CoQ10 verbetert de antioxidanten-rol van het lichaam
Gepubliceerd op 10 augustus 2021 - Laatst bijgewerkt op 10 augustus 2021
Laatst bijgewerkt op 10 augustus 2021
Hoewel verschillende klinische studies hebben aangetoond dat co-enzym Q10 (CoQ10) biomarkers van oxidatieve stress verbetert, hebben andere studies dit effect niet vastgesteld.
Deze uiteenlopende resultaten kunnen te wijten zijn aan verschillen in studieduur en kenmerken van de deelnemers.
Opzet van de studie
In deze meta-analyse van 17 onderzoeken werden de effecten van suppletie met CoQ10, in vergelijking met een placebo of geen interventie, gedurende ten minste 1 week op markers van oxidatieve stress onderzocht. De totale populatie betrof 972 personen van ≥ 18 jaar.
De beoordeelde markers van oxidatieve stress waren: de totale antioxidantcapaciteit, superoxide dismutase, malondialdehyde, glutathion peroxidase, en stikstofmonoxide.
De onderzoekers voerden ook subgroepanalyses uit om de effecten van de leeftijd van de deelnemers, de gezondheidsstatus (met vs. zonder diabetes), en de duur van de interventie te onderzoeken.
Resultaten van de studie
CoQ10-suppletie verbeterde:
- De totale antioxidantcapaciteit (matig)
- Superoxide dismutase-waarden (matig)
- Malondialdehyde-waarden(sterk)
In de subgroepanalyses waren de effecten op de totale antioxidantcapaciteit statistisch significant bij diabetici, bij een interventieduur van > 8 weken, en bij personen van > 50 jaar. De effecten op de malondialdehyde-waarden waren statistisch significant bij personen met en zonder diabetes, bij een interventieduur van ≤ 8 weken en > 8 weken, en bij personen van > 50 jaar.
We kunnen dus besluiten dat CoQ10 nuttig kan zijn om de antioxidantcapaciteit te verhogen.[1]