Eigenschappen en werking van Royal Jelly (koninginnebrij)
Gepubliceerd op 03 april 2016 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Royal jelly of koninginnebrij (ook gekend als koninginnegelei) is een stof die wordt afgescheiden van de klieren van werknemersbijen waarmee ze hun larven en koninginnen voeden.
Het is dik in textuur, melkwit van kleur, en is eeuwenlang geoogst door mensen omwille van haar verjongende eigenschappen. Inderdaad, het is een feit dat bijenkoninginnen – die zijn gevoed worden met koninginnengelei gedurende hun hele leven – ongeveer 40 keer langer leven dan ‘drones’ of werknemende bijen, grotendeels te wijten aan de grote voedingswaarde van de gelei.
Huidverzorgende eigenschappen
Hoewel koninginnengelei vooral bekend staat als als een gezondheid supplement, wordt het vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten omdat het DNA en gelatine, twee ingrediënten die steun geven aan de collageenproductie (en dus anti-veroudert activiteit) bevat.
Om deze reden willen veel mensen toepassingenkoninginnengelei om de topische voedende eigenschappen en de activering van hun huid.
Antibacteriële componenten
Volgens een studie gepubliceerd in de editie van juli 1990 van het Dagboek van biologische chemie, is er een proteïne gevonden in ‘royal jelly’ – officieus met de naam royalisin. Dit biedt talrijke antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen en is effectief in het omgaan met bepaalde bacteriële culturen op lagere niveaus.
Rijk aan voedingsstoffen
Net als bij andere bijenproducten zoals bijenpollen en propolis, is bij ‘royal jelly’ de grootste attractie waarschijnlijk zijn indrukwekkende concentratie van vitaminen en mineralen is.
Inderdaad, een gemiddelde portie koninginnengelei bevat zeventien verschillende aminozuren (met inbegrip van alle acht essentiële aminozuren, waardoor het een volledige eiwit), waar onder de meeste van de B-vitaminen (die worden gebruikt voor de productie en de synthese van energie), en respectabele niveaus van ijzer en calcium, die essentieel zijn voor het bloed en de bot gezondheid.
‘Royal jelly’ bevat ook vitaminen A, C en E, die belangrijke anti-oxidanten die de vrije radicalen activiteit kunnen neutraliseren, die ons dus bewaken voor degeneratieve ziekten.
Behandeling van onvruchtbaarheid
Het is zeker geen toeval dat werknemers bijen onvruchtbaar zijn terwijl koningin bijen tot 2.000 eieren per dag gedurende de levensduur van hun uitgebreide 4 tot 6 jaar kunnen leggen. Dit is omdat koninginnengelei de oestrogeen productie bevordert, waardoor menstruele cycli bij vrouwen stabiliseren, en sperma morfologie bij mannen kunnen verbeteren, en ook verhoging van het libido van beide geslachten kan optreden.
Behandeling van kanker
Kankerbestrijdende eigenschappen – volgens een studie gepubliceerd in een 2009 editie van de BMC complementaire en alternatieve geneeskunde – zeggen het volgende: koninklijke gelei bestrijdt kanker door het onderdrukken van de bloedtoevoer naar tumoren.
Japanse onderzoekers onderzochten verschillende koninginnengelei types op navelstreng ader weefselculturen, en keken naar de vorming van bloedvaten, met name de rijkste in Cafeïne zuur, een stof die verantwoordelijk is voor de grootste onderdrukkende niveaus.
Gezien de vette componenten van de ‘royal jelly oestrogene effecten’ zoals blijkt uit een studie gepubliceerd in de editie van December 2010 van PLoS One – is het mogelijk dat ‘royal jelly’ borst- en baarmoederhalskanker kan behandelen.
Onderzoek op ratten
Koninginnebrij verbetert ook de gezondheid van het bloed, dit volgens een studie gepubliceerd in de November 2008 editie van de biologische en farmaceutische Bulleti. De studie toonde aan dat’ royal jelly’ de insulineresistentie en bloeddruk kan helpen te verbeteren.
De onderzoekers gaven de gelei aan ratten die leden aan hoge bloeddruk en insulineweerstand als gevolg van een dieet hoog-fructose. Na twee maanden, toonden de ratten merkbaar minder last van bloedvat vernauwing, wat in lagere triglyceride en insulineniveaus resulteerde.