De voordelen van digestieve enzymen bij maag- en darmklachten
Gepubliceerd op 12 november 2015 - Laatst bijgewerkt op 06 november 2023
Laatst bijgewerkt op 6 november 2023
Heel wat personen en gezondheidswerkers hangen af van supplementen met digestieve enzymen om een gezonde afbraak en assimilatie van voedsel in ons lichaam te verzekeren.
Een dubbelblinde studie bevestigt de werkzaamheid van supplementen met digestieve enzymen bij het verbeteren van de vertering. Bij deze studie kregen gezonde vrijwilligers een maaltijd met veel calorieën en rijke vetten, samen met capsules met pancreatische enzymen of met een placebo.
De symptomen en werking van de ingewanden werden gedurende de volgende 17 uur van nabij gevolgd. De supplementen met de enzymen zorgen voor een duidelijke vermindering van oprispingen, gasvorming, en het gevoel van vol zijn.
Deze bevindingen tonen aan dat ook gezonde mensen een groter digestieve comfort kunnen gewaarworden met de hulp van supplementen met digestieve enzymen. Dit suggereert een belangrijke rol voor digestieve enzymen bij mensen die wel te kampen hebben met problemen aan maag, ingewanden en vertering.
Potentiële weldadige effecten
In aanvulling tot het verbeteren van de digestieve gezondheid kunnen digestieve enzymen nog meer weldadige effecten hebben voor ons lichaam, zoals daar zijn het verbeteren van de auto immuniteit, het bestrijden van ontstekingen, en een sneller herstel na een chirurgische ingreep.
Bij ziekten aan het immuniteitsysteem, zullen immune complexen – wat bestaat uit grote hoeveelheden van antigenen (moleculen die het afweersysteem in werking zetten) en antilichamen (immune eiwitten die vreemde indringers het lichaam neutraliseren) – in een innige omhelzing samenklitten.
Wanneer zich in de weefsels vestigen kunnen ze beschadiging aan deze weefsels als gevolg hebben.
Er wordt aangenomen dat ze een belangrijke rol spelen bij ziektes aan het afweersysteem ons lichaam, zoals daar zijn reumatische artrose, lupus erythematosus en glomerulonephritis, een soort nierziekte.
Sommige wetenschappers zijn van oordeel dat supplementaire enzymen het afweersystemen ons lichaam helpen te bevorderen en dat ze een belangrijke rol kunnen spelen bij het verminderen van het voorkomen van deze complexe aandoeningen.
Wat je moet weten over digestieve enzymen
- Wanneer volwassenen ouder worden, zijn ze meer vatbaar om voor een afname van hun digestieve functie, wat de kwetsbaarheid voor ondervoeding en ziekte verhoogt.
- Het vervangen van de digestieve enzymen die ten gevolge van veroudering van het lichaam zijn verloren gaan kan de optimale nutritionele status van het lichaam helpen te herstellen, wat zal leiden tot een duidelijke afname van de klachten in verband met de gezondheid.
- Enzymen zoals daar zijn pancreatine, protease, amylase, lactase, cellulase en het van papaya afgeleide papaïne helpen het voedsel af te breken in de voor het lichaam nuttige eiwitten, koolhydraten en vetten.
- Digestieve enzymen helpen niet alleen de vertering optimaal te laten verlopen, maar ze kunnen ook van nut zijn bij het bestrijden van ontstekingen, een sneller herstel na een chirurgische ingreep betekenen, en als nuttige helpen bij een kankertherapie.
Een belangrijke hulp bij de kankertherapie
Systemische enzymen therapie wordt gezien als een nuttig hulpmiddel bij de behandeling van kanker. Zwitserse onderzoekers publiceerden een studie van orale enzymen voor dit doel en kwamen tot volgende conclusie.
Op “de studies tonen aan dat enzymentherapie de nadelige effecten veroorzaakt door radiotherapie en chemotherapie kunnen verminderen. Er is ook bewijs beschikbaar dat bij sommige typen van tumoren de levensduur van de patiënt kan verlengd worden.”
Het weldadige effect van de hierboven aangehaalde therapie met enzymen lijkt gebaseerd op zijn potentieel om ontstekingen tegen te gaan.
Amerikaanse onderzoekers hebben ook genoteerd dat de therapie met enzymen heel wat beloften inhoudt bij de behandeling van kanker.
Een bereiding met pancreatische enzymen werd 100 jaar geleden eerst voorgesteld als een behandeling om de groei van een tumor te bestrijden.
Intussen hebben wetenschappers in Pennsylvania experimenten uitgevoerd waarbij pancreatische enzymen, en in het bijzonder amylase, duidelijke, selectieve effecten hebben op de afname van de groei van tumoren en cellen met metastasisch potentieel.
Ouder worden en digestieve enzymen
De vraag of de vermindering van de productie van enzymen al dan niet het gevolg is van het verouderen van het lichaam is een onderwerp van controverse bij wetenschappers.
Een recent rapport gewijd aan dit onderwerp noteerde dat tal van wetenschappers tegenstrijdige bevindingen hebben gepubliceerd zo noteerden bijvoorbeeld wetenschappers in de jaren 1980 bij een onderzoek naar laboratoriumratten dat de aanwezigheid van amylase in de pancreas afnam met 31% bij ouder wordende dieren, maar dat concentratie van lipase met 29% toenam.
Argentijnse onderzoekers vonden een toename van de afscheiding van amylase en lipase bij mannen van 35 jaar en ouder, maar ze rapporteren ook een afname bij vrouwen van dezelfde leeftijd.
Een gelijkaardig experiment dat werd uitgevoerd het Franse onderzoekers vond dat bij oudere personen met een gemiddelde leeftijd van 72 de concentratie van de digestieve enzymen lipase en chymotrypsine significant verminderde met respectievelijk 15 en 23%, dit in vergelijking met jongere personen.
Een andere groep van Franse onderzoekers kwam tot een gelijkaardige conclusie. De enzymen die werden onderzocht, lipase en phospholipase namen wel toe in concentratie en in de output bij mensen van de derde leeftijd. Men kan veronderstellen dat de afscheiding van de pancreas verandert bij mensen naarmate ze ouder worden.
Het verouderen verandert de afscheiding van de pancreas, wat leidt tot een toename in de vloed, de afscheiding van de carbonaten en enzymen, aldus de studie.
In Japan gaven wetenschappers personen van verschillende leeftijd een injectie met secretine, een hormoon dat wordt gemaakt en vrijgegeven door de ingewanden, en dat dient om de output van pancreatische enzymen in de ingewanden te stimuleren als een antwoord op de aanwezigheid van voedsel.
Verschillende samples van de afscheiding van de ingewanden werden verzameld en de concentratie van de intestinale enzymen werd opgemeten. De conclusie luidde dat de toename van de output van enzymen graduele daling kende bij het verouderen.
De onderzochte personen van zijn de leeftijd van 65 jaar en ouder toonden een duidelijk waarneembaar lager peil in het volume van de afscheiding, de output van bicarbonaten en van enzymen dan de jongere onderzochte deelnemers aan deze studies.
Bij een nauwkeurig onderzoek van de wetenschappelijke literatuur komen we tot de conclusie dat er een duidelijk aantoonbare graduele afname is van de output van de digestieve enzymen.
Conclusie
Het proces van het verouderen stelt ons voor een brede waaier aan uitdagingen, maar verplicht worden om afscheid te nemen van het simpele plezier van goed voedsel is zeker geen optie.
Wanneer je voor de maaltijd oraal supplement met digestieve enzymen neemt kan dit bijdragen tot een verhoging van de natuurlijke mogelijkheid van je lichaam om voedsel af te breken in alle bestanddelen die je nodig hebt voor je gezondheid en om je leven de moeite waard te maken.
Wanneer je ze tussen de maaltijden inneemt, kunnen digestieve enzymen helpen om ontstekingen te bestrijden en de ziekteprocessen in het lichaam een halt toe te roepen, wat op termijn bijdraagt tot een betere algemene gezondheid.