Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Video’s
Home / Dieet & Voeding / Kruiden & Planten / Eigenschappen en werking van Royal Jelly (koninginnebrij)

Eigenschappen en werking van Royal Jelly (koninginnebrij)

3 april 2016

Royal jelly of koninginnebrij (ook gekend als koninginnegelei) is een stof die wordt afgescheiden van de klieren van werknemersbijen waarmee ze hun larven en koninginnen voeden.

Het is dik in textuur, melkwit van kleur, en is eeuwenlang geoogst door mensen omwille van haar verjongende eigenschappen. Inderdaad, het is een feit dat bijenkoninginnen – die zijn gevoed worden met koninginnengelei gedurende hun hele leven – ongeveer 40 keer langer leven dan ‘drones’ of werknemende bijen, grotendeels te wijten aan de grote voedingswaarde van de gelei.

Huidverzorgende eigenschappen

Hoewel koninginnengelei vooral bekend staat als als een gezondheid supplement, wordt het vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten omdat het DNA en gelatine, twee ingrediënten die steun  geven aan de collageenproductie (en dus anti-veroudert activiteit) bevat.

Om deze reden willen veel mensen toepassingenkoninginnengelei om de topische voedende eigenschappen en de activering van hun huid.

Antibacteriële componenten

Volgens een studie gepubliceerd in de editie van juli 1990 van het Dagboek van biologische chemie, is er een proteïne gevonden in ‘royal jelly’ – officieus met de naam royalisin. Dit biedt talrijke antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen en is effectief in het omgaan met bepaalde bacteriële culturen op lagere niveaus.

Rijk aan voedingsstoffen

Net als bij andere bijenproducten zoals bijenpollen en propolis, is bij ‘royal jelly’ de grootste attractie waarschijnlijk zijn indrukwekkende concentratie van vitaminen en mineralen is.

Inderdaad, een gemiddelde portie koninginnengelei bevat zeventien verschillende aminozuren (met inbegrip van alle acht essentiële aminozuren, waardoor het een volledige eiwit), waar onder de meeste van de B-vitaminen (die worden gebruikt voor de productie en de synthese van energie), en respectabele niveaus van ijzer en calcium, die essentieel zijn voor het bloed en de bot gezondheid.

royal jelly

‘Royal jelly’ bevat ook vitaminen A, C en E, die belangrijke anti-oxidanten die de vrije radicalen activiteit kunnen neutraliseren, die ons dus bewaken voor degeneratieve ziekten.

Behandeling van onvruchtbaarheid

Het is zeker geen toeval dat werknemers bijen onvruchtbaar zijn terwijl koningin bijen tot 2.000 eieren per dag gedurende de levensduur van hun uitgebreide 4 tot 6 jaar kunnen leggen. Dit is omdat koninginnengelei de oestrogeen productie bevordert, waardoor menstruele cycli bij vrouwen stabiliseren, en sperma morfologie bij mannen kunnen verbeteren, en ook verhoging van het libido van beide geslachten kan optreden.

Behandeling van kanker

Kankerbestrijdende eigenschappen – volgens een studie gepubliceerd in een 2009 editie van de BMC complementaire en alternatieve geneeskunde – zeggen het volgende: koninklijke gelei bestrijdt kanker door het onderdrukken van de bloedtoevoer naar tumoren.

Japanse onderzoekers onderzochten verschillende koninginnengelei types op navelstreng ader weefselculturen, en keken naar de vorming van bloedvaten, met name de rijkste in Cafeïne zuur, een stof die verantwoordelijk is voor de grootste onderdrukkende niveaus.

Gezien de vette componenten van de ‘royal jelly oestrogene effecten’ zoals blijkt uit een studie gepubliceerd in de editie van December 2010 van PLoS One – is het mogelijk dat ‘royal jelly’ borst- en baarmoederhalskanker kan behandelen.

Onderzoek op ratten

Koninginnebrij verbetert ook de gezondheid van het bloed, dit volgens een studie gepubliceerd in de November 2008 editie van de biologische en farmaceutische Bulleti. De studie toonde aan dat’ royal jelly’ de insulineresistentie en bloeddruk kan helpen te verbeteren.

De onderzoekers gaven de gelei aan ratten die leden  aan hoge bloeddruk en insulineweerstand als gevolg van een dieet hoog-fructose. Na twee maanden, toonden de ratten merkbaar minder last van bloedvat vernauwing, wat in lagere triglyceride en insulineniveaus resulteerde.

Ontvang elke dinsdag onze nieuwsbrief met 2 nieuwe artikels in je inbox 👇

 

Andere interessante artikels:

  1. 5 antioxidantrijke supersappen
  2. Antioxidantrijke bessen: de vlierbes, blauwe bosbes en granaatappel
  3. De kracht van acaibessensap
  4. Gojibessen, antioxidanten uit China
  5. Aloë vera ondersteunt de spijsvertering en versterkt de natuurlijke weerstand
  6. Blauwe bosbessen bieden tal van gezondheidsvoordelen
  7. Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking
  8. Yang Mei rijk aan zeer krachtige antioxidanten
  9. Regelmatig specerijen eten is gezond
  10. Ginkgo biloba behandelt symptomen Alzheimer en verbetert mentale functies
  11. De wondere werking van maca
  12. Composteren met je eigen grondfabriek
  13. Gebruik en bijwerkingen van quercetine
  14. Bosbessen helpen de levensduur te verlengen
  15. Blauwe bosbessen verlagen de bloedsuikerspiegel
  16. Positieve effecten van de inname van bosbessenextract
  17. Extracten van bosbessen helpen tegen tumoren
  18. De voordelen van het eten van mango’s
  19. 3 sterke en natuurlijke ontstekingsremmende voedingsmiddelen tegen chronische ontstekingen
  20. Olijfbladextract effectief in het bestrijden van bacteriën, schimmels en virussen

Categorie: Kruiden & Planten

Meest recente artikels

  • Bruin vet beschermt tegen chronische ziekten
  • Studie onthult nieuw verband tussen overgewicht en artrose
  • 8 tips om gezond ouder te worden
  • Positief zijn over ouder worden verlengt de levensduur met 7,5 jaar
  • Effecten van caloriebeperking op cognitieve achteruitgang
  • Cookiebeleid
  • Privacy

Copyright De Gezondheidswinkel© 2021

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.