De voordelen van mariadistel
Gepubliceerd op 31 maart 2016 - Laatst bijgewerkt op 20 augustus 2025
Laatst bijgewerkt op 20 augustus 2025
De mariadistel (milk thistle) is een plant met een opvallende paarse bloem, die van oorsprong uit het Middellandse-Zeegebied komt, maar tegenwoordig wereldwijd voorkomt. Hoewel ze vaak als onkruid wordt gezien, is mariadistel al eeuwenlang bekend binnen de kruidengeneeskunde.
Traditioneel gebruik van mariadistel
De wetenschappelijke naam voor mariadistel is Silybum marianum.(bron) Oorspronkelijk werd mariadistel toegepast voor uiteenlopende doeleinden. Tegenwoordig is de plant vooral bekend door de aanwezigheid van silymarin, een complex van bioflavonoïden, dat veel onderzocht wordt in verband met levergezondheid.
Mariadistel en de lever
Zoals eerder vermeld, wordt mariadistel in onderzoek vaak in verband gebracht met de leverfunctie.
Onze lever wordt bijna constant blootgesteld aan verschillende invloeden, zoals milieufactoren of een ongezonde leefstijl. We mogen de volgende voordelen toeschrijven aan mariadistel:
- Ondersteunt de gezondheid van de lever*
- Draagt bij aan de bescherming van de lever*
- Draagt bij aan het ontgiftingsvermogen van de lever*
- Helpt de lever te beschermen, waardoor de leverfunctie in stand blijft en bovendien de spijsvertering en de zuivering van het lichaam worden bevorderd*
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Werkzame bestanddelen in de mariadistel
Silymarin is het voornaamste bestanddeel van de mariadistel en bevindt zich vooral in de zaden van de plant. Het is een complex van verschillende flavonolignanen en bestaat uit drie hoofdbestanddelen:
- silybin (silibinin)
- silydianin (silidianin)
- silychristin (silicristin)
Samen vormen deze stoffen het grootste deel van de biologische activiteit van mariadistel. Silybin is daarbij het meest bestudeerde component en wordt gezien als de belangrijkste drager van de eigenschappen die aan mariadistel worden toegeschreven.
Naast deze drie kernbestanddelen bevat mariadistel ook andere flavonoïden, fenolzuren, tocoferolen (vitamine E-achtige verbindingen) en sterolen, die bijdragen aan het totale antioxidatieve profiel van de plant.
Het gebruik van de mariadistel
Mariadistel wordt vaak genoemd in verband met de ondersteuning van de levergezondheid.
In de praktijk wordt mariadistel meestal gebruikt in de vorm van capsules, tabletten of tinctuur die een extract van de zaden bevatten. Soms wordt ook mariadistelthee gedronken, hoewel thee doorgaans een lagere concentratie silymarin bevat dan gestandaardiseerde supplementen. De aanbevolen wijze van gebruik en dosering verschillen per product. Daarom is het raadzaam altijd de aanwijzingen op het etiket te volgen en bij twijfel of gecombineerd gebruik met medicijnen een arts of deskundige te raadplegen.
Heeft mariadistel bijwerkingen?
Mariadistel wordt over het algemeen als veilig beschouwd bij normaal gebruik. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven geldt: raadpleeg eerst een arts of deskundige. Sommige mensen ervaren een licht laxerend effect.