Lenteallergieën: bereid je voor
Gepubliceerd op 06 maart 2016 - Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Lente is de periode waarin we het meest aan seizoensgebonden allergieën denken. Wanneer de bloemen beginnen te bloeien en pollen in de lucht hangen beginnen mensen met aanleg voor een allergie te snuiven en last te krijgen. Ook al is er geen magische kuur voor lenteallergieën, toch zijn er enkele manier om ze te bestrijden, van medicijnen, tot huishoudmiddeltjes.
Pollen– en allergiebestrijding
Op zoek naar een manier om lenteallergieën te bestrijden? Bij het begin van de lente krijgen we te kampen met de bekende symptomen van niezen, hoesten, snuiven en last aan de luchtwegen. Miljoenen lijders aan lenteallergieën zoeken naar een middel om er tegen in te gaan, wat wereldwijd meer dan 6 miljard dollar kost!
Wat veroorzaakt lenteallergieën?
De grootste ‘trigger’ voor lenteallergieën zijn pollen, kleine ‘graantjes’ die in de lucht worden losgelaten door bomen, grassen en struiken met als bedoeling andere planten te gaan bevruchten. Wanneer ze in de neus van iemand die allergisch is belanden, zenden ze het immuniteitssysteem in overdrive.
Dit systeem ziet ze verkeerdelijk als indringers van buitenaf en maakt antilichamen, zijnde substanties die normaal worden aangemaakt voor het bestrijden van bacteriën, virussen en andere organismes die ziektes veroorzaken.
Ze vallen de allergenen aan wat leidt tot het vrijkomen van chemicaliën in het bloed die we kennen als histamines. Ze triggeren de lopende neus, de pijnlijke ogen en andere symptomen van allergieën.
Pollen kunnen kilometers ver over de lucht reizen, en onderweg verspreiden ze hun miserie bij de lijders aan lenteallergieën. Hoe hoger het aantal pollen, hoe groter de ellende. De zogenaamde pollenteller meet de hoeveelheid van allergenen in de lucht in graantjes per kubieke meter. Die pollenteller vind je terug op heel wat weerberichten.
Wat is de behandeling voor lenteallergieën?
Dokters hebben intussen een reeks manieren ter beschikking om de lenteallergieën te behandelen, waaronder medicijnen die je vrij en andere die je enkel op voorschrift kunt verkrijgen.
Tot de vrij verkrijgbare middelen die voor heel wat mensen effectief zijn behoren:
- Antihistaminica, die het niezen, snuiven en de jeuk bestrijden door de hoeveelheid histamines in het lichaam te verlagen.
- Decongestanten verwijderen de slijmvlieszwellingen en de hinder bij het ademen.
- Sommige producten combineren beide.
- Neussprays kunnen een sneller effect hebben dat de orale inname van een geneesmiddel maar hebben een sterk rebound-effect.
- Oogdruppels kunnen zorgen voor een verlichting bij ontstoken waterige ogen.
Zelfs al kan je deze middelen zonder voorschrift verkrijgen, dan is het toch beter om vooraf met een dokter te praten om zo het juiste geneesmiddel te kunnen nemen.
Sommige van deze producten maken je namelijk slaperig en je moet voorzichtig zijn om ze overdag te nemen. Neem ze zeker niet langer dan een paar dagen zonder met de dokter te overleggen.
Voorgeschreven middelen tegen lenteallergieën
Wanneer deze middelen niet blijken te helpen, is het hoog tijd om je een middel door de dokter te laten voorschrijven.
Voorgeschreven neussprays met corticosteroïden zullen verlichting brengen bij een ontsteking van de neus. Allergiespuitjes (desensibilisatie) stellen je lichaam bloot aan geleidelijk stijgende dosissen van het allergeen zodat je er tolerant tegen wordt. Ze kunnen de symptomen van je lenteallergieën voor een langere tijd onderdrukken dan de gewone orale medicijnen of neussprays.
Ook al werken ze niet voor iedereen, bij wie het wel iets doet kan de werking voor een aantal jaar aanhouden.
Natuurlijke therapieën tegen lenteallergieën
Sommige mensen die lijden aan lenteallergieën hebben baat bij natuurlijke middelen.
Enkele voorbeelden:
- Hoefblad: dit kruid komt van een Europese struik, en toont potentieel bij de bestrijding van lenteallergieën. In een Zwitserse studie was hoefblad even efficiënt als een antihistaminemedicijn om lenteallergieën te bekampen
- Quercetine: dit flavonoïde dat gevonden wordt in ui, appel en zwarte thee zou helpt ook bij de bestrijding van ontstekingen ten gevolge van lenteallergieën
- De blaadjes en de stengel van de brandnetel werden al gebruikt om allerlei kwalen te bestrijden, zoals bij pijn aan de gewrichten, last van de prostaat. Nu gebruiken sommige ook de diepgevroren prikkelende delen van de blaadjes om allergiesymptomen te bestrijden. maar er is nog niet voldoende onderzoek dat aantoont hoe het werkt
- Spoelen van de neus met een combinatie van warm water, een vierde van een theelepel zout en evenveel bakpoeder kan helpen om het snot in de neus te verwijderen en de neusholte vrij te maken. Je kan deze oplossing met een knijpfles in de neus spuiten. Gebruik wel zeker gesteriliseerd of eerder gekookt water voor deze oplossing. Het is belangrijk om achteraf de fles grondig te spoelen als ze je opnieuw voor hetzelfde doeleinde wil gebruiken.
- MSM is een nuttig zwavelpreparaat om de doorgankelijkheid van de slijmvliezen te verminderen en zo minder pollen door te laten.
Opletten!
Opgelet, want het is niet omdat een middeltje om lenteallergieën te bestrijden als natuurlijk wordt omschreven dat het ook veilig is. Sommige kruidenremedies kunnen bijeffecten hebben of reageren op medicijnen die je neemt. Spreek er mee met je dokter voor je ze zomaar begint te nemen.
Hoe omgaan met lenteallergieën
Het is nagenoeg onmogelijk om lenteallergieën volledig te vermijden als je leeft in een omgeving waar planten groeien. Toch zijn er een aantal nuttige tips.
- Blijf binnen wanneer de concentratie aan pollen extreem hoog is. Dat is vooral in de ochtend het geval
- Houd je deuren en vensters tijdens de lenteperiode waarin de bloesems groeien zoveel mogelijk dicht. Een luchtzuiveraar kan ook wat helpen.
- Reinig de luchtfilters in je huis regelmatig. Reinig ook boekplanken, kasten en andere plaatsen waar pollen zich kunnen ophopen.
- Was je haar elke keer nadat je buiten bent geweest, want ook daar klitten de pollen samen.
- Stofzuig twee keer per week. Draag hierbij een masker voor de mond want tijdens het stofzuigen kunnen de pollen en het stof die in je tapijt vastzitten loskomen.