Vitamine D en visolie: echt nuttig bij hart- en vaatziekten?
Gepubliceerd op 04 december 2019 - Laatst bijgewerkt op 20 oktober 2021
Laatst bijgewerkt op 20 oktober 2021
Vitamine D en visolie zijn twee populaire voedingssupplementen. Ze zijn vooral populair omdat de media ze meermaals heeft neergezet als ‘wondermiddelen’ tegen degeneratieve aandoeningen.
Bepaalde mediabronnen stellen de supplementen nu in een slecht daglicht door bevindingen van klinische studies verkeerd te interpreteren. Zo gebruikte de VITAL-studie kleine dosissen van EPA/DHA uit visolie en vitamine D3 om het effect op kanker en hart- en vaatziekten na te gaan. Door het gebruik van dergelijke kleine dosissen vonden ze geen positief effect. Hierdoor gingen verschillende mediabronnen verkondigen dat vitamine D en visolie geen nut hebben.
Verhoog je de dosissen, dan zal je merken dat omega-3 en vitamine D echt wel opmerkelijke gezondheidsvoordelen bezitten. Een overzicht:
Vitamine D en cardiovasculaire gezondheid
Onderzoek in de afgelopen decennia heeft aangetoond dat vitamine D kan beschermen tegen hart- en vaatziekten. Veel deskundigen hebben naar aanleiding hiervan hun aanbevelingen voor de dagelijkse vitamine D-inname en bloedspiegels naar boven bijgesteld.
Verscheidene studies hebben aangetoond dat lagere vitamine D-niveaus geassocieerd zijn met hoge bloeddruk, verhoogde bloedglucose, atherosclerotische plaque in de bloedvaten, arteriële stijfheid en een hogere prevalentie van cardiovasculaire gebeurtenissen.
Bij de mens kan vitamine D-suppletie sommige van deze markers van bloedvataandoeningen verminderen. Zo bleek bijvoorbeeld dat 4.000 IE per dag de slagaderlijke stijfheid van de bloedvaten vermindert.
Omega-3 vetzuren en hart- en vaatziekten
Verschillende studies hebben een nauw verband aangetoond tussen hoge niveaus van omega-3-vetzuren uit visolie en bescherming tegen aspecten van cardiovasculaire gezondheidsproblemen. Een veelgebruikte dagelijkse dosis in onderzoek is 2.000 mg tot 4.000 mg visolie.
Merk op dat de cardiovasculaire gezondheid een uitgebreide beoordeling van alle risicofactoren vereist. Zo moet de focus niet enkel liggen bij LDL-cholesterol alleen, maar op de volledige patiënt. Vergeet niet dat factoren zoals roken, obesitas en een sedentaire levensstijl bijdragen aan hart- en vaatziekten.
Ook spelen andere risicofactoren zoals insulineresistentie, hormonale onevenwichtigheden, hypercoagulabiliteit, hyperhomocysteïnemie, vasculaire ontstekingen, hyperglykemie een belangrijke rol.
Samenvatting
Extensief onderzoek heeft aangetoond dat vitamine D en omega-3 bijna elk aspect van de gezondheid beïnvloeden, en ze beschermen je lichaam tegen cardiovasculaire gezondheidsproblemen.
Deskundigen stellen voor om de bloedspiegels voor vitamine D tussen 50 ng/ml en 80 ng/ml te houden en een omega-3-index van 8% tot 12% na te streven.[1]
Bronnen
↑1 | November 2019, Update on Vitamin D and Fish Oil Supplementation |
---|