Hoe beschermen tegen schade veroorzaakt door overgewicht?
Gepubliceerd op 25 juli 2019 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Carnosine toont veelbelovende resultaten in het voorkomen van de eerste stadia van atherosclerose of aderverkalking, een aandoening van de aders die verergert naarmate mensen ouder worden.
Ondanks verminderde prevalentie van coronaire slagaderblokkades en ischemische beroertes bij volwassenen van middelbare leeftijd, blijven deze vaataandoeningen gezondheidsproblemen die de meeste volwassenen van middelbare leeftijd in de gaten moeten houden.
Onderzoeken tonen aan dat carnosine de ouder wordende bloedvaten kan helpen beschermen tegen de schadelijke effecten van overtollig lichaamsvet.
Rood vlees is de primaire bron van carnosine in het dieet. Toch krijgen vleeseters slechts tijdelijk genoeg carnosine binnen. Naarmate mensen overschakelen naar gezondere, plantaardige diëten, krijgen ze weinig beschermende carnosine binnen.
Twee vormen van lichaamsvet
Niet alle lichaamsvet is gelijk. Wit vetweefsel is wat we meestal associëren met mensen met overgewicht. Het is overwegend aanwezig bij volwassenen, slaat calorieën op, heeft de neiging zich op te hopen waar we het het minst willen (vooral rond de buik) en resulteert in een beschadigende ontsteking.
Bruin vetweefsel is dan weer een heel ander soort vet. Het is overvloedig bij zuigelingen en dieren in winterslaap. Het verbrandt calorieën en geeft die energie af als warmte. Die warmte komt baby’s ten goede, en het is goed voor beren in koude omgevingen. Bij volwassen mensen vertegenwoordigt die warmte een gewenste “verbranding” van energie die de hoeveelheid algemeen vet in het lichaam kan verminderen.
Het bevorderen van de omzetting van wit naar bruin vet kan helpen bij het verminderen van obesitas en de ontsteking en andere risico’s die daarmee gepaard gaan.
Unieke eigenschappen van carnosine
Van carnosine is aangetoond dat het meerdere eigenschappen heeft die de risicofactoren voor hart- en vaatziekten als volgt kunnen verlagen:
- Carnosine kan de omzetting van wit vet in bruin vet vergroten. Dit zou het totale lichaamsvetgehalte kunnen verlagen.
- Carnosine kan ook helpen de niveaus van circulerende lipiden te verminderen die kunnen worden beschadigd door oxidatieve stress, die direct bijdragen aan plaque in de bloedvaten.
- Carnosine kan geoxideerde lipiden en hun aldehyde-bijproducten helpen neutraliseren door ze te binden en onschadelijk te maken.
Deze bevindingen vertegenwoordigen vooruitgang in ons begrip van vasculaire en spierschade die optreedt bij veroudering.
Bescherming tegen gevaarlijke aldehyden
Carnosine wordt bestudeerd door onderzoekers die op zoek zijn naar manieren om zich te beschermen tegen de schadelijke effecten van geoxideerde vetten in het lichaam en lipoproteïnen (zoals LDL) in het bloed.
Aldehyden zijn giftige chemicaliën die ontstaan wanneer oxidatieve verbindingen lipiden en eiwitstructuren in ons lichaam beschadigen. Deze aldehyden brengen schade toe aan slagaders en structuren in het hart (waaronder spieren, kleppen en kransslagaders).
Carnosine lijkt op maat gemaakt om te beschermen tegen deze gevaarlijke aanval. Het kan neutraliseren en beschermen tegen geoxideerde lipiden en aldehyden. Een groep onderzoekers ontdekte dat carnosine de vorming van twee zeer schadelijke aldehyden, 4-HNE (4-hydroxynonenal) en MDA (malondialdehyde) remde.
Uitdaging bij het bereiken van toereikende carnosine-bloedniveaus
De primaire voedingsbron van carnosine is rood vlees, dat veel gezondheidsbewuste mensen proberen te verminderen of te elimineren van hun dieet.
Overmatige consumptie van rood vlees verhoogt dan weer het risico op hartaandoeningen, bepaalde kankers en andere aandoeningen. Als gevolg hiervan eten gezondheidsbewuste mensen meer fruit, groenten en vis en blijven ze uit de buurt van rundvlees.
Een fascinerende studie van 18 mensen probeerde de carnosine-concentraties in bloedplasma te bepalen na het eten van rundvlees. Elke portie rundergehakt van 200 g bevatte 248 mg carnosine in dit onderzoek.
In de eerste fase van het onderzoek werden vleesproducten 48 uur uit het dieet verwijderd. Wanneer nuchtere bloedspiegels werden gemeten, was er geen carnosine aanwezig.
Nadat de proefpersonen 200 gram rundergehakt hadden gegeten, werd carnosine binnen 15 minuten in het bloed gedetecteerd en bleef ze gedurende enkele uren toenemen. Na 5,5 uur was er echter weer geen carnosine in het bloed. Deze studie toonde aan dat 248 mg dieet-carnosine het lichaam niet de hele dag door voordelen biedt.
Samenvatting
Carnosine is veelbelovend in het bestrijden van de schade die arteriële blokkade, stenose van de aortaklep en ongewenste gewichtstoename kan veroorzaken. Voedingsbronnen van carnosine bieden geen duurzame bloedspiegels.
Naarmate mensen overschakelen naar gezondere, plantaardige diëten, kunnen hun bloedniveaus van carnosine naar nul zakken. Carnosine was ooit een duur voedingssupplement. Verbeteringen die bijna 20 jaar geleden zijn gemaakt, stellen de meeste mensen in staat om krachtige carnosine-doses te verkrijgen tegen betaalbare kosten.[1]
Verder lezen:
>> Symptomen van aderverkalking of atherosclerose
>> Voorkom aderverkalking met een aangepaste levensstijl
Bronnen
↑1 | 5 juli 2019, Protect Against Damage Caused by Excess Weight |
---|