Stoppen met roken: zeg vaarwel tegen je verslaving aan sigaretten
Gepubliceerd op 06 augustus 2018 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Wist je dat wanneer je rookt, niet één, niet twee, maar drie gevaarlijke chemicaliën je lichaam vervuilen? De meeste mensen denken dat het de nicotine is die hen verslaafd maakt, maar de waarheid is dat het de combinatie is van drie giftige chemicaliën die je gevangen houden in de vicieuze cirkel van roken.
Chemische middelen in sigaretten
Volgens Sean David Cohen, auteur van het boek “Do not Eat Cancer,” onderwerp je je aan een chemische kater wanneer je rookt, met name van drie verschillende stoffen die in sigaretten worden aangetroffen: pesticiden, ammoniak en bleekmiddel.
De eerste chemische stof is pesticide. Volgens Cohen wordt pesticide gesproeid op tabaksbladeren, die ook genetisch gemodificeerd zodat ze onkruidverdelger en tabakspijlstaartdoder bevatten. Er zit dus pesticide zowel in als op de planten. De bestrijdingsmiddelen die in het DNA van tabak terechtkomen, vinden tijdens het roken ook hun weg naar je lichaam, wat je uiteindelijk een “chemische kater” geeft.
Hoe worden die misselijkmakende effecten van pesticide dan verlicht? De tweede chemische stof, ammoniak, doet dat. Cohen stelt dat sigarettenfabrikanten ammoniak gebruiken om nicotine ‘dampklaar’ maken. Nicotine, dat een stimulerend middel is, wekt dopamine, een belangrijke neurotransmitter die helpt bij het reguleren van de stemming, op. Nadat de nicotine is uitgewerkt en je de andere chemicaliën weer begint te voelen, moet je weer verlichting zoeken. En dat gebeurt via een nieuwe sigaret.
Ten slotte wijst Cohen erop dat de kenmerkende witte stok van een sigaret komt door de behandeling van het papier met bleekmiddel, de laatste chemische stof in zijn lijst. “Je rookt letterlijk bleekwater, pesticiden en ammoniak”, benadrukt hij.
Verleg de focus
Hoe bevrijd je jezelf nu van die schijnbaar eindeloze cyclus van afhankelijk zijn van nicotine voor verlichting en stimulatie? Cohen wijst erop dat de nadruk moet liggen op voeding: je lichaam voeding rijk aan dopamine geven helpt om die verslaving weg te nemen. Zuivel, vette vis, bananen, blauwe bessen, walnoten en donkere chocolade zijn bijvoorbeeld rijk aan dopamine.
Ook andere therapieën zijn nuttig gebleken bij sigarettenverslaving:
- Acupunctuur is een van de meest effectieve, medicijnvrije manieren om te stoppen met roken. Het biedt verlichting bij ontwenningsverschijnselen zoals prikkelbaarheid, rusteloosheid en kriebels. Het kan ook helpen de hoeveelheid serotonine in het lichaam verhogen, waardoor het verlangen om te roken vermindert.
- Volgens een studie hadden dagelijkse nicotinegebruikers minder trek in het inhaleren van bepaalde essentiële oliën, zoals zwarte peper en engelwortel. Bovendien bleek dat het inhaleren van essentiële oliën van zwarte peper een reactie in de luchtwegen produceert die lijkt op wat tijdens roken wordt ervaren. Aromatherapie kan dus nuttig zijn bij het stoppen met roken.
- Door lichaamsbeweging komen endorfines en serotonine vrij. Dit zijn natuurlijke stoffen in het lichaam die helpen ontspannen en gelukkig te zijn. Buiten sporten in de frisse lucht en zonneschijn kan de positieve impact en algehele stemming verbeteren.
- Meditatie of mindfulness, waarbij je je concentreert op het kalmeren van je geest en lichaam, helpt bij het verlichten van de psychische stress die rokers bij ontwenning ervaren.