Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

De gezondheidsvoordelen van broccoli

Gepubliceerd op 03 september 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

De wetenschap heeft meemaals bewezen dat voedsel een effectief geneesmiddel is. Van broccoli en andere kruisbloemige groenten is bijvoorbeeld aangetoond dat ze een aantal problemen kunnen voorkomen.

Kruisbloemige groenten, waaronder broccoli, spruitjes, bloemkool en boerenkool, bevatten krachtige beschermende stoffen. Een van de meest bekende hiervan is het organische zwavel sulforafaan. Studies hebben aangetoond dat sulforafaan de normale celfunctie en -deling ondersteunt en cellen doodt die kanker van de dikke darm, lever, prostaat, borst en longkanker door tabak veroorzaken.

Slechts drie porties broccoli per week kunnen het risico op prostaatkanker met meer dan 60 procent verminderen. Sulforafaan kan ook nuttig zijn bij de behandeling van borstkanker. Bij testen op muizen bleek sulforafaan daadwerkelijk kankerstamcellen te doden, waardoor de vorming en verspreiding van tumoren werd voorkomen.

Een andere fytochemische stof gevonden in kruisbloemige groenten betreft indol-3 carbinol (I3C), dat in de darm wordt omgezet in diindolylmethaan (DIM). DIM versterkt op zijn beurt de immuunfunctie en speelt eveneens een rol bij de preventie en behandeling van kanker.

Hoe kruisbloemige groenten darmkanker helpen voorkomen

Recent onderzoek heeft het belang van kruisbloemige groenten bij kankerpreventie, in dit geval darmkanker, bevestigd. Wetenschappers vonden dat muizen die een dieet kregen met de chemische stof van kruisbloemvormige planten een gezondere darm hadden.

Naast het omzetten naar DIM, dat een antikankerwerking heeft, werkt I3C ook door het activeren van een eiwit genaamd arylkoolwaterstofreceptor (AhR), dat communiceert met de immuun- en epitheelcellen in je darmwand, waardoor ontstekingen door pathogene bacteriën afnemen.

AhR helpt ook stamcellen omzetten in slijmproducerende cellen in je darmwand. Deze cellen helpen ook om voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet te extraheren, wat zich allemaal vertaalt in een verbeterde darmfunctie en gezondheid.

Wanneer je onvoldoende hoeveelheden AhR bezit, produceren je stamcellen defecte cellen die zich op een ongecontroleerde manier delen. Deze abnormale celdeling is uiteindelijk wat resulteert in gezwellen die kunnen veranderen in kwaadaardige tumoren in de dikke darm.

Consumptie van kruisbloemige groenten helpt deze keten van gebeurtenissen te voorkomen door I3C te stimuleren. Hoewel we onze genen niet kunnen beïnvloeden, kunnen we via onze voeding iets doen aan de omgevingsinvloeden om ervoor te zorgen dat onze darmbarrière optimaal werkt.

Andere voordelen van I3C

I3C en zijn metabolieten zijn krachtige antioxidanten. Onderzoek heeft aangetoond dat I3C kan helpen om zowel mannelijke als vrouwelijke hormonen in balans te brengen, en daarmee de reproductieve gezondheid bij beide geslachten te ondersteunen.

Het houdt DIM 4-hydroxyestrone, een oestrogeen dat schadelijke effecten kan hebben en een rol speelt in reproductieve kankers, in evenwicht. In een studie voorkwam suppletie met I3C vroegtijdige baarmoederhalskanker bij 8 van 17 vrouwen. I3C helpt bij het reguleren van de groeisnelheid van cellen en helpt een inflammatoire vorm van oestrogeen veranderen in een veiligere, minder agressieve vorm.

Andere studies suggereren dat I3C synergistisch werkt met het antikankermedicijn tamoxifen om de uitkomsten te verbeteren. I3C ondersteunt ook de ontgiftingsprocessen van de lever en helpt leverschade te genezen door de reproductie van gezonde cellen te ondersteunen.

Kruisbloemige groenten zijn een belangrijk onderdeel van een dieet tegen kanker

Sulforafaan is een van de verbindingen die bekend staan ​​als isothiocyanaten, die honderden genetische veranderingen kunnen activeren, sommige kankerbestrijdende genen activeren en andere tumorvoedende genen uitschakelen. Onderzoek suggereert dat kruisbloemige groenten niet alleen een belangrijke bron van voedingsstoffen zijn, maar misschien ook een sleutel tot het elimineren van kanker als levensbedreigende ziekte.

Groenten die isothiocyanaten bevatten, zijn:

  • Broccoli
  • Spruiten
  • Bloemkool
  • Waterkers
  • Witte kool
  • Mierikswortel
Crucifere groenten

Andere gezondheidsvoordelen van crucifere groenten

Deze groenten bezitten tientallen voedingsstoffen die een optimale gezondheid ondersteunen, waaronder vezels, antikankerverbindingen, ontstekingsremmende en vrije radicalen-dodende verbindingen. Crucifere groenten helpen om:

  • Het risico op overgewicht te verminderen
  • Ontstekingen te onderdrukken, ook in de spieren
  • Type-2 diabetes te verbeteren
  • Een gezonde leverfunctie te promoten
  • Het risico op osteoartritis verlagen
  • Hoge bloeddruk verlagen
  • Allergieën en astma verbeteren
  • De functie van de nieren verbeteren
  • De verbale communicatie van kinderen verbeteren
  • De behandeling van colitis en lekkende darm ondersteunen
  • pylori, dat maagzweren veroorzaakt, remmen
  • Het testosteronniveau verbeteren
  • Het ontgiften door kankerverwekkende stoffen
  • Beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en Alzheimer
  • Zorgen voor een stralende huid

Kruisbloemige groenten verbeteren de arteriële souplesse

Een ander belangrijk voordeel van kruisbloemige groenten is hun invloed op de gezondheid van het hart. Een studie vond dat mensen die het vaakst kruisbloemige groenten consumeerden, dunner waren en daarom gezondere halsslagaders dan diegenen die zelden crucifere groenten nuttigden.

Gemiddeld hadden diegenen die minstens drie dagelijkse porties kruisbloemige groenten aten bijna 0,05 millimeter dunnere nekslagaders dan degenen die twee porties of minder aten. Elke 0,1 mm diktedaling hangt samen met een afgenomen beroerte en hartaanvalrisico van 10 tot 18 procent, dus de resultaten werden als vrij significant beschouwd.

Over het algemeen werd elke portie kruisbloemige groenten van 10 gram geassocieerd met een afname van de wanddikte van de halsslagader met 0,8 procent.

Eet meer kruisbloemige groenten voor een langer leven

Van kruisbloemige groenten is ook aangetoond dat ze de leeftijdgerelateerde afname van de gezondheid vertragen door het metabolisme terug te brengen naar meer jeugdige niveaus. Een uitgangspunt van veroudering is dat het vermogen van je cellen om energie te produceren met de tijd afneemt. Met minder beschikbare energie neemt ook de herstel en onderhoud van cellen af wat leidt tot celdegeratie.

Kruisbloemige groenten verbeteren je metabolisme via een enzym genaamd nicotinamide-mononucleotide (NMN). NMN speelt een rol bij de productie van een stof die betrokken is bij de mitochondriale gezondheid en het energiemetabolisme. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat, met de leeftijd, je lichaam zijn capaciteit verliest om die stof aan te maken.

De gezondheidsvoordelen van broccoli maximaliseren

Het isothiocyanaat sulforafaan komt vrij wanneer je broccoli in stukken snijdt of kauwt. Eenmaal ingeslikt, helpen je darmbacteriën om sulforafaan uit broccoli vrij te maken, zodat je lichaam ervan kan profiteren. Om het sulforafaan vrij te maken, breekt een enzym in de broccoli de suiker af om het vrij te geven.

Onderzoekers hebben een van de beste manieren gevonden om sulforafaan te maximaliseren, namelijk het stomen van broccoli gedurende 3 à 4 minuten. Indien je kiest voor koken, blancheer de broccoli dan in kokend water gedurende niet meer dan 20 tot 30 seconden en dompel hem dan onder in koud water om het kookproces te stoppen. Nog gezonder dan de volwassen broccoliplant, zijn de broccolispruiten.

De sulforafaan in broccoli en andere kruisbloemige groenten zullen verder worden versterkt in combinatie met myrosinase-houdend voedsel zoals mosterdzaad, daikonradijsjes, wasabi, rucola of koolsalade. Myrosinase zorgt ervoor dat glucoraphanine omgezet wordt in sulforafaan.

Enkele bronnen

Voordelen van crucifere groenten
Crucifere groenten en de gezondheid van het hart
Broccoli eten voor de gezondheid

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Snak je naar suiker? Suiker beïnvloedt je humeur op een negatieve manier

      Gesuikerde producten eten verbetert je humeur niet en kunnen er zelfs voor zorgen dat je je vermoeider voelt nadien.

      (meer…)

    • Snak je naar suiker? Suiker beïnvloedt je humeur op een negatieve manier
    • De gezondheidsvoordelen van rauwe honing

      Honing wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als een natuurlijk zoetmiddel, en het was bovendien een populaire remedie om een wonde mee behandelen voor er sprake was van enige moderne medicijnen.

      Vandaag de dag is honing populairder dan ooit sinds we kennis hebben gemaakt met de zogenaamde Super Foods waartoe met name rauwe honing ook zeker behoort.

      (meer…)

    • De gezondheidsvoordelen van rauwe honing
    • Gefermenteerde voeding verhoogt de microbiële diversiteit en vermindert ontstekingen

      Studies hebben eerder aangetoond dat voeding het microbioom van de darm bepaalt, wat een invloed kan hebben op het immuunsysteem en de algemene gezondheid. Een lage diversiteit van het microbioom is in verband gebracht met obesitas en diabetes.

      (meer…)

    • Gefermenteerde voeding verhoogt de microbiële diversiteit en vermindert ontstekingen
    • Olijfolie is de sleutel tot een lang leven

      Over wat je al dan niet mag eten wordt veel tegenstrijdig advies gegeven. Wetenschappers zijn echter over één ding akkoord: bijna elk gezond dieet bevat olijfolie. Dit vet komt van de vrucht van de olijfboom en biedt tal van gezondheidsvoordelen die variëren van hartgezondheid tot het in stand houden van de cognitieve functies.

      (meer…)

    • Olijfolie is de sleutel tot een lang leven
    • 6 soorten voedsel om je beter in je vel te voelen

      Ben je op zoek naar manieren om je gemoedsgesteldheid wat te kruiden? De soorten voedsel die je kunt eten zullen op termijn zeker een groot verschil maken en je je goed in je vel doen voelen.

      Dit komt wellicht niet helemaal als een verrassing, want eten is voor ons uiteindelijk toch een van de meest bekende en meest toegankelijke manieren om te genieten vanhet leven van elke dag.

      (meer…)

    • 6 soorten voedsel om je beter in je vel te voelen
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten
  • Allergie
  • Alzheimer
  • Artritis
  • Astma
  • Bloeddruk
  • Kanker
  • Ontgiften
  • Parkinson

Copyright De Gezondheidswinkel© 2025