Wei-poeder in gerechten verwerken
Gepubliceerd op 12 mei 2018 - Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
De meeste mensen verwerken proteïnepoeder in een smoothie, maar deze voedzame eiwitten kunnen ook op een andere manier in gerechten verwerkt worden. Dankzij z’n bloemachtige textuur kan je wei-poeder toevoegen aan pannenkoeken-, muffin-, cake- en donutdeeg.
Bakken met wei
De vuistregel zegt dat bij het bakken 1/3 van de normale bloem vervangen kan worden door wei-poeder. Als je wei-poeder met een smaakje gebruikt, bijvoorbeeld met chocoladesmaak, kan je op deze manier een leuk extraatje aan je baksel toevoegen. Gewone bloem kan je vervangen door bloem op basis van havermout, noten of kokosnoot.
Alternatieve bloem bevat geen gluten wat als gevolg heeft dat je een extra ingrediënt moet toevoegen dat helpt het baksel helpt rijzen, bijvoorbeeld bakpoeder. Hou er ook rekening mee dat baktijd verschilt naargelang de gebruikte ingrediënten.
Wanneer je bloem mengt met proteïnepoeder, zal het mengsel harder en zwaarder zijn wanneer je het mengt met andere ingrediënten. Daarnaast moet je ermee rekening houden dat wei soms vreemd kan reageren op warmte dus je werkt hier best met een lagere oventemperatuur. In dit kader is het ook belangrijk om je oven vooraf op te warmen.
Een andere leuke manier om proteïnepoeder in je dieet te verwerken, is via pap of flensjes. De textuur zal hierdoor niet drastisch veranderen, enkel de voedingswaarde. Ook het besprenkelen met op smaak gebracht proteïnepoeder, kan een originele smaak aan een gerecht geven. Om die reden kan je op wei-poeder met een smaakje ook toevoegen aan melk wanneer je ontbijtgranen eet.