9 voedingstoffen die je helpen om te vermageren
Gepubliceerd op 30 mei 2017 - Laatst bijgewerkt op 03 mei 2023
Laatst bijgewerkt op 3 mei 2023
Je voedingspatroon aanpassen is maar een eerste stap in de moeilijke strijd om gewicht te verliezen. Aan dit veranderd dieet vasthouden is de tweede helft van de strijd, en vaak ook de moeilijkste.
De meeste diëten falen op termijn omdat ze te beperkend zijn, en omdat, wanneer we ze op een eerlijke manier beoordelen, de meeste mensen honger krijgen! Het is dus niet noodzakelijk een gebrek aan wilskracht of aan zelfcontrole dat tot bedrog leidt, het kan ook van puur fysische aard zijn.
Hier is hoe het werkt: je lichaam houdt er helemaal niet van wanneer je minder eet. Een verminderde inname van calorieën zal je lichaam eventueel dwingen om tegenmaatregelen te treffen om het verlies van energie op te vangen.
Een van deze belangrijke tegenmaatregelen is dat je lichaam probeert je eetlust te verhogen, in het bijzonder voor snacks die snelle energie geven, en die, uiteraard, vol zitten met suiker.
Maar hoe kan je deze bijna onvermijdelijke toename van eetlust die zo vaak gepaard gaat het volgen van een dieet vermijden? Een van de manieren om dit te bereiken is ervoor te zorgen dat je dieet minder restrictief is en om er voedingsstoffen aan toe te voegen die je kunnen helpen bij het verminderen van de eetlust, de verminderde opname van suikers, en het ondersteunen van je metabolisme.
Op deze manier gebruik je het dieet meer als een gids om gewicht te verliezen.
Welke voedingsstoffen kunnen je helpen om gewicht te verliezen?
We raden onderstaande voedingsstoffen aan omdat ze een erg goede reputatie hebben, dit gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en op getuigenissen van mensen. Ze kunnen je helpen om ook een zekere flexibiliteit aan de dag leggen wanneer je een dieet volgt.
Zo bijvoorbeeld, als we er van uit gaan dat je dieet de inname van koolhydraten die je mag nemen beperkt wordt tot ongeveer 20% van je totale inname van calorieën. Dat is een behoorlijk lastige klus voor de meesten onder ons. Maar wanneer je aan je dieet voedingsstoffen toevoegt die suiker blokkeren, dan kan je best wel wat meer koolhydraten opnemen zonder dat je daarom het dieet helemaal naar de vaantjes helpt.
Dit helpt je om langer aan je dieet vasthouden en een grotere kans te hebben om je doelen in verband met het verliezen van gewicht ook te kunnen bereiken.
De voedingsstoffen in een tabel hieronder behoren tot een van de drie grote categorieën, die elkaar overlappen:
- Het onderdrukken van de eetlust
- Het blokkeren van suiker en vet
- Het opkrikken van het metabolisme
Zorgt een tekort aan koolhydraten voor een probleem? Probeer dan die voedingsstoffen die suiker blokkeren. Misschien is je metabolisme door het volgen van een dieet helemaal in de war geraakt. Waar je dan nood aan hebt zijn middelen die het metabolisme weer weten op te krikken.
Heb je soms last van hongerpijnen? Voel je je letterlijk ziek omdat je zo een honger hebt? Probeer dan zeker enkele van de stoffen uit onderstaande tabel uit. Je kan er alleen maar wel bij varen.
Wanneer je meer details wilt over de voedingsstoffen die hier onder zijn vermeld, kan je steeds beroep doen op je gezondheidsspecialist of dokter. Hij of zij zal je graag raad en daad bijstaan om de juiste voedingsstoffen te vinden die voor jouw specifiek dieet van toepassing zijn en effect zullen hebben :
1. Irvingia gabonensis (Afrikaanse mango)
Goed voor: Onderdrukking van de eetlust
Hoe het werkt: Een verminderde eetlust door het breken van de weerstand tegen leptine (leptine is een hormoon dat aan het brein signaal heeft om te stoppen met eten). Het gemiddelde gewichtsverlies is ongeveer 10 kg op 10 weken
Aanbevolen dosis: 150 mg tweemaal per dag
2. Witte nierbonen
Goed voor: Blokkeren van suiker
Hoe het werkt: Verhindert amylase, het digestief enzym dat koolhydraten afbreekt en helpt om in de vorm van glucose de bloedstroom opgenomen te worden. Het resultaat van de studie was het verlies van ongeveer 3 kg gedurende een periode van 30 dagen
Aanbevolen dosis: Neem een dosis van 45 mg twee keer per dag, neem 15 minuten voor de zwaarste maaltijd van de dag
3. Bruin zeewier en algen
Goed voor: Blokkeren van suiker
Hoe het werkt: Samen blokkeren deze voedingsstoffen twee digestieve enzymen: amylase (wat helpt bij het afbreken van zetmeel in glucosemoleculen) en glucosidase (wat eenvoudiger koolhydraten glucose afbreekt).
Bij studies in laboratoria verminderden de fluctuaties na de maaltijd in de spiegel van bloedsuiker zelfs 90% in vergelijking met dieren die het supplement niet kregen toegediend en verminderde het peil van de bloedinsuline tot ongeveer 40%.
Aanbevolen dosis: 250 milligram per dag
4. Het extract van groene koffiebonen
Goed voor: Blokkeren van suiker
Hoe het werkt: Een rijke bron van chlorogenisch zuur dat de vorming van het digestief enzym glucosidase verhindert, net als de productie van suiker die leidt tot het enzym glucose 6 phosphase. Het resultaat is een lager bloedsuiker peil na de maaltijd.
Aanbevolen dosis: 200 tot 400 mg per dag.
5. L-Arabinose
Goed voor: Blokkeren van suiker
Hoe het werkt: Verhindert het digestief enzym sucrose, wat leidt tot de afbraak van sucrose in fructose en glucose in het verteringskanaal voor de absorptie in de bloedstroom. Het resultaat is een verbeterd peil van bloedsuiker en insuline.
Aanbevolen dosis: 250 mg, dit in een dosis van twee keer per dag. Neem dit 15 minuten voor de zwaarste maaltijd van de dag.
6. Propolmannan
Goed voor: Blokkeren van vet
Hoe het werkt: Een oplosbare vezel die de binding aangaat met zuren van de gal in de kleine ingewanden en die helpt om ze doorheen het lichaam verspreiden. Algemeen gezien zal dit helpen om het aantal vette calorieën te beletten om tot je bloedstroom door te dringen.
Bij studies die met een placebo groep werden gecontroleerd, verloren de deelnemers gemiddeld 4 kg op amper acht weken.
Aanbevolen dosis: 2 g en dit tweemaal per dag. Neem ongeveer een kwartier in voor de zwaarste maaltijd van de dag.
7. Liponzuur
Goed voor: Oppeppen van het metabolisme
Hoe het werkt: Een studie toont aan dat een dosis van 3,4 g van het zuur per dag en dit gedurende een periode van 12 weken voldoende lijkt te zijn om de zogenaamde body fat mass index (ook bekend als BMI) bij mensen die aan overgewicht leiden op een significante manier te helpen verminderen.
Een andere studie toont aan dat een dosis van 3,2 g per dag duidelijk het gewicht helpt te verliezen wanneer deze dosis gedurende 12 weken wordt ingenomen.
En een studie die werd uitgeoefend over een periode van zes maanden bij volwassenen met duidelijk overgewicht toonde aan dat deze stof ook lichaamsvet in specifieke delen het lichaam van de deelnemers gevoelig konden verminderen.
Aanbevolen dosis: 3-4 g per dag.
8. Fucoxanthine
Goed voor: Oppeppen van het metabolisme
Hoe het werkt: In tegenstelling tot heel wat zogenaamde vet verbranders die het centrale zenuwstelsel stimuleren, werkt deze stof rechtstreeks op de vetcellen zelf.
Wetenschappers bovendien hebben ontdekt dat de weldadige effecten in verband met gewichtsverlies van deze stof nog kunnen verhoogd worden in combinatie met de inname van de zaadolie van granaatappel. Het actieve bestanddeel in granaatappel en meer bepaalde oliën van vermindert de bloedtoevoer naar vetcellen en voorkomt dat ze in grootte kunnen toenemen.
Aanbevolen dosis: 200 tot ongeveer 400 mg per dag. Neem deze dosis ongeveer 15 minuten in voor de zwaarste maaltijd van de dag.
9. Groene thee extract
Goed voor: Boosten van het metabolisme
Hoe het werkt: De voornaamste antioxidant in deze stof is epigallocathecine 3 gallaat of EGCG. Dit is erg weldoend voor de gezondheid en het metabolisme van het lichaam.
Aanbevolen dosis: Aangeraden dosis is wat er 150 tot ongeveer 300 mg per dag.
Gewicht verliezen kan een zware opgave zijn, daar zijn we ons volledig van bewust. Het kan nog lastiger worden wanneer je lichaam lijkt te gaan reageren door al je inspanningen op het vlak van diëten en het letten op je voeding te saboteren.
Wij raden aan dat je niet bij de pakken blijft zitten en dat je je bereid toont om terug te vechten. Dit kan je doen door gebruik te maken van de voedingsstoffen die we hierboven hebben aangehaald om op die manier je dieet wat minder restrictief te maken.