Tv-kijken in verband gebracht met mogelijk fatale bloedklonters
Gepubliceerd op 20 januari, 2022
Laatst bijgewerkt op 20 januari 2022
Bingewatch jij wel eens je favoriete serie? Dan kan je maar beter wat vaker pauzes nemen. Wetenschappers van de Universiteit van Bristol hebben namelijk aangetoond dat langer dan 2,5 uur tv kijken je risico op bloedklonters met 35% verhoogt die niét verbeterd worden door extra beweging.
De link tussen tv-kijken en tromboses
Deze nieuwe studie onderzocht het verband tussen TV-kijken en veneuze trombo-embolie (VTE). Onder VTE begrijpen we longembolie (bloedklonter in de longen) en diep-veneuze trombose (bloedklonter in een diepe ader, meestal de benen, die naar de longen kan gaan en longembolie kan veroorzaken).
Wetenschappers onderzochten dit verband aan de hand van een meta-analyse van drie bestaande studies. De analyse omvatte in totaal 131.421 deelnemers van 40 jaar en ouder die geen VTE hadden.
De hoeveelheid tijd die aan tv-kijken werd besteed, werd beoordeeld aan de hand van een vragenlijst. De deelnemers werden vervolgens ingedeeld in langdurige kijkers (ten minste vier uur per dag tv-kijken) en nooit/zelden kijkers (minder dan 2,5 uur per dag tv-kijken).
De gemiddelde duur van de follow-up in de drie studies varieerde van 5,1 tot 19,8 jaar. Gedurende deze periode ontwikkelden 964 deelnemers VTE. De onderzoekers analyseerden het relatieve risico op het ontwikkelen van VTE bij beide groepen. Ze vonden dat langdurige kijkers 1,35 keer meer kans hadden om VTE te ontwikkelen in vergelijking met nooit/zelden kijkers.
Sta eens wat vaker op
De bevindingen geven aan dat normale lichamelijke activiteit, BMI, leeftijd en geslacht je kans op bloedstolsels niet doen afnemen. De relatie tussen tv-kijken en bloedstolsels blijft ook dan bestaan.
Dat de bevindingen gebaseerd zijn op observationele studies, bewijzen niet dat langdurig tv-kijken zelf bloedklonters veroorzaakt. Wat wel aan de basis van de relatie met VTE ligt, is immobilisatie. Dit is ook de reden waarom mensen worden aangemoedigd om te bewegen na een operatie of tijdens een langeafstandsvlucht.
Als je lang in een verkrampte houding zit, hoopt het bloed zich op in je ledematen in plaats van te circuleren en dit kan bloedstolsels veroorzaken. Ook de associatie van tv-kijken met ongezonde voeding, verhoogt de kans op bloedstolsels.
De tijd die we voor de televisie doorbrengen moeten we dus zoveel mogelijk beperken. Lange periodes van tv-kijken moeten worden afgewisseld met beweging om de bloedsomloop op gang te houden.
Ook als je in je dagelijks leven veel zit – bijvoorbeeld als je voor je werk uren achter een computer moet zitten – zorg er dan voor dat je van tijd tot tijd opstaat en beweegt.[1]
Meer van dat? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief:
Bronnen
↑1 | 20 januari 2022, Television viewing and venous thrombo-embolism: a systematic review and meta-analysis |
---|