen met de ziekte van Alzheimer (de gemiddelde leeftijd was 72 jaar) ofwel dagelijks een fenegrieksupplement ofwel een placebo. Het fenegrieksupplement was een waterextract gemaakt van 10 gram geplette zaden. De deelnemers in beide groepen kregen ook donepezil en sertraline om hun symptomen van de ziekte van Alzheimer onder controle te houden.
De uitkomsten werden bepaald door cognitief functioneren, depressie en kwaliteit van leven. De cognitieve functie werd beoordeeld met behulp van de Clinical Dementia Rating (CDR) vragenlijst. De onderzoekers beoordeelden ook de totale antioxidantcapaciteit (TAC; een marker van antioxidantstatus) en malondialdehyde (MDA; een marker van oxidatieve stress).
De resultaten
Uit de resultaten van de studie bleek dat het fenegrieksupplement de cognitieve functie verbeterde vergeleken met placebo. De fenegriekgroep ervoer ook een toename van TAC en een afname van MDA. Kwaliteit van leven en depressie verschilden niet duidelijk tussen de groepen.
Wil je graag meer tips over gezondheid? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief:
Bronnen