Gefermenteerde voeding verhoogt de microbiële diversiteit en vermindert ontstekingen
Gepubliceerd op 31 augustus, 2021
Laatst bijgewerkt op 31 augustus 2021
Studies hebben eerder aangetoond dat voeding het microbioom van de darm bepaalt, wat een invloed kan hebben op het immuunsysteem en de algemene gezondheid. Een lage diversiteit van het microbioom is in verband gebracht met obesitas en diabetes.
Nieuw onderzoek van Stanford School of Medicine richtten zich op de consumptie van vezels en gefermenteerde voeding vanwege eerdere rapporten over hun potentiële gezondheidsvoordelen.
Waar vezelrijke diëten in verband worden gebracht met lagere sterftecijfers, kan de consumptie van gefermenteerde voeding helpen bij gewichtsbehoud en het risico op diabetes, kanker en hart- en vaatziekten verlagen.
Gefermenteerde voeding: verbluffende resultaten
In een klinische studie werden 36 gezonde volwassenen willekeurig toegewezen aan een 10 weken durend dieet dat ofwel gefermenteerde ofwel vezelrijke voeding bevatte. De twee diëten leidden tot verschillende effecten op het darmmicrobioom en het immuunsysteem.
Het eten van voedsel zoals yoghurt, kefir, gefermenteerde kwark, kimchi en andere gefermenteerde groenten, evenals gepekelde groentensappen en kombucha-thee leidde tot een toename van de algehele microbiële diversiteit, waarbij grotere porties een sterker effect hadden.
In de groep die gefermenteerde voeding at, moesten de immuuncellen minder geactiveerd worden. Ook de niveaus van de 19 ontstekingseiwitten namen af. Een van deze eiwitten, interleukine 6, wordt veelal in verband gebracht met aandoeningen zoals reumatoïde artritis, diabetes type 2 en chronische stress.
Een dieet rijk aan gefermenteerde voeding verhoogt dus de diversiteit van de darmmicroben en vermindert de aanwezigheid van ontstekingen op moleculair niveau.
De microbiële diversiteit is stabiel in vezelrijke voeding
Bij de deelnemers die een vezelrijk dieet volgden – rijk aan peulvruchten, zaden, volle granen, noten, groenten en fruit – nam daarentegen geen van deze 19 ontstekingseiwitten af. Gemiddeld bleef de diversiteit van hun darmmicroben ook stabiel.
“We verwachtten dat vezelrijke voeding een meer universeel gunstig effect zou hebben en de diversiteit van de microbiota zou vergroten,” zei Erica Sonnenburg, PhD. “De gegevens suggereren dat een verhoogde vezelinname alleen gedurende een korte periode onvoldoende is om de diversiteit van de microbiota te verhogen.”
De resultaten toonden ook aan dat een grotere vezelinname leidde tot meer koolhydraten in ontlastingmonsters, wat wijst op onvolledige vezelafbraak door darmmicroben. Deze bevindingen zijn consistent met ander onderzoek dat suggereert dat het microbioom van mensen die in de geïndustrialiseerde wereld leven, te weinig microben bevat die vezels afbreken.
Toekomstig onderzoek
Verder willen de onderzoekers via studies bij muizen de moleculaire mechanismen onderzoeken waarmee diëten het microbioom veranderen en ontstekingseiwitten verminderen. Ze willen ook testen of vezelrijke en gefermenteerde voeding synergetisch werken om het microbioom en het immuunsysteem van mensen te beïnvloeden.
Een ander doel is onderzoeken of de consumptie van gefermenteerde voeding ontstekingen vermindert of andere gezondheidsmarkers verbetert bij patiënten met immunologische en stofwisselingsziekten, alsook bij zwangere vrouwen en ouderen.[1]
Bronnen