Yoghurt kan dikke darmkanker bij mannen voorkomen
Gepubliceerd op 11 juli 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Hoewel veel factoren kunnen bijdragen aan je risico om dikke darmkanker te ontwikkelen, is een van de meest opvallende een slecht dieet. Het volgen van een gezond dieet kan op dezelfde manier helpen om deze vorm van kanker weg te houden.
Het blijft onduidelijk welke voedingsfactoren het nuttigst zijn om mensen te beschermen tegen darmkanker. Om deze reden zijn recente onderzoeken begonnen met het onderzoeken van de associatie tussen verschillende voedingsmiddelen en het risico op tumoren of groei van voorstadia.
De laatste, ‘adenomen’ genaamd, zijn meestal goedaardige gezwellen; sommige van deze kunnen echter ontwikkelen tot kwaadaardige of schadelijke tumoren.
Onderzoekers van Harvard in Boston hebben nu een verband gevonden tussen een verminderd risico op adenomen bij mannen en een hoge consumptie van yoghurt.
19% lager risico voor mannen die yoghurt eten
Eerdere studies meldden al dat een hogere inname van yoghurt het risico op colorectale kanker kan verminderen, mogelijk gemedieerd door het darmmicrobioom. Er is echter nog geen studie die yoghurtinname en dikke darmkanker heeft kunnen linken.
Om het verband tussen yoghurtconsumptie en het risico op het ontwikkelen van precancereuze darmgroei te onderzoeken, analyseerden eerste auteur Xiaobin Zheng en zijn collega’s informatie over diëten en adenoomvorming bij 32.606 mannen en 55.743 vrouwen. Ze maakten hiervoor gebruik van de gegevens van respectievelijk de Health Professionals Follow-up Study en de Nurses’ Health Study.[1]
Alle deelnemers ondergingen een lagere darmendoscopie in 1986-2012. Met deze procedure kunnen artsen de aanwezigheid van abnormale gezwellen in het onderste deel van de darm detecteren.
Ook hadden alle deelnemers eens in de vier jaar informatie verstrekt over hun levensstijl en voedingsgewoonten. Dit omvatte informatie met betrekking tot yoghurtconsumptie.
Gedurende de gehele onderzoeksperiode documenteerden de onderzoekers de ontwikkeling van 5.811 adenomen bij de mannen en 8.116 adenomen bij de vrouwen.
Mannen die meldden dat ze twee of meer porties yoghurt per week consumeerden hadden 19% minder kans op het ontwikkelen van precancereuze gezwellen in de darm (conventionele adenomen) in vergelijking met mannen die rapporteerden dat ze helemaal geen yoghurt aten.
Bovendien hadden mannen die twee of meer porties yoghurt per week aten 26% minder kans om abnormale gezwellen te ontwikkelen met een grote kans op ontwikkeling in kwaadaardige tumoren in de dikke darm.
De wetenschappers zagen geen verband tussen yoghurtconsumptie en de ontwikkeling van gekartelde adenomen (premaligne laesies) van minder dan 1 centimeter; ze rapporteren echter een waarschijnlijke associatie met een lager risico op het ontwikkelen van grote gekartelde adenomen van 1 cm of meer
Zheng en team vonden geen associaties tussen yoghurtconsumptie en het risico op adenomen bij vrouwen.
Yoghurt heeft ontstekingsremmende effecten
Hoewel dit een observationele studie was – wat betekent dat het alleen associaties kan leggen en niet spreekt over oorzaak- en gevolgrelaties – zijn de auteurs van mening dat het feit dat ze deze link in zo’n groot cohort hebben gevonden, wel wijst op een potentieel voor causaliteit.
Maar waarom zou yoghurtconsumptie de vorming van abnormale gezwellen in de darm helpen voorkomen? De onderzoekers hebben een paar theorieën.
Producten van de twee veel voorkomende probiotica die in yoghurt worden gebruikt, Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus, kunnen de niveaus van carcinogenen zoals nitroreductase, fecaal geactiveerde bacteriële enzymen en oplosbare fecale galzuren verminderen.
Het sterkere verband tussen yoghurtinname en colon- versus rectale adenomen kan gedeeltelijk te wijten zijn aan de lagere pH in de dikke darm, die meer gastvrij is voor probiotica.
Yoghurt kan ook het risico op adenomen verminderen door ontstekingsremmende effecten op de slijmvliezen van de dikke darm uit te oefenen en de dysfunctie van de darmbarrière te verbeteren.[2]
Bronnen
↑1 | 22 mei 2019, Yogurt consumption and risk of conventional and serrated precursors of colorectal cancer |
---|---|
↑2 | 20 juni 2019, Colon cancer: Could yogurt prevent precancerous growths? |