Voeding & Supplementen tegen Alzheimer
Gepubliceerd op 20 maart 2020 - Laatst bijgewerkt op 20 oktober 2021
Laatst bijgewerkt op 20 oktober 2021
Onderzoek toont aan de juiste keuzes op het vlak van voeding, samen met een doordacht gebruik van voeding, hormonen en geneesmiddelen kan leiden tot een dalend risico op de neurodegeneratieve ziekte Alzheimer. Bestaande geneesmiddelen bestrijden slechts een aantal van de symptomen van de ziekte. Geen enkel medicijn kan de ziekte afremmen of stoppen, laat staan ongedaan maken. Gelukkig bestaan er natuurlijke opties om de symptomen van Alzheimer te voorkomen of te verminderen.
Nuttige voedingsstoffen bij Alzheimer
1.Acetyl-L-Carnitine
Acetyl-L-Carnitine is een molecule afgeleid uit een natuurlijk aminozuur. Het regelt de beweging van vetzuren en brandstoffen van de cel naar de mitochondriën. Zo draagt ALCAR bij tot gezonde hersenen.
Dierstudies tonen aan dat ALCAR-supplementen de opbouw van amyloide beta- en tau-proteïnen afremmen, en de aftakeling van amyloide beta versnelt, wat helpt om de hersencellen te herstellen. Tegelijkertijd werkt acetyl-l-carnitine als antioxidant in de hersenen. Supplementatie met ALCAR bij de ziekte van Alzheimer gaat gepaard met een beter geheugen, een betere cognities en een vertraagde aftakeling.
2. Ginseng
Panax ginseng en zijn extracten ervan worden in China traditioneel gebruikt om het geheugen en de cognitie te versterken. Dit product vermindert de vorming van amyloide beta plaque en vermindert de hoeveelheid afstervende hersencellen.
Dierstudies tonen aan dat een behandeling met ginseng de symptomen van Alzheimer in verband met geheugen- en cognitieproblemen kan doen afnemen. Ook bij mensen werden ondertussen positieve effecten van ginseng gevonden.
3. Alfa liponzuur
Dit zwavelhoudend vetzuur is essentieel voor een goede mitochondriale energieproductie. Het beschermt de hersencellen tegen afsterven ten gevolge van amyloide beta en andere oxiderende stoffen.
Het verbindt zich tevens met toxische metaalionen om oxidatieve stress tegen te gaan. Alfa liponzuur krikt daarnaast accetylcholine in de hersenen op, en zorgt zo voor meer beschikbare neurotransmitters.
Bij studies bij zowel dieren als mensen is aangetoond dat alfa liponzuur cognitieve achteruitgang vertraagt. Dit is vooral van toepassing in vroege stadia van de ziekte.
4. N-Acetylcysteïne (NAC)
Dit aminozuur is een voorloper van het cellulaire antioxidant gluthathion. Deze stof beschermt de cellen tegen oxidatieve stress en is in het verleden succesvol gebruikt om symptomen van de ziekte van Alzheimer bij dieren te bestrijden. Studies op mensen zijn lager in aantal, maar tonen aan een duidelijk verminderde aftakeling naar aanleiding van Alzheimer aan.
5. Visolie (omega-3 vetzuren)
Visolie zorgt voor een verminderde kans op alle soorten van dementie, waaronder ook de ziekte van Alzheimer. Omega-3 vetzuren, en in het bijzonder DHA en EPA, verminderen het risico op ontstekingen en vormen belangrijke bestanddelen van de membranen van de hersencellen.
De weldadige effecten van omega-3 treden het vaakst op bij mensen in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer, of bij milde cognitieve fouten, het stadium dat de ziekte van Alzheimer zelf voorafgaat. Eens de ziekte naar het gemiddelde stadium is verder gegaan zijn er geen weldadige effecten meer op te tekenen.
6. Vitamine D
Als neurohormoon heeft vitamine D tal van een gunstige effecten op het menselijk brein. Vitamine D regelt de calciumkanalen van de hersencellen, de groeifactor van de zenuwen en de synthese van nitraatoxide, net als de antioxidante en de ontstekingswerende mechanismen. Vitamine D stimuleert ook het bestrijden van amyloide beta, een effect dat door curcumine versterkt kan worden.
Oudere volwassenen, en zeker mensen die lijden aan Alzheimer, hebben een abnormaal laag peil aan vitamine D. Aanvullen met een supplement kan in dit geval erg nuttig zijn.
7. Ginkgo Biloba
Extracten van Ginkgo Biloba worden in Europa al meer dan 10 jaar gebruikt als geneesmiddel om degeneratieve vormen van dementie te bestrijden. Ginkgo vermindert namelijk het afsterven van hersencellen en kan bijdragen aan de bestrijding van amyloide beta proteïnen.
Een aantal studies in zowel de VS als Europa tonen aan dat extracten de cognitieve functies verbeteren, al zijn de resultaten nog niet consistent. Wel consistent is dat het nut van ginkgo biloba vooral bewezen is in vroege stadia van de ziekte van Alzheimer.