Groenten beschermen vrouwen tegen aderverkalking
Gepubliceerd op 07 mei 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Het eten van meer groenten kan oudere vrouwen beschermen tegen nog niet waarneembare aderverkalking, blijkt uit een studie gepubliceerd in Journal of The American Heart Association.
Onderzoekers aan een Australische universiteit onderzochten de associatie tussen de totale inname van groenten, de dikte van binnenste wanden van de halsslagader en de ernst van de plaque die aderverkalking veroorzaakt. De specifieke groenten werden steeds gegroepeerd op basis van hun fytochemische bestanddelen. De vrouwen die deelnamen aan het onderzoek waren gemiddeld 70 jaar oud.
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die minstens 3 porties groenten per dag nuttigen, vergeleken met vrouwen die slechts 2 porties nuttigen, gemiddeld gezien minder dikke halsslagaderwanden hebben. Het gemiddelde werd lager naarmate dagelijks 10 gram meer kruisbloemvormige groenten (broccoli, spruiten, kool …) werd ingenomen. Er werd geen verband gevonden tussen andere groentetypes en halsslagaderdikte. Ook werd tussen de groenten en de ernst van de plaque geen verband gevonden.
Vrouwen op leeftijd kunnen dus beter meer groenten eten, en dan vooral groenten uit de kruisbloemenfamilie. Hieronder vallen onder meer bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, paksoi, radijs, spruitjes, waterkers en witte kool. Vooral wintergroenten vallen onder deze categorie.