Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Paddenstoelen ondersteunen de cognitieve functies

Gepubliceerd op 26 maart 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Een team van de National University of Singapore heeft ontdekt dat senioren die wekelijks meer dan twee porties paddenstoelen consumeren, 50 procent minder kans hebben op milde cognitieve stoornissen.

Eén portie betrof ongeveer 150 gram gekookte champignons. Hoewel deze portiegrootte als leidraad fungeerde, werd aangetoond dat zelfs een klein deel hiervan nog steeds gunstig kan zijn om de kans op cognitieve stoornissen te verkleinen.

Opzet van de studie

De werd uitgevoerd van 2011 tot 2017 en verzamelde gegevens van meer dan 600 Chinese senioren boven de leeftijd van 60 woonachtig in Singapore.

Mild Cognitive Impairment (MCI) wordt doorgaans gezien als het stadium tussen de normale cognitieve achteruitgang bij het ouder worden en de ernstigere achteruitgang zoals bij dementie. Senioren met MCI vertonen vaak een vorm van geheugenverlies of vergeetachtigheid en kunnen ook problemen hebben met taal, aandacht en visuospatiële vaardigheden. Veranderingen kunnen subtiel zijn omdat ze de dagelijkse activiteiten niet onmiddellijk beïnvloeden.

Mensen met MCI zijn nog steeds in staat om hun normale dagelijkse activiteiten uit te voeren, dus de onderzoekers maakten gebruik van neuropsychologische tests om de cognitieve vaardigheden te meten.

De onderzoekers voerden uitgebreide interviews en tests uit met de senioren om een ​​juiste diagnose te stellen. Het interview hield rekening met demografische informatie, medische geschiedenis, psychologische factoren en voedingsgewoonten. Daarnaast meet een verpleegster de bloeddruk, het gewicht, de lengte, de handgreep en de loopsnelheid, en doet ook een eenvoudige screentest op cognitie, depressie, angstgevoelens.

Hierna werd een standaard neuropsychologische beoordeling van twee uur uitgevoerd, samen met een beoordeling van dementie. De algehele resultaten van deze testen werden uitgebreid besproken met deskundige psychiaters.

Paddenstoelen en cognitieve beperkingen

Zes paddenstoelen werden in het onderzoek vermeld. Het ging over gouden paddenstoelen, oesterzwammen, shiitakes en witte champignons, evenals gedroogde en ingeblikte champignons. Het is echter waarschijnlijk dat andere paddenstoelen waar niet naar wordt verwezen ook gunstige effecten zouden hebben.

De onderzoekers denken dat de reden voor de verminderde prevalentie van MCI bij paddenstoeleneters neerkomt op een specifieke verbinding, namelijk ergothioneïne (ET), die in bijna alle variëteiten voorkomt. ET is een unieke antioxidant en ontstekingsremmer die mensen niet zelfstandig kunnen synthetiseren, maar het kan worden verkregen uit voedingsbronnen, waaronder paddenstoelen.

Een eerdere studie door het team op oudere Singaporezen onthulde dat de niveaus van ET in het plasma bij deelnemers met MCI significant lager waren dan gezonde individuen van dezelfde leeftijd. Het onderzoek leidde tot de overtuiging dat een deficiëntie in ET een risicofactor kan zijn voor neurodegeneratie, en dat een verhoogde ET-inname door consumptie van champignons mogelijk de cognitieve gezondheid kan bevorderen.

Andere verbindingen in paddenstoelen kunnen ook van voordeel zijn voor het verminderen van het risico op cognitieve achteruitgang. Ze kunnen de synthese van zenuwgroeifactoren bevorderen. Bioactieve verbindingen in paddenstoelen kunnen de hersenen tevens beschermen tegen neurodegeneratie door de productie van eiwitten gerelateerd aan Alzheimer af te remmen.

Volgende stappen

De mogelijke volgende fase van het onderzoek voor het team is om een gerandomiseerde gecontroleerde studie uit te voeren met de zuivere verbinding van ET en andere plantaardige ingrediënten, zoals L-theanine en catechinen uit theebladeren, om de werkzaamheid van fytonutriënten bij het vertragen van cognitieve effecten te bepalen. Deze studies zullen leiden tot een meer robuuste conclusie over de causale relatie. [1]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 12 maart 2019, Eating mushrooms may reduce the risk of cognitive decline

Andere artikels over Hersenen & Gemoed

    • 10 tips om beter te slapen

      Slaap helpt je lichaam om te herstellen, maar ook om vitale metabole processen uit te voeren. Uiteraard is je "slapende" brein tijdens de REM-slaap tevens druk bezig met het consolideren van korte-termijn herinneringen in lange-termijn herinneringen.

      (meer…)

    • 10 tips om beter te slapen
    • Studie vindt een link tussen atherosclerose en het risico op dementie

      Spaans onderzoek vond een verband tussen de hersenstofwisseling, het risico op hart- en vaatziekten en atherosclerose op middelbare leeftijd - en dit jaren voordat de eerste symptomen zich voordoen.

      (meer…)

    • Studie vindt een link tussen atherosclerose en het risico op dementie
    • Langdurige stress is een risicofactor voor hartaanvallen

      Kan langdurige stress leiden tot hartaanvallen? De meeste mensen zouden waarschijnlijk ja antwoorden, maar wetenschappelijk bewijs hiervoor is schaars. 

      (meer…)

    • Langdurige stress is een risicofactor voor hartaanvallen
    • De oorzaak van migraine is in zicht (letterlijk zelfs)

      De visuele cortex die zich, in tegenstelling tot wat je zou denken, achteraan het hoofd zit, verwerkt de info die het doorkrijgt via de ogen. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat deze visuele cortex verantwoordelijk kan zijn voor migraine.

      (meer…)

    • De oorzaak van migraine is in zicht (letterlijk zelfs)
    • Tips om vermoeidheid tegen te gaan

      Vandaag wil ik wat uitleg geven over een paar essentiële elementen in de problematiek van vermoeidheid. Ik heb het daarbij niet over de normale vermoeidheid na zware inspanningen of na onvoldoende slaap, maar over de langdurige vermoeidheid zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. En daarom moeten we even teruggrijpen naar het biologisch fenomeen van de fysiologische energieproductie in het lichaam.

      (meer…)

    • Tips om vermoeidheid tegen te gaan
Home
Kwalen & Aandoeningen
Hersenen & Gemoed

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2022