Paddenstoelen ondersteunen de cognitieve functies
Gepubliceerd op 26 maart 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Een team van de National University of Singapore heeft ontdekt dat senioren die wekelijks meer dan twee porties paddenstoelen consumeren, 50 procent minder kans hebben op milde cognitieve stoornissen.
Eén portie betrof ongeveer 150 gram gekookte champignons. Hoewel deze portiegrootte als leidraad fungeerde, werd aangetoond dat zelfs een klein deel hiervan nog steeds gunstig kan zijn om de kans op cognitieve stoornissen te verkleinen.
Opzet van de studie
De werd uitgevoerd van 2011 tot 2017 en verzamelde gegevens van meer dan 600 Chinese senioren boven de leeftijd van 60 woonachtig in Singapore.
Mild Cognitive Impairment (MCI) wordt doorgaans gezien als het stadium tussen de normale cognitieve achteruitgang bij het ouder worden en de ernstigere achteruitgang zoals bij dementie. Senioren met MCI vertonen vaak een vorm van geheugenverlies of vergeetachtigheid en kunnen ook problemen hebben met taal, aandacht en visuospatiële vaardigheden. Veranderingen kunnen subtiel zijn omdat ze de dagelijkse activiteiten niet onmiddellijk beïnvloeden.
Mensen met MCI zijn nog steeds in staat om hun normale dagelijkse activiteiten uit te voeren, dus de onderzoekers maakten gebruik van neuropsychologische tests om de cognitieve vaardigheden te meten.
De onderzoekers voerden uitgebreide interviews en tests uit met de senioren om een juiste diagnose te stellen. Het interview hield rekening met demografische informatie, medische geschiedenis, psychologische factoren en voedingsgewoonten. Daarnaast meet een verpleegster de bloeddruk, het gewicht, de lengte, de handgreep en de loopsnelheid, en doet ook een eenvoudige screentest op cognitie, depressie, angstgevoelens.
Hierna werd een standaard neuropsychologische beoordeling van twee uur uitgevoerd, samen met een beoordeling van dementie. De algehele resultaten van deze testen werden uitgebreid besproken met deskundige psychiaters.
Paddenstoelen en cognitieve beperkingen
Zes paddenstoelen werden in het onderzoek vermeld. Het ging over gouden paddenstoelen, oesterzwammen, shiitakes en witte champignons, evenals gedroogde en ingeblikte champignons. Het is echter waarschijnlijk dat andere paddenstoelen waar niet naar wordt verwezen ook gunstige effecten zouden hebben.
De onderzoekers denken dat de reden voor de verminderde prevalentie van MCI bij paddenstoeleneters neerkomt op een specifieke verbinding, namelijk ergothioneïne (ET), die in bijna alle variëteiten voorkomt. ET is een unieke antioxidant en ontstekingsremmer die mensen niet zelfstandig kunnen synthetiseren, maar het kan worden verkregen uit voedingsbronnen, waaronder paddenstoelen.
Een eerdere studie door het team op oudere Singaporezen onthulde dat de niveaus van ET in het plasma bij deelnemers met MCI significant lager waren dan gezonde individuen van dezelfde leeftijd. Het onderzoek leidde tot de overtuiging dat een deficiëntie in ET een risicofactor kan zijn voor neurodegeneratie, en dat een verhoogde ET-inname door consumptie van champignons mogelijk de cognitieve gezondheid kan bevorderen.
Andere verbindingen in paddenstoelen kunnen ook van voordeel zijn voor het verminderen van het risico op cognitieve achteruitgang. Ze kunnen de synthese van zenuwgroeifactoren bevorderen. Bioactieve verbindingen in paddenstoelen kunnen de hersenen tevens beschermen tegen neurodegeneratie door de productie van eiwitten gerelateerd aan Alzheimer af te remmen.
Volgende stappen
De mogelijke volgende fase van het onderzoek voor het team is om een gerandomiseerde gecontroleerde studie uit te voeren met de zuivere verbinding van ET en andere plantaardige ingrediënten, zoals L-theanine en catechinen uit theebladeren, om de werkzaamheid van fytonutriënten bij het vertragen van cognitieve effecten te bepalen. Deze studies zullen leiden tot een meer robuuste conclusie over de causale relatie. [1]
Bronnen
↑1 | 12 maart 2019, Eating mushrooms may reduce the risk of cognitive decline |
---|